Tanti Turcan și pensia la români

Tanti Turcan , ministra muncii, cea care i-a urat „ La Mulți Ani!” baronului Brukenthal, el fiind săracul dus de vreo 200 de ani, a ieșit cu o declarație prin care susține că personalul din casele teritoriale de pensii va fi suplimentat cu 1000 de posturi, pe perioadă determinată până la finalul lui 2022.

“……Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care vor fi selectate, prin concurs, 800 de persoane cu studii superioare şi 200 cu studii liceale, care vor lucra în casele teritoriale de pensii cu contracte pe perioadă determinată, adică până la încheierea procesului de evaluare a tuturor celor 5 milioane de dosare de pensii”, a precizat ministra, pe pagina sa de Facebook.

Bun. Dar de ce? Casele de Pensii oricum merg după cum vor ele, pensia se calculează folosind logica absurdului. Nu cred că există pe lumea asta ceva mai absurd decât calcularea unei pensii în România. Te duci cu tona de adeverințe după tine și cu speranța în suflet, și angajații de la casa de pensii îți pun un calcul în față de rămâi și sărac, și trăznit.

Oricum, cine reușește să înțeleagă cum se calculează pensiile ar face bani buni din consilierea viitorilor pensionari. Pentru că e mai simplu să calculezi traiectoria unui satelit pe care-l trimiți să graviteze în jurul lunii, decât să cazi identic pe calculele celor de la casele de pensii.

Revenim la „ de ce”. Pentru că figurează în calendarul PNRR. Adică oamenii și-au asumat în fața Europei că iau la mână pensiile, alea vreo 5 milioane, pentru reevaluare.

Adică până și Europa știe ce „ dor, ce chin, ce jaleeee” e pe la calculul pensiilor, și cum ordinul pe unitate e „ Arde-i pe micuți!”. Pensiile românilor, pentru Europa, sunt trecute la capitolul , inechitate socială”.

Că așa e sistemul de pensii din România. Văzut ca o gaură neagră și piatră de moară pentru orice guvern. Bani care zboară lunar degeaba de la bugetul de stat, pentru a potoli foamea a 5 milioane de burți, care atenție, au cotizat la vremea lor la sistemul de pensii.

Chiar îmi amintesc cum un oarecare vremelnic pe la Palatul Victoria i-a făcut pe pensionari, asistați sociali.

Și oricum sistemul s-a asigurat că odată ajuns la pensie, să n-ai viață lungă. În primul rând pentru că calculul lor, al guvernanților, e făcut ca pentru 35 de ani de muncă, să beneficiezi doar de 10 ani de pensie. Asta conform statisticii. Pentru Statul Român dacă iei pensie mai mult de 10 ani, deja aduci pagubă. Și în al doilea rând, pentru că tot Statul Român s-a asigurat că îți pune la dispoziție un sistem de sănătate care să te apropie de cimitir mai repede.

Ce e greu de înțeles? Te naști, mergi la școala în sistemul de învățământ de stat ca să primești o educație precară, de pe băncile școlii te duci la muncă pe un salariu de rahat, ieși la pensie după ani de muncă, mai trăiești zece ani și marș la cimitir. Cam ăsta e calculul în mare. Și în tot acest timp, Statul Român se asigură că nu îți e prea moale, și îți înșiră în față o serie de capcane. Te descurci? Bine. Nu te descurci? Din nou bine. Ideea e ca cel târziu la 75 de ani să mori naibii, că încurci socotelile.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *