Am concediat un scripcar și am angajat un țambalagiu. Sau cel puțin așa pare…

   ,,Dar cum să fie așa, Doamne apără și păzește?” . Păi uite așa pare. Nu e nevoie să ai nu știu ce diplome în psihologie aplicată sau în psihanaliză ca să realizezi că mândrul USR-ist de Schei nu și-a dorit nici cinci minute fotoliul de primar. Singurul lui plan a fost ca împreună cu partidul să obțină șapte, opt posturi de consilieri locali, posturi din care să facă circ pe Facebook la fiecare hotărâre a lui George Scripcaru în noul său mandat. Astfel să-i sape încrederea, și după patru ani să vină și să schimbe foaia. Și s-au trezit și cu fotoliul de primar și cu majoritate în Consiliul Local. Coliban își dorea de fapt poziția de cvasianonim ca senator, slujbă călduță la stat, cu privilegii, fără frecuș la cap, departe de lupa publică.

Acum e expus într-un război de uzură unde nu mai poate da un live pe Facebook fără să-și pună în cap jumătate de oraș. Și mai nou o promovează pe doamna viceprimar Flavia, de parcă își dorește cu toată ființa lui să o pună pe ea pe scaunul de primar, și el să plece într-o vacanță exotică, așa cum făcea în mandatul de senator. Și faptul că o bâlbâie nepermis de mult prin diferite comitete și comisii și evită lupta dreaptă, se vede cu ochiul liber. Ba încearcă marea cu degetul cu parcările concesionate, ba se mută cu atenția pe parcul Brassovia. Ba vrea tramvai, ba îl scoate de pe agenda publică.

S-a înțeles cu oamenii care repară Pasajul Fartec, și parcă nu s-a înțeles, dar parcă și groapa de gunoi e prea plină și dă pe afară și soluții nu prea sunt. Are abilitățile necesare de a jongla cu chestiunile vitale pentru Brașov? Le are fără doar și poate. Atunci de ce ezită? Îi e frică să supere. Din punctul meu de vedere, pe plan local, credibilitatea USR-ului s-a dus direct în cap. Războinicii de Facebook ieșiți din spatele tastaturii la lumină odată cu alegerile, se dovedesc a fi niște bieți pui de avicola, experimentați doar în lupte virtuale. Intuiție politică? Să am pardon! Discurs public pe teme politice? Gargară fără finalitate! Tact în comunicare? Doar cu varză murată! Profesionalismul în administrație publică este o glumă răsuflată pentru USR-iști. Pentru că n-au cu cine.

    Dau un singur exemplu pentru diferențele dintre administrația Scripcaru și administrația Coliban. Când a venit pandemia în primăvara anului trecut, fostul primar a pus ochii pe parcarea de la Parcul Central, și într-o săptămână pe locul fostei parcări cu plată era iarba de 5 centimetri. Până s-au prins foști consilieri locali Șovăială și Macedonschi, de altfel singurii contestatari ai planurilor lui Scripcaru, că parcarea aceea e amintire, adică în decurs de câteva zile de la debutul lucrărilor, deja erau și copăcei plantați. Și autorizația de construire a apărut doar la finalul lucrării, la câteva zile de la debutul ei. S-a întâmplat ceva dat fiind faptul că această lucrare nu avea autorizație?

Absolut nimic. Nimic, nimic, nimic! Scripcaru se purta cu orașul Brașov exact cum se poartă cu curtea dânsului de acasă. Adică gândea și făcea orice dorea fără să suporte nici o consecință. Coliban în schimb s-a trezit la propriu cu arbori tăiați pe spațiul verde din fața Cercului Militar Brașov. Efectiv s-a trezit, pentru că au hotărât alți unde și ce se taie. L-au făcut pe ecologist la buzunare ca pe un mucos de la țară în bazarul gări. 

    E bine cum acționa Scripcaru? Evident că NU! Ceea ce s-a văzut și la alegeri când a fost trimis la plimbare. Acționează bine Coliban? Răspunsul este DA, în sensul că se consultă, dar doar atât. Nu-și exercită eficient capacitatea de decizie, nu are curajul să se bage incisiv în miezul problemei, procraștinează evitând să finalizeze anumite acțiuni. Și rezultatele sunt acestea care sunt. Audit în Primărie care va avea rezultate secretizate, problema parcărilor concesionate de P&P băgată sub preș, indecizia de a hotărî soarta Poliției Locale, comportament evaziv în cazul gropilor ecologice de deșeuri. Și multe altele.

    Am concediat un scripcar, plin de tupeu care făcea tot ce-i trecea prin cap, cu sau fără aprobare, și am angajat un țambalagiu evaziv și ezitant, plin de idei, dar incapabil să livreze.

    Sau cel puțin așa pare…. 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *