Libertate? Sau ,, libertate”?

Ne dă de veste marele Câțu, prim-ministrul României că guvernul transpiră la umbra soarelui de Mai ca să mai relaxeze restricțiile impuse în ultimul an. Ba sus masca, ba jos masca, ba hai cu vaccinarea, ba mai dăm voie la fotbal și festivaluri, hai încolonarea, toată lumea merge la mare la Vama Veche. Deja populația nu se mai uită la meciul declarațiilor din mainstream sau on-line unde vocile pro și anti vaccin au monopolizat tot ce se putea monopoliza, ci visează la o vacanță relaxantă undeva. Oriunde. Numai vacanță să fie. Fără mască, fără dezinfectant, eventual și gratis și lungă. Ea, vacanța.

Intuiesc faptul că scăderea dramatică a cazurilor de Covid 19 nu se datorează neapărat vaccinului, că abia am ajuns la 34 de vaccinuri la suta de locuitori, chiar dacă te uiți la televizor și vezi numai cozi pe la centrele de vaccinare. Și asta în 4 luni. Nici la faptul că a venit vremea bună și ne dezmorțim la soare ca să producă organismul niște vitamina D. Pentru că în India e soare permanent, probabil oamenii ăia n-au treabă cu vitamina D. Și mă opresc la scenariul meu favorit, scenariul care m-a urmărit toată viața mea de trăitor în România. Și care are ca concluzie faptul că noi, românii, suntem mințiți de către autorități de mici, din fașă. Adică mira-m-aș în cazul de față ca cifrele să fie corecte. Cele de vaccinați, nevaccinați, bolnavi și decedați. Mecanismul e simplu, de gâgă de clasa a doua primară. Vrei să bagi frica în oasele românului. Dai imagini de la ATI cu bieți oameni care se sufocă. Vrei să demonstrezi că vaccinul e o chestie exclusivistă și oricine ajunge la el. Arăți o coadă lungă de oameni care așteaptă cu buletinele în mână, aplecați asupra declarațiilor obigatorii pe care le înmânezi celor ce te vor vaccina. Scade numărul de vaccinați, adică nu se mai formează cozi pe la centrele de vaccinare, scoți din buzunare ,,maratoane” de vaccinare pe care le promovezi la fiecare rubrică de știri. Autoritățile în România fac ce știu ele mai bine. Să ducă prostimea cu zăhărelul. Sau cum explica un mare strateg de cartier, un distins domn licențiat la școala vieții, statul român când vrea ceva de la popor are trei stadii de a solicita. Nu-mi amintesc întreaga discuție, parafrazez doar. Primul stadiu e cu frumosul, conform celor spuse de către conferențiarul de conjunctură. Adică un fel de ,,pleacă bă d-aici că te-ai îmbătat, du-te acasă”. ,,Asta e un fel de vânzare consultativă”, postula omul nostru  Dacă nu funcționează, treci la stadiul doi, cu amenințarea și în unele cazuri cu violența ,, marș de aici că-ți rup picioarele, bețivan nenorocit, marș acasă ”. Și dacă nici asta nu funcționează, respectivul încăpățânându-se să tulbure circuitul aerului, prafului, sunetelor și imaginilor în natură, se va trece automat la stadiul trei. Adică dusul cu zăhărelul. Ceva de genul ,, Hai acasă că dau o bere…!”.

   Și acum să luăm cele trei stadii de a solicita ceva, în cuplul Guvernul României – popor. Sau ,,bobor” cum îi spunea Tovarășul Nicolae Ceaușescu.

În primul stadiu, ăla în care explici cu frumosu`, au apărut Iohanniși, Câți și Gheorghiți cu umărul la bătaia vaccinului. Că cică e frumos să te vaccinezi, hai toată lumea din valul unu să se apuce de vals, și să danseze frumos, să dăm exemplu de ,, Așa DA!”. Hai vă rugăm frumos încolonarea la maieu negru că e de bine și devreme acasă. Sau devreme protejat. Că  gata, băgăm vaccin și nu dăm boala.

După ce s-au vaccinat ăia care erau în ,,target-ul” ăsta, și au început să aducă suficient vaccin, au trecut la stadiul doi. ,, Marș bă la vaccin, că vine tulpina indiană și vă ia naiba pe toți. Hai toată lumea la neglijeu că nu mai sunt locuri la ATI, o să vă dea ăștia la spitale aer cu pompa de bicicletă!”.

După ce a trecut și stadiul doi, ca la rachetele de la NASA, a ajuns să fie pus în operă și planul trei. ,, Hai cu tata, cuțu, cuțu, că vă dăm drumul la meci și la concerte. Hai că facem maraton de vaccinare și cântă și filarmonica, e frumos, uite, așa e trendul și în Anglia și în Israel. Numai oameni fericiți pe plajă avem”.

   Quod erat demonstrandum!

Adevărul? Libertate? Undeva pe la mijloc. Nici ,,căcă”, nici ,,căcă”. Poporul scuipă-n sân că a trecut boleșnița, guvernanții scuipă-n sân c-au scăpat întregi și sunt tot ,,în pâine”. Guvernul așteaptă o vară liniștită, Câțu respiră ușurat, vor fi tot felul de maratoane de vaccinat și tot felul de evenimente cu vaccin inclus. Pentru moment se pare că e ok, am ajuns undeva. Unde exact, nimeni nu știe, dar dacă pornește economia va fi bine pentru cât mai mulți.

Va fi o VARĂ liniștită!

 

Dan Vâju

( Articol publicat în Gazeta Brașovului )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *