S-a apucat Putin de jurnalism! A publicat într-un ziar german

Publicația germană Die Zeit a găzduit în paginile sale un editorial semnat de către Vladimir Putin.  „A fi deschis, în ciuda trecutului” poartă numele acest articol. Se poartă la case mai mari, când ai nevoie de influențarea opiniei publice, să dai ceva ruble și o găleată de gaz, și să rânjești ca o vedetă de talie mondială de pe prima pagină a ziarului. Mai ales când au trecut doar câteva zile de la întâlnirea cu Joe Biden de la Geneva.

În articol, „Baubaul” de serviciu avertizează Europă cu privire la deteriorarea situației ei de securitate. Adică, Putin, cel care este direct interesat să bage bețe în roate UE prin toate metodele posibile, ne explică faptul că „întregul sistem de securitate europeană s-a degradat acum în mod semnificativ. Tensiunile cresc şi riscurile unei noi curse a înarmării devin reale. Pierdem oportunităţile uriaşe pe care le oferă cooperarea – cu atât mai important acum, când toţi ne confruntăm cu provocări comune, precum pandemia şi consecinţele sale sociale şi economice cumplite”.

Păi n-ai pus tu umărul, și cu toți troli tăi, plătiți gras de la bugetul de stat să bagi zâzania în Europa și în SUA. Nu postează ai tăi în draci că nu vaccin, nu 5G, nu LGBT, harașo tovărășie ??? Nu bagi tu bățul prin gard, implicându-te politic oriunde crezi că se întâmplă ceva bun pentru oameni?

Să parcurgem textul mai departe, că nu ne-am enervat suficient, să vedem unde bate șaua să priceapă iapa. Să vedem mai precis ce vrea suflețelul lui.

Și îl citează pe Charles de Gaulle, care a zis la un moment dat faptul că Europa are nevoie să se construiască de la „ Atlantic la Ural” sau de la ” Lisabona la Vladivostok”. Și mai zice el, săracu`, atins de o epifanie rar întâlnită, că Uniunea Europeană merge în altă direcție, și că NATO, această „relicvă a Războiului Rece” s-a extins și în blocul Europei de Est. Cităm „ Din 1999, au urmat încă cinci valuri de expansiune NATO. Organizaţia a acordat calitatea de membru către 14 noi ţări, inclusiv mai multor republici din fosta Uniune Sovietică, care au îngropat efectiv speranţa de a crea un continent fără linii de separare”

Înainte de a comenta, cum altfel decât urât și tăios la adresa Rusiei lui Putin, ia să vedem ce a mai debitat semnatarul editorialului – „Tragedia ucraineană din 2014 este un exemplu al consecinţelor pe care le-a generat această politică agresivă. Europa a susţinut în mod activ ‘lovitura de stat armată neconstituţională’ din Ucraina. De aici a început totul. De ce a fost necesar să facem acest lucru? Atunci titularul [ucrainean] preşedintele [Viktor] Ianukovici acceptase deja toate cererile opoziţiei. De ce au organizat SUA lovitura de stat şi de ce au sprijinit-o ţările europene cu sufletul la gură, provocând o ‘ruptură’ în Ucraina şi ‘retragerea’ Crimeii?”.

Ce? Dar să mai avem un pic de răbdare, că n-am terminat.

„Reiterez că Rusia este în favoarea restabilirii unui parteneriat cuprinzător cu Europa. Avem multe subiecte de interes reciproc. Acestea includ securitatea şi stabilitatea strategică, asistenţa medicală şi educaţia, digitalizarea, energia, cultura, ştiinţa şi tehnologia şi acorduri climatice şi probleme de mediu”, a adăugat el.

Stai așa, să mă pun jos și să cuget un pic. Care va să zică, Putin o joacă pe împăciuitorul, și arată cu degetul spre NATO, SUA și UE, denunțând agresivitatea lor ca fiind cauza apucăturilor lui. Că ei săracii, rușii, își apără teritoriile și neamul, și NATO e rău și bagă echipament militar în coasta Rusiei. Stai că îmi vine să plâng de mila lui Putin, cum vrea el să se califice în finală la „Premiul Nobel pentru Pace”. Cum mai deschide el brațele ca să facă pace cu lumea civilizată, și cum mai țuguiește el buzele ca să pupe soios UE pe obraji. Păi nu vrem noi pace și bună înțelegere cu rușii? Vrem! Că și ei vor să instaureze democrația autentică în Federație. Că doar ce au făcut, au fost băieți buni, numai buni de pus pe rană. Nici n-au anexat Crimea, nu, Crimea s-a trezit , s-a îmbrăcat și a luat trenul spre Rusia, așa, într-o dimineață a constatat că i s-a urât cu Ucraina și vrea în Rusia. Nici n-a intrat peste Ucraina și nici peste Georgia, Rusia lui Putin. Nici nu-l ține în brațe pe Lukașenko regimul de la Moscova. Nu ei, alții sunt răi, ce, nu vedem că ei doar fac apeluri la concordie europeană, pace și prietenie? Și nici măcar nu s-au amestecat în politica UE, nu de la ei a plecat toată tevatura cu naționalismul și antiglobalismul. Nuuu, ei au stat cuminți și alți băieți, mai mari, mai răi, fac toate treburile ăstea.

Păi cum să nu-l crezi pe Putin, nu e el băiat de comitet și publică la ziar nemțesc? N-are el picior de pod în mijlocul Europei, exact în Ungaria lui Orban? Sau și ăsta e doar așa, pe bază de instinct de apărare? N-are grup de influență economico-politică în Bulgaria, de au zis americanii că se implică direct să le taie apa, gazul și curentul? Nu stau rușii lui Putin în spatele curentului daco-ortodox-legionar-naționalist din România? Nu stau ei, Doamne apără și păzește?

Putin, băiatu`, domnu președinte de la Federația Rusă, noi, ăștia care am mai citit o carte, două, și cunoaștem politica Rusiei din ultimii 200 de ani, de când a început să conteze ca putere Europeană, ei bine, noi ăștia așa nu uităm ce obiceiuri ai tu. Și neamul tău. Pentru că dacă mă uit în oglindă încă mai am urma de la talpa bocancului rusesc pe ceafă. Și sunt a treia generație cu urma asta. Și mai e ceva. Tu nu ești Gorbaciov, ăla e singurul rus care e simpatic. Ăla a înțeles cum stau treburile cu democracy și economy. Că voi, restul de acolo de la Kremlin n-aveți nici o gară cu treaba asta. Stai tu liniștit acolo la tine la Moscova ( care nu crede în lacrimi ), și lasă-ne pe noi să ne dezvoltăm, că avem multe capitole de rezolvat în Europa. Și poate peste 10 ani, când poate o să te retragi și tu în glorie, ne punem la o masă și mai stăm de vorbă!

 

Dan VÂJU

( Articol publicat în Gazeta Brașovului )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *