Urmează vaccinarea on-line? Întreb pentru un prieten…

Au picat un pic pe gânduri oamenii ăștia care sunt responsabili cu vaccinarea. S-au uitat bine la cifre, au văzut că scad drastic, și au fost nevoiți să apară cu idei noi. Fiind trăitor în România, mă aștept permanent să mă trădeze cifrele. Românul nu se mai vaccinează cum se vaccina acum o lună. A dispărut pofta de ,,

Împreună învingem pandemia ”. Partea din populație care era convinsă de la bun început că vaccinul este necesar pentru revenirea la normalitate, sau mă rog, ce mai înțelegem din revenirea la normalitate, a trecut proba acului. Restul se bucură că valul trei a trecut și cu un pic de șansă se termină și pandemia. Care oricum n-a fost decât o răceală, dacă ar fi să-i asculți.

Doar cei picați pe gânduri, responsabilii, par că sesizează proporția unui nou eventual dezastru care va avea loc odată cu presupusul val patru. Și au făcut rapid un brainstorming, s-au gândit bine pe unde ar putea prinde ceva popor nevaccinat, și-au reevaluat resursele și au venit cu diferite proiecte printre care și cel cu vaccinarea la intrarea în piață sau în depozitele en-gros

Am înțeles vaccinare pe pietonalul din Centrul Brașovului. Am înțeles vaccinarea combinată cu târg de turism din Piața Sf. Ioan. Am înțeles vaccinare în foaierul teatrelor în acorduri de muzică clasică live și expoziții de artă contemporană. Am înțeles vaccinarea ,,drive thru” direct la geamul mașinii cu posibilitatea de a vizita clădirea aeroportului aflată în stadiu terminal. Dar pe asta cu vaccinarea la intrarea în piață n-o mai înțeleg. Adică cum s-ar putea pune în practică? Pui un cort în fața pieței și inviți gospodinele și precupeții la vaccin? Ai loc special pentru depunerea plaselor cu cumpărături? Ia mărarul, fă vaccinul, ia și kilu` de cartofi? Dar varză murată pentru niște sarmale nu doriți? Îmi și imaginez coada de gospodine de diferite vârste, cu plasele în mână, fiind puse să aleagă între #pfizer și #johnson&johnson, ascultând cu răbdare ce trebuie să facă în cazul în care apar efectele secundare, de parcă ar asculta o nouă rețetă de ciorbă sau placintă. Imaginea asta e de neprețuit!

Și ce urmează? Festival de muzică house cu cort de vaccinare la intrare? Festival de manele cu înțepături incluse? Intrare la meciurile de fotbal cu execuție de vaccin pe loc? Pe bune? Eșuează campania colonelului Gheorghiță la doar 23 – 25 % din populație care a primit cel puțin o doză de vaccin? Adică fiecare al patrulea român eligibil pentru vaccinare, se va și vaccinat efectiv? Și cu restul cum rămâne?

Se pare că campania antivaccin e mai tare decât campania pro-vaccinare. Marketingul lor prinde mai bine, are patos. Utilizează fricile de bază. Cele două strategii care intră în contradicție și se luptă fiecare pentru publicul țintă. Exact ca în campania electorală. Taberele adverse își cară pumni ideologici în moacă Întotdeauna vor fi mai multe motive să nu faci vaccinul, decât să-l faci, motivul fiind că ,, scrie pe prospect că e un ser experimental ”. Sau ,, nu știu ce e în el, ce vor să bage ăștia în noi ”. Iar această chestiune reflectă perfect polarizarea socială din România și neîncrederea în autoritățile statului și în sistemul public de sănătate. Și mai e la mijloc și rezultatul nefast a bâlbelor lui Arafat, Tătaru, Orban și Vela de anul trecut când la câteva sute de îmbolnăviri zilnice stăteam în casă și ne uitam pe pereți, și la câteva mii de îmbolnăviri zilnice mergeam la vot că așa a vrut Iohannis.

 Colonelul Gheorghiță ar trebui să scoată pixul și carnețelul și împreună cu Câțu să ia ceva notițe din strategia pusă la punct de antivacciniști. Și să ceară și părerea sociologilor de la servicii. Sociologi care cunosc fidel, sau ar trebui să cunoască toate resorturile care ar determina populația să facă vaccinul. Ar fi necesar un îndemn la acțiune. Sau îndemnul la acțiune îl amână pentru eventualul val patru, care este preconizat prin toamnă când se termină concediile? Îmi e teamă că în perioada octombrie-noiembrie vor începe din nou buletinele de știri cu imagini de la ATI, ce vor determina buluceală la vaccin. Sau poate nu. Dilema vaccinului!

 

Dan Vâju

( Articol publicat în Gazeta Brașovului )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *