HOȚI și PROȘTI

                România este îm părțită fără doar și poate. De mult timp. România este împărțită între HOȚI și PROȘTI. HOȚI sunt la guvernare mai tot timpul, pentru că PROȘTI îi votează și uneori îi și venerează.

                Atât HOȚI cât și PROȘTI, se împart în două subdiviziuni. HOȚI într-o subdiviziune de executanți și una de creiere. Ambele subdiviziuni au în rândurile lor, pe lângă oameni obișnuiți și oameni din servici secrete, care vin cu diferite influențe, și din justiție. Clivajul la HOȚI apare atunci când nu se înțeleg la bani. Ba Băsescu îl bagă în pârnaie pe Voiculescu, ba Voiculescu îl bagă în pârnaie pe fratele lui Băsescu. Diferendul apare de la BANI și PUTERE. HOȚI asigură alternanța la putere, frățește scopul fiind același. Furtul din banul public la adăpostul legi.

                  PROȘTI se împart și ei în două subcategori. PROȘTI care din când în când se prind de lucrurile pe care le fac fac HOȚI și IES ÎN STRADĂ, opun #rezistență și sapă la rădacina HOȚILOR prin orice metode, și PROȘTI care deși se prind și ei de manevre, stau cu mâna întinsă la pomeni de la stat, și sunt dispuși să înghită orice rahat, în orice formă și oricând pentru o sută de lei la pensie sau la salariu, aparent orbiți de ”lumina” emanată de bunăstarea HOȚILOR. Și aici clivajul apare tot de la bani! Pentru că HOȚI au reușit să creeze o fractură între cei ce plătesc bani statului prin taxe și impozite, și care evident, nu sunt mulțumiți de cum administrează guvernul bani, și cei care încasează bani de la stat prin pensi și ajutoare sociale, care ajung de mâncare și medicamente. Criteriul nu este neapărat strict, dar este aplicabil într-o proporție covârșitoare. Eu fac parte din tabăra PROȘTILOR care se prind și ies în stradă ca să penalizeze vocal orice derapaj al democrației. De ce sunt PROST? Pentru că îmi iubesc țara. Și pentru că îmi asum acest lucru. Și pentru că cred până în străfundul ființei mele că doar luptând pentru democrație, și pentru evitarea derapajelor din partea HOȚILOR, o să avem un viitor ca națiune. Am avut șansa să devin HOȚ, dar cred mai mult în potențialul de dezvoltare al ființei umane, și în utopia fericiri universale.

De ce sa întâmplă asta? Furtul și implicit corupția, care la nivelul respectiv nu pot fi disociate? Din lăcomie, lipsa educației și frică. Dacă te gândești că dacă fură HOȚI, furi și tu pe lângă ei, te înșeli. Vor veni să-ți ceară parte. Nu descriu aici cum, dar HOȚI au toate pîrghiile la îndemâna lor. Restul care trăim cinstit din firimiturile de la masa bogaților, strângem din dinți pentru fiecare leu amar pe care-l scoatem din buzunar. Nivelul de corupție în lume se calculează urmărind contrastul între mizeria din spitalele de stat și luxul automobilelor de pe stradă. Cu cât mizeria e mai mare și automobilele mai luxoase, cu atât nivelul de corupție e mai mare.

Ne-au furat cu două mâini, fără scupule, și acum evită să plătească pentru asta. Nu s-au gândit să bugeteze bani și pentru închisori, pentru că ” cine știe?”, într-o zi…”ceasul rău, pisica 13”…mai ajungi și pe acolo, poate chiar din greșeală. Au dat prin alte părți. Mai puțin esențiale care nu se reflectă în nivelul general de trai.

”Viața e complexă și are multe aspecte” zicea un personaj posesor de pistol, cu un accent dulce, moldovenesc, de peste Prut, în filmul ”Filantropica”. Așa și e, azi furi, mâine te prinde, poimâine încerci să dai o lege să te scapi și alți se prind, și n-o mai dai, mai stai un pic, dai legea noaptea pe furiș, alți se prind și ies în stradă, dai altă lege ca să o retragi. Scapi, nu scapi….cine știe? ” Viața e complexă și are multe aspecte”. Mâine poate fi Iohannis în locul lui Dragnea. Sau Cioloș! Sau Soroș?

Bun, bine, perfect. Dar cu noi cum rămâne? În pricipiu în nici un fel. HOȚI se vor juca cu noi și vor profita de noi și de neînțelegerile noastre. Vor râde pe furiș de partizanatele noastre, când de fapt avem o luptă surdă pentru putere între Dragnea, infractor dovedit judecat și condamnat, care dă foc la propriu țări pentru că nu e Prim Ministru, și Iohannis, președintele care n-a demonstrat decât un rictus rece și povești cu elefanți pe la Palatul Victoria, ajutat de actualul monom, fost binom. Miza e uriașă, și se numește bugetul României. Și implicit nivelul de trai al fiecărui cetățean.

Părerea mea este că indiferent cine guvernează, societatea civilă trebuie să fie unită, și este datoare să fie în stradă ca să prevină și să penalizeze derapajele guvernului. Ăsta este cel mai important lucru. Indiferent că e cabinetul Grindeanu, Ponta, Coioloș, Dragnea, protestul îi va pune pe gânduri și îi va obliga să ia decizi în favoarea cetățeanului. Și când se gândesc la asta, n-au timp să fure. Când votul eșuează, protestul devine o îndatorire a fiecăruia.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.