Cîțu – „ Nu vom plafona prețurile. Vom compensa o parte din factură în această iarnă”

Speriat de inevitabilul scandal ce se va produce în legătură cu prețul energiei electrice,  Cîțu i-a convocat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței.  Cică autoritățile trebuie să verifice dacă anumite companii, unele de stat, profită de o situație conjuncturală și cresc artificial prețul. „Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri” a zis Cîțu în fața presei.

Delirând pe tema facturilor gigantice la electricitate, acesta a mai spus că pe termen mediu își asumă obiectivul de a asigura independența energetică a României, pentru a evita astfel de situații. „A trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE”.

( Citește și – Cîțu – „ Nu se poate să avem atâtea forţe de ordine, oameni sau instituţii care ar trebui să se ocupe să descopere aceste reţele şi aceste reţele să fie descoperite de un jurnalist”. – )

Și delirul continuă – „Trebuie să venim cu soluții. Soluția nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluțiile împreună. Nu vom interveni pentru a plafona prețurile. Am înțeles că această creștere a prețurilor este peste tot în UE, dar am înțeles și problema noastră, aceea că trebuie să importăm energie pentru că nu producem cât trebuie.

Sunt gata să îmi asum acest obiectiv pentru că este clar că avem nevoie de o independență energetică a României. Asta am înțeles eu din ce s-a întâmplat în această perioadă: o creștere a consumului, a trebuit să creștem importul și suntem dependenți de prețul energiei în UE. În Spania, de exemplu, s-au triplat prețurile. Dar noi avem resursele pentru a avea independența energetică a României.”

( Citește și – Tudose ( PSD, fost prim ministru ) – „ Factura casnică mare va veni cu încă un 0 la orice întreprindere, o să fie un dezastru din punct de vedere economic” – )

Și ca să ne dăm seama că proiecțiile de costuri pentru energia electrică sunt cam dure, și că totuși managementul defectuos al companiilor de stat stă la baza acestor scumpiri, citim din nou printre rânduri, „ În primul rând, o soluție pe care am propus-o, de a compensa o parte din factura pentru consum în această iarnă. Trebuie să îi găsim forma finală cât mai repede. Trebuie să explicăm oamenilor de ce au crescut prețurile la energie. În România, un paradox, producția energetică este în majoritate făcută de companii de stat. Oameni numiți în funcții politic. Eu nu aș vrea să se întâmple, și am spus despre companiile de stat, această reformă a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Nu vreau să descoperim că o parte din creșterea facturii la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă, vom lua cele mai dure măsuri. Nu vreau ca o companie să își umfle profiturile dintr-o situație conjuncturală”,

Mă întreb cu mama naibii de l-a luat pe Cîțu prin surprindere chestia asta. Nu primește el informări zilnice în legătură cu indicele prețurilor, mai puțin la pâine, pentru că nu mănâncă pâine. Și indicele consumurilor. Și multe alte date statistice pentru a putea face estimări și proiecții.

 

Nu primește el informări, la fel ca și patronul lui spiritual Iohannis? De la institutul de statistică, de la MAI, de la servicii. Primește zilnic informații pentru a vedea starea actuală a României, și pentru a face proiecții. Și vine să corecteze dezechilibre. Ăsta e rolul prim ministrului.

 

( Citește și – Bacău – Primarul municipiului i-a retras atribuţiile viceprimarului. Ambii sunt de la USRPLUS – )

 

Dar dacă pe tine te mănâncă în cwr să te faci șeful liberalilor, și te iei la trântă cu Orban, te cam doare în pălărie de administrarea țării. Că tu visezi PNL-uri reformate. Și te trezești cu coliva răsturnată pe masă și ceri soluții, ca orice manager mediocru care „ încarcă bateriile ” angajaților.

Nu bro, treaba nu stă așa. Și tu ar fi trebuit să cunoști aspectul ăsta, că doar în State nu te-ai dus numai pentru beții adolescentine. Te-ai dus să vezi și cum funcționează un sistem bine pus la punct. Unde managerul nu vine și dă cu angajații de pereți, că lui îi trebuie soluții. Managerul bun prevede eventualele crize, pentru că este informat, și procesează informația, nu umblă de bezmetic prin țară ca să se ia de gât cu Orban.

Și tu știai foarte bine unde ți-a i instalat culcușul, și ce disfuncționalități grave ai în subordine.

N-o mai da acum de pereți, că dacă interpretai corect datele, nu se întâmpla asta. Dar tu îi dădeai înainte cu creștere economică și prosperitate.

Și atenție, mai e mult până dă din nou ștevia și urzicile.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *