Administrație nouă, metehne vechi la Poliția Locală

Vineri, în data de 4 iunie 2021, publicația noastră a postat on-line un articol în legătură cu un concurs ce se va desfășura la Poliția Locală Brașov, de recrutare pentru ocuparea funcției de șef birou disciplina în construcții și afișaj stradal. Pe site-ul acestei instituții, anunțul public de angajare are data de 25 mai 2021.

Conform legislației în vigoare, orice instituție publică are obligația legală de a face public orice concurs ce are legătură cu angajarea de personal. În acest caz, informarea a fost făcută public prin postarea respectivului anunț, cu dată și număr de înregistrare pe site-ul Poliției Locale Brașov.

Bun, și unde apar neclaritățile? În ziua de 4 iunie 2021 la ora 11:10 publicația noastră postează articolul. La ora 12:55 în aceeași zi, pe grupul de whatsapp al Primăriei Brașov destinat comunicării cu presa, apare anunțul respectiv, sec, dat din partea purtătorului de cuvânt al Poliției Locale. Cu alte cuvinte, anunțul care era postat pe site-ul instituției de aproximativ o săptămână, și-a făcut loc spre presă doar după ce o publicație a postat respectivul anunț. Problema care rezidă în acest caz nu este o problemă de legalitate, dat fiind faptul că instituția s-a încadrat în limitele legislației în vigoare. În schimb apare o problemă de moralitate. Menținerea unui astfel de anunț într-o stare oarecum obscură, având în vedere și meciul declarațiilor Coliban ( Primarul Brașovului ) – Aldea ( Director executiv al Poliției Locale Brașov ), mă duce cu gândul că postul respectiv avea un posibil destinatar desemnat din timp. Și că era doar o chestiune procedurală în concordanță cu legea, care ar fi făcut ca la examenul respectiv să se prezinte doar persoana, sau persoanele desemnate pe cale de posibilă înțelegere mai mult sau mai puțin ocultă.

Acum anunțul a fost făcut public de mai multe publicații on-line din Brașov, în plus, noi cerând astăzi, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să fim informați de numărul de dosare depus pentru concursul respectiv, precum și, în limitele legii, de metodologia concursului.

În altă ordine de idei, în această dinamică mai există un personaj care avea ca datorie de serviciu, respectiv Viceprimarul Sebastian Rusu. Acesta, prin decizia de primar nr. 717 din 6 aprilie 2021,  conform art. 4 al. 2, cităm „  În exercitarea atribuțiilor delegate domnul viceprimar Rusu Sebastian-Mihai va coordona activitatea următoarelor instituții/servicii publice:

– Serviciul Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor

– Serviciul Public Local Salvamont, Agrement și Parking

– Serviciul Public Local de Termoficare

– Poliția Locală”

    Dar să urmărim în continuare desfășurarea evenimentelor, și ne întoarcem la viceprimar la momentul concluziilor. Se pare că am trezit uriașul adormit care precum Mircea ( Dinescu ) la îndemnul lui Caramitru în 22 decembrie 1989 la Televiziunea Română, se făcea că lucrează. Și hop, apare un nou comunicat remis presei miercuri, 9 iunie 2021, de către Poliția Locală, cităm „ În urma controalelor efectuate pe șantierele din municipiu, agenții biroului au constatat că unul dintre dezvoltatorii imobiliari a deschis un nou șantier și a demarat construcții fără a deține autorizații de construire necesare. Acesta a și fost motivul pentru care împotriva societăților – Ceetrus Romania (beneficiarul) și Immo Lodgia One SRL (executantul) – au fost luate măsuri așa cum prevede Legea 50/1991 (r) privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Așadar, au fost aplicate atât beneficiarului, cât și executantului sancțiuni în valoare totală de 71.000 de lei. Totodată, a fost dispusă, ca măsură complementară, sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate, măsură care își produce efectele – așa cum prevăd procedurile legale – după comunicarea proceselor verbale”. După care hop, încă un comunicat de presă care vine vineri 11 iunie 2021, cităm „ a fost deja identificat un șantier unde polițiștii locali au constatat că lucrările nu respectau proiectul tehnic care a stat la baza emiterii autorizației de construire. Pe scurt, construcția fusese demolată integral, deși autorizația prevedea doar desființarea parțială a imobilului. De aceea, Biroul Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal a elaborat un referat către Compartimentul Juridic pentru formularea unei plângeri penale în conformitate cu Legea 50/1991 (r) privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, art. 24 lit. a. Precizăm faptul că imobilul în cauză este situat în zonă protejată, motiv pentru care nu se aplică sancțiune contravențională, fapta înscriindu-se în sfera penală.

Controalele tematice vor continua pe această zonă, iar agenții de la Biroul Disciplina în Construcții vor lua măsurile legale acolo unde acestea se vor impune”.

Păi ce-ai făcut Bobitză? Te-ai trezit așa să muncești după ce ai dormitat în post ani de zile de au crescut unele blocuri de la 5 etaje la 8 etaje fără ca tu să le vezi? Ai început să mimezi activitate, alergi acum ca mușcat de șarpe? Stați așa, ușor, să mă țin bine!

    Revenind. Continuăm cu mult calm.

Așadar să concluzionăm, zic. Poliția Locală Brașov, aflată în plin meci cu Primarul Allen Coliban, dă un anunț de recrutare-angajare pentru postul de șef birou disciplina în construcții și afișaj stradal. Într-un mod, repet, legal dar imoral dat fiind faptul că anunțul a fost remis către presă în urma unui articol publicat de către Gazeta Brașovului. Una dintre îndatoririle de serviciu ale Viceprimarului Sebastian Rusu este aceea de a coordona și activitatea Poliției Locale, ca atare, mă gândesc că ar fi fost un pas mare făcut de actuala administrație pentru a se delimita de metehnele vechii administrații, dacă anunțul ar fi fost trimis presei mai devreme. Și senzația mea este că Sebastian Rusu este o persoană capabilă și chiar își dorește să se delimiteze de metehnele vechii administrații.

Din păcate, aceste chestiuni sensibile își au rădăcinile în vechea administrație, și în proastele obiceiuri împământenite. Acolo unde și în trecut, lipsa de transparență și lucrurile făcute la ,,mica înțelegere”, dădeau tonul. Și tonul face muzica!

Concluzie. Administrație nouă, metehne vechi la Poliția Locală.

 

Dan Vâju

( Articol publicat în Gazeta Brașovului )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *