Iohannis – pariu riscant?

Într-un final autoritățile s-au gândit că ar fi frumos și necesar să mai deschidă un pic din supapa socială, pentru revenirea la normal. Deși o parte a opiniei publice din România, care conștientizează efectele pandemiei și care stă cu ochii pe statisticile puse la dispoziție de sursele oficiale atât la nivel național, cât și mondial, s-a pronunțat de câteva săptămâni în favoarea creșteri gradului de relaxare a restricțiilor în corelație cu nivelul de imunizare al populației, autoritățile române au luat mai greu această decizie, și oarecum cam aiurea.

În speță, președintele Iohannis a ieșit ieri seară mascat ca de obicei în ultimul an și ne-a adus la cunoștință faptul că relaxarea începe în 15 mai. Nu relaxarea aia dată ce cerbul Cornel, ci relaxarea dată de ridicarea interdicției de a purta mască în exterior cu câteva excepții și ridicarea restricțiilor de circulație între orele 22 și 5 dimineața. După care urmând calendarul dictat de către Iohannis, urmează revenirea la normalitate, etapizat în următoarele luni, respectiv relaxare în ceea ce privește cazarea, accesul în interiorul restaurantelor, organizarea de nunți, botezuri și alte evenimente inclusiv evenimente sportive cu public. Totodată autoritățile speră din tot sufletul ca să ajungem cu procesul de vaccinare la 7 milioane de vaccinați la începutul lui august.

Să analizăm!

Mutul suprem, Iohannis, care tace perfect în limba germană și care este extrem de supărat că pandemia îl întrerupe de la îndeletnicirile zilnice, a analizat în starea lui de somnambulism atroce tot ceea ce i-a pus la dispoziție guvernul, respectiv datele centralizate de la institutele de statistică, datele de la ministerul economiei, datele de la ministerul sănătății, datele de la SRI, precum și îndrumările date de către UE, s-a ridicat cu greu în picioare și a zis ,, Gata! Ajunge! Jos masca!” și a început să protesteze prin dormitorul prezidențial scandând lozinci într-o română amestecată cu germană. După care a decis între două reprize de somn de frumusețe și una de moțăit în fața televizorului, să comunice calendarul relaxări.

,, Se elimină portul măștii în exterior….” a zis președintele în prime-time la toate televiziunile. Dar cu ținta de a avea 10 milioane de vaccinați la 1 August cum rămâne? E problema lui Gheorghiță și a lui Câțu. Că Arafat stă retras în tranșee. Chiar, a mai auzit cineva ceva de Arafat? E bine, sănătos? Întreb pentru un prieten. Prieten care vrea să știe de ce ne este imposibil să vaccinăm măcar jumătate din populație vara asta. Și care mai vrea să știe și cum vor fi triați cei care vor participa la nunți, botezuri și alte chefuri. Merge așa, pe confirmare verbală? Se jură cu mâna pe Biblie, se prezintă dovada vaccinării?

Păi și ce facem dacă urbea noastră nu e campioană pe sate la vaccinări? Cum sunt de exemplu localitățile din Moldova unde populația s-a vaccinat cu moaște și ,,Doamne ajută!”. Că nici nu se vor vaccina prea repede având în vedere faptul că autoritățile nu fac vreo diferență notabilă între vaccinați și nevaccinați. Oare nu dăm nas teoriilor conspirației care spun că totul e o mare gogoașă cu gem de caise, sau care mai nou spun că cei vaccinați au devenit bombe biologice care emană imunitate la boală, și imunitatea asta se ia ca râia ,, Pas cu pas” de la om la om? Oare nu alimentăm neîncrederea în vaccin devenind brusc mult prea relaxați? Se bucură cerbul Cornel. El vrea să înceapă relaxarea.

Bezna rațiunii! Sau poate nu înțeleg eu bine, nu mi se mai oxigenează creierul de la mască. Te trezești din somnicul de frumusețe, te uiți pe fereastra de la Cotroceni și vezi că e primăvară, ai hibernat suficient, și dai drumul la toate supapele sociale. Păi da, că dacă vine valul 4, ăla de a început să gâdile prin Anglia, pe la campioni vaccinări, lumea va cere capul lui Câțu, nu pe al tău. Al tău stă relaxat pe umeri, buimăcit de atâta somn. Și Câțu ce să facă? Să te contrazică? N-a dormit toată noaptea ca să posteze pe Facebook la 7 dimineața că e bine, uite că relansăm economia post pandemie, câștigul salarial mediu nominal a crescut cu 7,7%.

Am fi putut să mai așteptăm un pic. Două săptămâni, o lună, încă un milion de vaccinări. Am fi putut să facem o campanie mai profundă de conștientizare. Așa cum au făcut alte țări. Alte țări civilizate unde cetățenii constituie o națiune și nu un popor.

Dacă vine valul 4? Ce facem? Ne încolonam după India? Sau nu vine? Garantează cineva.

Posibil ca asta să fie noua strategie de vaccinare. Să dăm drumul la relaxare, după care să creștem numărul de îmbolnăviri și să mai dăm ceva imagini pe la știri cu pacienți în stare critică la ATI, și poporul se va înghesui la vaccinare.

Pariu riscant? Sau poate știe el ceva ce noi nu știm.

 

Dan Vâju

( Articol publicat în Gazeta Brașovului )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *