La Brașov, sistemul se tăvălește. În chinuri!

Scriam despre sistem acum câteva zile. Și printre rânduri postulam ideea că dacă ești un neavenit care a aterizat în sistem neinvitat, și refuzi avansurile lui, se dezlănțuie iadul asupra ta, și ești blestemat șapte generații. Și asta pentru că pentru aia din sistem, sistemul e Dumnezeu cald, blând și iubitor, și pentru aia din afara sistemului e cel mult tolerant și îngăduitor. Dar dacă aterizezi în sistem așa ca un neavenit, hai să spunem că acesta a avut o scăpare, s-a întors o clipă cu spatele și s-a trezit cu Clotilde, Nicușori, Fritzi și Allen pe la niște butoane, sistemul are câteva strategii ca să te bage la colț astfel încât să nu sufere.

Strategia numărul unu e aceea de a te seduce pentru a te îngloba. Adică te mufează bine la conducta bugetară, și dăi trai neneacă. Asta dacă ești docil și ascultător, și faci întocmai și nu contrar intereselor lui. Te infectează ușor, gâdilându-te pe la locurile sensibile și gata, trăiește toată lumea din sistem bine, ai devenit omul sistemului.

Strategia numărul doi se numește și strategia ,, Dosărelul”. Adică o condicuță în care scrie cam tot ce ai făcut ca muritor pe pământul ăsta. Și ferească sfântul să fi trăit din altceva decât din salariu. Ferească sfântul să fi lucrat pe undeva fără forme legale, sau să fi omis să plătești niște taxe la stat. Ferească sfântul să fi avut perioade grele în care ai stat pe acasă în lipsă de soluții financiare, pentru că, e drept, în România, țara tuturor posibilităților, job-urile plătite bine stau pe garduri, tu numai te duci și le recoltezi. Ai sincope pe cartea de muncă, ești tocat mărunt, mărunt, mărunt. Ai avut vreo firmă care a șchiopătat? Ești un evazionist nenorocit, și o să vizitezi tribunalele și sediile ANAF. Așa sună amenințarea. Ai rămas repetent sau n-ai terminat școala. Ești un parazit nenorocit și mincinos, nu ești bun de nimic. Sistemul știe să te gratueze. Și presa în căutare de senzațional și trafic pe site, pune și niște tușe dramatice, doar, doar cel vizat achiesează la ideea de la strategia numărul unu, fie o rupe la fugă.

Strategia numărul trei e izolarea, sau blocarea la mantinelă cum ar zice fanii de la hockey. Sistemul te izolează astfel încât să nu poți face nimic. Și pentru asta a dezvoltat o legislație nenorocită care să-i fie doar lui, sistemului de folos. Și care n-are legătură cu bunul simț sau realitatea economică. Câteva contracte minate lăsate în urmă, și când vine neavenitul și constată că poate eficientiza niște costuri pe aici, pe acolo, ce să vezi, ciuciu și un praz verde, contractele sunt încheiate astfel încât să dai din buze a pagubă, și fanii sistemului să încaseze. La prosteală. Și tot pentru blocarea la mantinelă sunt utilizați și oamenii din jurul tău, pe principiul ,,nu vrei tu, nici o problemă, îi racolăm pe ăia din jurul tău, să te încurce ei”.

Sistemul are rețele funcționale. Intri pe rețea, rezolvi situația. Nu intri pe rețea, fluieri a pagubă. Sistemul are capacitatea de a creea o situație, el nu trăiește o situație creată de niște neaveniți. Pentru că el controlează tot. Și pentru a confirma acest lucru, dau exemplul primăriței de la Sectorul 1 , Clotilde Armand. Sistemul a hotărât că Sectorul 1 arată bine decorat cu deșeurile menajere ale locuitorilor, ca atare a recurs la niște penalități cu iz de șantaj. I-au zis cucoanei că dacă nu marcă banu`, nu mișcă gunoaile. Conform contractului încheiat acum mai mult de un deceniu, care are niște prețuri monstruos de mari. Te-a băgat sistemul în corzi? Te-a băgat. Are tot ce are nevoie la îndemână, adică contract, presă, hotărâri judecătorești? Are. E legal ce face. E legal, dar imoral. Dar asta nu contează, principalul e ca Clotilde să stea drepți și să execute. Contractul. Și dacă e cuminte și docilă, poate primește și de un covrig. Numai că franțuzoaica are pe dracu în ea și se ia la trântă cu ăștia, demonstrând calități antisistem.

La fel și la Brașov. Allen e înghesuit cu o plângere penală, conform căreia din momentul în care a scris la CV că e absolvent de Automatică, asta automat l-a făcut senator și mai apoi primar. Că a indus în eroare electoratul. A zis că are două facultăți, și de fapt are doar una. Și ca atare a încasat venituri legale necuvenite. Bine, asta e de tot râsul, dar oamenii din spatele plângerii sunt încrâncenați. Da, recunosc, când am pus prima oară ștampila pe USR în 2016, exact la CV-ul lui Coliban m-am uitat, și am zis,da, dacă ăsta nu era inginer IT, votam PSD-ul că îmi place mustața lui Dragnea. Și la fel și la localele din 2020, am studiat temeinic CV-urile principalilor candidați, și exact aia m-a surprins, chiar îmi doream primar absolvent de Politehnică la București. Dacă nu era inginerul IT de pe lista USR-ului, probabil votam vreun profesor de sport.

Bine, chestia e că sistemul a făcut în așa fel încât știrea să ajungă pe posturi naționale de televiziune, să iasă circ, dramă, scandal. Patetic! Asta e tot ce poate sistemul? Altceva mai crâncen despre Allen nu aflăm? Că pe mine nu m-au atins, au cheltuit resurse degeaba cu circul ăsta. Stai să vezi ce o să râdă ăia de pe la procuratură când o să ajungă la ei plângerea penală care a fost trimisă prin poștă.

Vreau niște teme grele despre ăștia de la USR, ceva care să mă înfurie. Asta e tot ce poate oferi sistemul în legătură cu ,,nechemații” aștia aterizați în sistem? Altceva la condicuță nu apare în dreptul lui Allen sau a lui Clotilde? Auzi, dar ceva semnături ați strâns pentru demiterea lui Allen? Unde se strâng semnăturile? Ne maturizăm și noi?

La nivel național sistemul e încă bine. Dar la Brașov se tăvălește. În chinuri!

 

Dan Vâju

( Articol publicat în Gazeta Brașovului )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *