Brașovul European – Beznă și urși

Chiar e iluminatul public o problemă imposibil de rezolvat în anumite zone din Brașov?

Dar cu urșii cum mai stăm?

 

Și aici vorbim de calitatea vieții. Este rușinos să vorbești în Brașov, Uniunea Europeană, în secolul XIX de străzi în beznă. Bântuite de urși. Și aici mă refer la străzile Gustav Kollar și Nisipului de Sus. Străzi care fac legătura dintre drumul Poienii și Constantin Brâncoveanu.

 

Deși proprietarii au donat teren către primărie pentru iluminatul public, acesta întârzie să apară. Și asta este o parte a problemei. O altă parte a problemei este ursoaica plimbăreață cu puii ei. Care bântuie pe străzile respective și prin curțile oamenilor. Înțeleg, suntem ecologiști. Înțeleg că omul a invadat natura și o exploatează uneori sălbatic. Înțeleg că și pentru urs e mai facil să caute în gunoaiele urbane decât să vâneze. Ursul se adaptează, devine mai eficient. Dar în același timp e nevoie ca întâlnirile urs-om să fie cât mai rare, și dacă este posibil, să fie evitate. Pentru că ursul este un animal sălbatic. Nu un cățel sau o pisică.

 

Și pentru că problema asta are trei părți, a treia parte a problemei este faptul că tufele de pe marginea străzilor mai sus meționate nu sunt toaletate. Și degeaba ai stâlpi de iluminat, dacă lumina nu penetrează până la nivelul străzii.

 

Impozite de oraș, condiții rurale!

 

„ Recoltarea” urșilor ( recoltare, ce cuvânt dulce pentru execuție ), nu este o soluție. Relocarea în schimb este o soluție. Toaletarea vegetației de pe străzile respective nu cred că pun mari probleme serviciilor primăriei. Și nici instalarea de stâlpi pentru iluminat public. Că doar buget record avem.

 

Și mai înțeleg, în altă ordine de idei că aparatul Primărie Brașov este aglomerat rău de tot. Aglomerat până la orbire. Pentru că a avut loc o schimbare politică și lucrurile nu se mai așează. Nu mai e tătucul care rezolva totul răcnind în telefon. Așa este, a avut loc și o schimbare de paradigmă managerială. Lucrurile sunt tulburi încă, și asta afectează cetățeanul. Poate afecta grav un cetățean care vrea să se plimbe seara pe Gustav Kollar și pe Nisipului de Sus. Pentru asta are nevoie de lanternă. Și de spray cu piper contra ursului. Și de picioare bune, dacă e nevoie să o ia la fugă. Pentru că întâlnirea cu ursul noaptea în ORAȘUL EUROPEAN BRAȘOV, se poate solda cu o tragedie.

 

Cine își asumă tragedia? Primăria Brașov? Poliția Locală? Jandarmeria? Primarul Coliban?

 

E chiar așa de complicat să relocăm urșii plimbăreți din miez de noapte? Sau redefinim Brașovul din „ Oraș European” în „ Junglă Urbană” și ne apucăm să ne promovăm pe Facebook ca atare? Așteptăm să vedem vreun om sfârtecat pe stradă, ca să dăm posibilitatea vânătorilor să tragă la urs, sau ne purtăm ca niște oameni cu capul pe umeri?

 

Allen, acum fără glumă, rezolvăm și noi problema cu iluminatul de pe Gustav Kollar și Nisipului de Sus? Relocăm și noi ursoaica cu pui din Schei?

Dan VÂJU

( Articol publicat în Gazeta Brașovului )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *