TAMTAM cu varză murată

Hai că am dat-o festivaluri de muzică de ni s-a umplut butoiul cu varză murată. Sau ce am înțeles eu din festivalul TAMTAM desfășurat în weekend. Nimic am înțeles.

 

Sau ce ar fi vrut să fie ? Un amestec de teatru, film, concerte de stradă, expoziții, toate în unul. Hipstereală curată. De fapt ceva de genul a promis actuala administrație în campania electorală. Pentru că vorba fostei-actuale consiliere de imagine a lui Allen, Nico C. Cârjan, „ Cultura în Brașov e varză murată”. Păi și voi ce ați făcut? Sarmale. Șaorma cu de toate? Pe gustul fiecăruia?

( Jurnalul lui Georgel – ediție completă – )

Ba într-o parte a orașului era jazz, ba ateliere de pictură, ba mai cântă și Opera Brașov printr-o piață. Ce să povestim, cultură pe metrul pătrat. Momente artistice prin pub-uri și restaurante. M-am umplut de cultură din cap până în picioare.

 

Ăsta e nivelul orașului, ce să mai povestim. Pe vreme de tristă amintire buruienească, se rupeau în figuri scene și artiști weekend de weekend în Piața Sfatului. Pentru că ăla era nivelul. Pâine și circ, mai mult circ. Ba mai băteau țurca pe scenă, ba în weekend-ul următor îi ardeau o sârbă, ba mai venea Smiley. Principalul era să fie fie bine și plin la ceas de seară în Piața Sfatului, să se facă planul la plăcinte, covrigi și înghețată.

 

Acum o ardem cu ștaif, hipsterește. Jazz, proiecții, concerte de colț de stradă. Cultură pe metru pătrat. Dar coadă tot la înghețată, plăcinte și covrigi era.

 

În inconștiența mea visam că Brașovul va fi un pol al culturii. Că vor veni niște nume mari, gen Filarmonica din Berlin. Ceva de calibru, de sare singur costumul din dulap și se îmbracă pe mine numai când aud cine concertează. Iar numele de calibru ar fi adus și clienți mai de soi prin Brașov, oameni care apreciază o față de masă albă la restaurant, și un vin adevărat. Oameni care ar fi lăsat bani serioși. Și care ar crește nivelul orașului.

( Jurnalul lui Georgel – ediție completă – )

Ori noi tot cu covrigari și mâncători de cartofi prăjiți prin Piața Sfatului o ardem.

 

Conceptul de turism cultural nu încape pe masa încărcată a hipsterimii USRPLUS-iste.

 

Pentru că creșterea nivelului turistic și cultural al Brașovului a fost doar o lozincă. De campanie!

 

Brașovul are capacitatea de a deveni un oraș comparabil cu orice oraș din Austria, Germania, Elveția. Un oraș în care să vezi turiști de calibru, cu cardul mare și cu gusturi fine. Care ar crește nivelul de dezvoltare. Acum o ardem tot pe spoială.

 

În actuala administrație mi-am pierdut nădejdea. O să facă Allen și hipsterimea ce-l consiliază tot varză murată. Poate următorul primar o să facă. Orașul are răbdare, cum are de câteva sute de ani. Noi în schimb, nu mai avem răbdare.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

https://bit.ly/3m69GuH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *