Delir, scandal și fake news – Cine profită?

    Societatea românească este divizată în două părți dihotomice. Pe de o parte curentul antivaccin, antibotniță, pro ,,libertate”, și curentul provaccin, pro botniță care este și el pro ,,libertate”. Dacă adoratorii curentului antivaccin și antibotniță s-au organizat pentru proteste, încălcând prevederile legale în vigoare ce postulează portul măștilor în spațiul public sau deplasarea în spațiu public după anumite ore, ceilalți preferă atmosfera relaxată din fața calculatorului, unde îi fac în fel și chip pe cei din primul grup. Și ambele părți au și membrii tăcuți, inexpresivi și temători.

    Cine provoacă? 

   Păi să o luăm logic. Provoacă UE societatea românească la scandal și Fake News? Nu, și argumentez foarte simplu. Noi suntem în UE, UE nu vrea să ne gonească. Oricât am calculcula, intrarea noastră în UE are beneficii pentru ambele organisme. E drept, ne-ar fi vrut un pic mai educați, mai curați, mai pedanți și mai muncitori, dar, asta e, suntem ai lor. Și ei ai noștri. Și ne tratează ca pe neamurile sărace de la țară dispuse să vândă sau să dea de pomană de prin ogradă.

    Provoacă SUA? Nu, nici gând. De ce și-ar provoca jandarmul mondial aliatul din NATO? Mai ales pe cel care stă atât de bine în coasta Rusiei, și pe teritoriul căruia sunt plasate echipamente militare NATO. Nici gând! Și asta pentru că statele civilizate au înțeles că mulsul temeinic se face fără isterie și cu zâmbetul pe buze!

    Păi și cine ar putea să provoace? Cine are interes militar, strategic și politic ca în România să fie haos și circ? Și nu numai în România. În Europa. Și în Marea Britanie. Păi cine altcineva decât Rusia! Cum Rusia? N-are Rusia treburile ei, frământările ei? Păi are treburile ei, dar printre treburile ei suntem și noi. Teritoriu disputat istoric vorbind și care e chiar din coasta ei. Păi și cum devine profitabil pentru ei dacă la noi e circ și haos? Păi foarte simplu, pentru că cei din statele civilizate nu vin să investească dacă e scandal și instabilitate? Și sărăcia rezultă în nemulțumiri, pentru că capitalul autohton suferă de micime și lipsa de viziune managerială. Și dacă e rost de nemulțumiri și proteste, Putin ia filmarea și o arată rușilor la televizor zicându-le ,, Vreți civilizație ca în occident? Păi ia uite ce e în occident, bătăi pe străzi și oameni strigă libertate. Și uite ce e în occident. LGBTQ. Se căsătoresc bărbații între ei. Și au mai repudiat și cuvintele mamă și tată. Și pedofilia e dezincriminată. Păi aste ne trebuie nouă, proslavnicului popor rus? Să-și țină civilizația pentru ei”.

    Da, tragic, într-o țară democrată, membră UE și NATO s-a protestat pe stradă strigându-se ,, Libertate! ”. Ce zic agențiile internaționale de știri? Probabil că suntem o curiozitate a naturii. La fel ca triburile de sălbatici din Amazon. Ne putem plimba prin toată Europa doar cu buletinul, dar strigăm pe stradă ,,Libertate!”. Avem drept de vot, dar zbierăm ,,Libertate!”. Ne simțim libertatea constrânsă de o mască chirurgicală care este obligatorie în spațiile publice. Noaptea minții! O cârpă, mai nou e dușmanul libertății, și simbolul constrângerilor. Altceva mai bun de făcut nu avem decât să dăm regimurilor totalitare apă la moară.

    Democrația este o chestie grea. Democrația însemnă maturitate. Și asumare. E un ,,joc” complex și complicat în care fiecare voce este auzită. Este un sistem imperfect din multe puncte de vedere, dar este cel mai bun sistem pe care rasa umană a fost capabil să-l descopere. Și mai este și scump, greu de întreținut și ușor de pierdut. Și e mai simplu fără ea. Cum e de exemplu în China și Rusia? Declarativ ea există. Faptic ea există doar sub forma unui concept. În Rusia și China democrația este un cuvânt care figurează în dicționare la litera D, și reprezintă o utopie. Pentru că democrația este scumpă, ai nevoie să investești în structuri sociale, să educi. Dă dureri mari de cap! Așa, în autocrație, le tragi câte un șut în cur la ăia mai vocali și îi trimiți la închisoare, iar restul își înghit indignarea. Și cu banii ce trebuiau băgați în instituții democratice, faci armate de troli cu care împroști Europa și SUA cu fake news până când încep să dea foc la antene 5G, să descopere nano cipuri prin vaccin, viermi prin măști. Le dezvălui ,,secretele” Iluminaților, ocultei mondiale, masoneriei și cum vor ajunge niște roboți sugestionabili. Exploatezi fricile fiecăruia ca să-ți consolidezi poziția în statul pe care în conduci. Manipulezi și ai liniște. Liniște cumpărată pe Facebook. După care te implici politic în țările dușmane, plătești și ridici armatele de spălați bine la cap dispuși să înghită toate dezinformările tale oricât de aberante ar fi, și faci o forță politică. Începi să te implici fățiș în treburile altor state. Și prin gurile și faptele celor din forțele politice începi să încurci ițele democrațiilor consolidate, dai drumul la speculații, nemulțumiri, instigi la proteste și nesupunere civică. Delir! Pe care mai apoi îl arăți propriului popor tău cu titlul de ,,civilizație”. Provoci o situație de teamă ca să nu trăiești tu o situație.

     Sunt statele democratice dușmanul de moarte al autocrațiilor? Sunt! Speculează China și Rusia lacunele sistemelor democratice? Speculează până la refuz. Sunt statele civilizate slabe, și incapabile să ia măsuri rapide. Sunt! Iar boala asta care ne macină de un an e laitmotivul incapacității statelor civilizate de a lua măsuri drastice pentru limitarea numărului de îmbolnăviri. Și asta rezultă în costuri. În economii naționale în derivă! Ca un boxeur abil, Rusia aplică Europei lovitură după lovitură profitând de incapacitatea birocratică a acesteia de a impune o linie. Propaganda deșănțată incită grupuri masive de oameni isterizați și creduli, care își văd viața și afacerile dematerializându-se. Și care de disperare și sfidând orice rațiune, inclusiv cea a minimei educații și a bunului simț, ies în stradă pregătiți să se lupte cu forțele de ordine, și să pună presiune pe instituțiile statului. Rusia și China au primit un ajutor nesperat din partea pandemiei, pe care au speculat-o magistral în încercarea lor de a produce dezbinare și haos. Și le iese de minune!

    Cine profită?

Dan VÂJU

( Articol publicat în Gazeta Brașovului )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *