Am și eu o nelămurire în legătură cu o nedumerire. Domn Prefect al județului Brașov, reprezentantul Guvernului României în teritoriu altă treabă mai bună de făcut decât să medieze o discuție- scandal dintre o autoritate a statului Român și o asociație profesională ( sic – profesia fiind ,,cârciumar” ), n-are? Întreb și eu pentru un prieten.
Să ne amintim totuși cum au ajuns la aceeași masă aceste distinse personaje. Povestea începe mai serios atunci când în mijlocul pandemiei, prin luna iunie-iulie, ca măsură de protecție a populației, Guvernul Orban dispune controale peste controale pe la terasele proaspăt deschise după carantină. Astfel se creează echipe de control formate din angajați ai CJPC ( Protecția Consumatorului ), DSP ( Direcția de Sănătate Publică ), ITM ( Inspectoratul Teritorial de Muncă ) și Poliția Locală, care încep să roiască zilnic prin localurile din Centrul Brașovului, exasperând pe bună dreptate atât clienții localurilor, cât și angajații și proprietarii localurilor. Dar ce să vezi, aceștia din urmă s-au organizat, au făcut grupuri pe whatsapp și au început să comunice între ei. ,, Vine Susanu! E la X locație”, ,, E locala pe Armata Română”, ,, ITM-ul e în Piața Sfatului ia terasă cu terasă” erau mesajele care se distribuiau zilnic în aceste grupuri. Atunci, cei din Breasla Cârciumarilor începuseră să-și decoreze intrările din localuri cu pamblici albe pe care scriau cu marker negru cine venea în control. Și la fiecare control, mai atârna o pamblică. Și controalele au ținut-o langa până prin toamnă când au mai ridicat piciorul de pe accelerație.
Păi și ce căutau oamenii ăștia de veneau în control mai des decât mergeau pe acasă? Păi Protecția Consumatorului și Direcția de Sănătate Publică intra în bucătărie și începea să te caute de etichete cu termenul de expirare la produsele din frigider, dacă ai spălat ouțele cu detergent și apoi le-ai spălat în cloramină, dacă ai grafic de temperaturi din frigidere și congelatoare scris frumos pe tabel de două ori pe zi, dacă se intersectează circuitul preparării mâncării cu circuitul deșeurilor, etc. Inspectoratul Teritorial de Muncă verifica dacă toată lumea care robotește în local are forme legale de angajare, are instructajul de protecție a muncii la zi, analizele la zi etc. Iară Poliția Locală mai făcea și casa și număra banii încasați, ca nu cumva să vinzi vreun covrig la negru. Și asta se întâmpla aproape zilnic. Și de cele mai multe ori organele constatau deficiențe și lăsau câte un proces – verbal localului pentru îndreptarea acestor deficiențe.
În urma acestor controale, mă gândesc că localurile din Centrul Vechi erau nu puse la punct din punct de vedere legal, ci chiar exemple de bună practică în domeniu. Până în fatidica dată de 21 decembrie 2020 când ce să vezi, pică măgăreața pe Bistro de l’Arte, și în numai câteva minute inspectorii de la Protecția Consumatorului îi scot sufletul pe nas lui Oana Irina Coantă, exact președinta Asociației Breasla Cârciumarilor. Din imaginile ajunse în presă cu ocazia controlului reiese faptul că Protecția Consumatorului a găsit o situație nefericită. Atenție, Protecția Consumatorului a constatat aceste deficiențe, nu le-a provocat. O situație similară în care premiantul clasei e prins cu lecția neînvățată și ia un mare 2. Situația existentă în urma controlului din decembrie 2020 s-a acutizat la începutul lui februarie 2021, în speță săptămâna trecută, când Sorin Susanu s-a prezentat la ușa localului cu presa și a lipit pe ușa localului o notificare prin care acesta primea o amendă și i se suspendă temporar activitatea, și a culminat cu un nou control în data de 6 februarie 2021 când localul a fost închis, existând nu mai puțin de 6 pagini de deficiențe detectate de către organul de control. Long story short, cei controlați s-au pus luntre și punte și au contestat verbal și pe Facebook ceea ce organul a constat, și a ieșit un circ de acuzații.
Și înainte de concluzie, mai adaug ceva. Oana Irina Coantă a reușit să facă din Bistro de l’Arte un local fanion pentru Brașov. Atât prin preparatele pe care aceasta le-a propus în timp consumatorilor, cât și prin atmosfera creată în jurul acestui brand. O situație win – win, în care clientului îi sunt sugerate niște preparate reinterpretate sau rețete tradiționale din diferite colțuri ale lumii, de o calitate bună, gătite cu grijă ( părerea mea ), într-un ambient plăcut. După un an 2020 în care HORECA a fost pur și simplu îngenunchiată, între închidere, deschidere, meniuri de catering pentru livrare, lipsa clienților, servire numai pe terasă sau deschidere la 30% din capacitate, și administratorii acestui gen de afacere au stat cu ochii cât cepele pe fluxul de numerar, cu siguranță au apărut sincope în ceea ce privește administrarea optimă a acestui gen de afacere. Ceea ce e trist! Trist pentru că în speța de mai sus imaginea ta ca bucătar, care în acest caz se confundă cu imaginea localului are acum de suferit pentru că efectiv lupta în sine din ultimul an te-a condus către colaps. Asta o înțeleg.
În schimb ceea ce nu înțeleg este de ce un simplu control la un local duce către o luptă politică care în data de 8 februarie 2021 se concretizează printr-o ,,ședință” de care presa a aflat pe surse. Sunt interese strategice la mijloc? Cum se face ca cei care se ocupă din partea Prefecturii de relațiile cu presa, în data de 8 februarie brusc au fost indisponibili, și n-au putut oferi nici o informație în legătură cu întâlnirea de la ora 15 de la Prefectura Brașov. Vreau să întreb și eu dacă asta este nouă normalitate propusă de către coaliția de guvernare? Pe bune, un control al Protecției Consumatorului la un local ajunge subiect de dezbateri la Prefectură? Ce mai urmează? Să vină comisarii CJPC să spele ouțele cu cloramină și să taie capetele de cârnat mucegăit? Să răcească vinul? Pe bune? Și de ce presa nu a fost invitată la această întâlnire? Nu privea această întâlnire interesul public?
Se zvonește prin târg faptul că USR PLUS a câștigat la masa negocierilor postul lui Sorin Susanu, și că l-ar cam vrea decapitat. Și că s-ar încerca scoaterea pe tușă a comisarilor de la Protecția Consumatorilor, și că ar trebui Poliția Locală să vină în control prin bucătăriile localurilor. Noaptea minții!
Și să concluzionez. Legea este făcută pentru a reglementa bunele relații dintre diferiți actori sociali. În speța de față, reglementează relația dintre prestator ( local ) și client ( consumator ). Consumatorul trebuie să fie sigur de faptul că dacă cumpără un capăt de cârnat, acesta nu a mucegăit inexplicabil într-un frigider până a ajuns la el în farfurie. Prima responsabilitate a unui bucătar când intră într-o bucătărie dimineața este să se asigure că tot ceea ce se află acolo ca ingredient nu este expirat și este stocat astfel încât să fie optim pentru consumul uman. A doua responsabilitate este să gătească cu respectarea normelor de igienă și a gramajelor, timpilor de execuție și temperaturilor de preparare din rețetare. Și ultimul lucru pe care îl face într-o bucătărie înainte să închidă ușa este să dezinfecteze cu cloramină toate suprafețele lavabile ale bucătăriei. Asta este responsabilitatea lui față de client! Să gătești pentru tine acasă este un lucru care te privește pe tine. Dar când gătești cu scopul de a vinde produsul final este o mare responsabilitate. Nu îți convine sau nu ești în stare să faci asta? Du-te și gătește pe unde vrei sau schimbă-ți meseria! Asta face diferența între artă culinară și o bodegă modestă dar cu un PR bun, fițe de divă și ifose de master-chef. O greșeală o înțeleg și sunt dispus să o trec cu vederea pentru că sper să nu se mai repete. Dar dacă greșeala persistă după o lună și ceva de la control și cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te duci având ditamai musca pe căciulă cu jalba în proțap la Prefect, ei bine astă e tupeu. Și eu când văd tupeu devin brusc disfuncțional și mâna începe să scrie chestii nasoale! Și când tupeul tău dă roade, în sensul că Prefectul devine brusc mediator, legitimând faptul că tupeul tău este bun, și ține presa pe la ușa de la încăperea în care i-a adus pe cei de la organele de control față în față cu tine, și ameninți voalat că cei care vor publica imaginile din timpul controlului vor avea probleme judiciare,
deja avem o criză. Criza cârnatului!
Sunt foarte curios cum se va termina ,, Criza cârnatului” – CJPC vs. Breasla Cârciumarilor mediat de către Prefectul Brașovului.
Dan Vâju