Liniște și răbdare! Avem turiști de weekend

În fiecare weekend de vară se umple orașul de turiști. Turiști de weekend sau turiști de o zi. Parcă în nici un an n-a fost așa înghesuială prin Centrul Vechi. Cozi peste cozi, dar nu cum ne-am fi așteptat, cozi la muzee sau la restaurante. Nuuu, cozi la parcarea de la Maternitate, veșnic plină în weekend, cozi la covrigi și plăcinte ( trăiască Gigi și Petru ), și cozi la înghețată. Cozi mari de tot la înghețată.

( Citește și – Coliban + Flavia + Dragoș David = LOVE! – )

Pe la restaurantele cu terase mai răsărite, alea care au bucătari care se pricep, și care cer și bani pentru priceperea lor, turistul nostru trăgea de un suc, o bere, ceva care să umfle burta plină de covrigi. Turism făcut pe „ efteneală”.

Că toată lumea care a reușit să pună mașina bine fie la parcarea de la Maternitatea Brașov, fie a nimerit pe locul vreunui riveran din Centrul Vechi, pe un loc fără plată dacă se poate, dând peste cap existența viețuitorilor din Centru, avea ca unică țintă Piața Sfatului. Pentru foze instagramabile cu Tâmpa în spate, sau cu fântâna arteziană. Plus filtrele aferente.

Interesul pentru istoria locului și gastronomie e futil pentru turistul nostru. Viva covrigul, clătita și înghețata consumate pe băncile niciodată goale din Piața Sfatului. Și Viva trenulețul-tractoraș care dă ture amețitoare între Piața Sfatului și Piața Unirii. Ăsta da turism!

Și Viva și coada de la minimarketurile din Centrul Vechi care au lichidat rapid stocurile la bere la PET și apă plată sau minerală.

În parcul de la Liceul Șaguna mi-a fost dat să văd o imagine demnă de șantierele patriei. Un grup de 5 „ turiști” luau parte la un picnic ad-hoc făcut pe o bancă, unde ambalajele de salam, cremwurst-i și brânză topită râdeau la soare acompaniate de PET-uri de suc și PET-uri de bere. Frumi, muncitorește, vintage! Brașov, oraș cu istorie bogată, oraș ce a fost cel mai vestic bastion al civilizației occidentale găzduiește umpleri de burtă direct de pe bancă. Să le fie de bine, că poftă bună am uitat să le urez, surprins de dinamica evenimentului culinar.

 

( Citește și – USRPLUS – Hipstereală cu tupeu. „ O Românie fără hoție” a fost doar un slogan electoral – )

 

Anyway, nu mai interesează pe nimeni asta cu istoria. Prima Școală Românească, Biserica Neagră, Strada Sforii, Poarta Ecaterinei sunt imagini luate în fugă cu telefonul. „ Turistul” vine să bifeze cu orice preț imaginea de pe Facebook și Instagram, unde nu se vede ce anume ai mâncat, și unde ai mâncat la prânz.

Singurii câștigați sunt proprietarii de spații locative puse la închiriat în zona gri a economiei, spații aflate în imobilele din Centrul Vechi. Bine, aici schimburile culturale între locatarii de drept, care locuiesc efectiv în imobilele respective și turiștii de „ efteneală” sunt mult mai profunde, mai intime, și se face acompaniat de ritmuri de manele, zbierete de copii și coji de semințe. În fața tradiționalului PET de bere. Muncitorește!

Cei mai cu dare de mână stau la hoteluri și pensiuni, dar și de acolo răzbat zvonuri cu supiță făcută la termoplonjon, și coji de pâine și salam aruncate neglijent oriunde dar nu la gunoi.

Și lucrurile acestea se întâmplă pentru că așa am înțeles că se face turism. Ieftin, la înghesuială. Concepte ca turism cultural sau turism gastronomic sunt departe de concepțiile celor care au bugetele pe mână. Și strategii, nema!

Și lucrurile nu se vor îmbunătății. Din contră, vor fi la fel ca și până acum. Pentru că, doamnelor, domnilor, în Brașov deși avem singurul specialist din Europa de Est, cu doctorat în managementul centrelor istorice, acesta nu numai că nu este ascultat de actuala administrație, primind flit după flit de la primar și viceprimăriță, dar n-a fost ascultat nici de vechea administrație. Pentru că lucrurile se perpetuează după ureche. Românește!

 

( Citește și – Să vedem dacă mai apucăm ștevia primăvara viitoare – )

 

Pentru că deși avem potențial să batem la pas destinații turistice din Europa, nu trecem de nivelul prezentărilor în powerpoint și a calculelor făcute în excel. Indiferent cine conduce orașul.

Ce dovadă mai bună că suntem români decât halitul direct din ambalaj a mezelurilor pe bancă în parc?

De luni lucrurile revin la normal, numărul de turiști se reduce la suportabil. Până joi când începe din nou turbarea.

Să ne fie de bine!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *