Pohta ce-a pohtit-o Coliban

În ciuda faptului că ziua de ieri a fost un calvar pentru brașoveanul obișnuit să tranziteze centrul orașului Brașov cu mașina, din cauza blocării absolut smintite și fără sens a unei benzi de circulație, iese onor domn primar la ceas de seară, cum altfel decât live pe Facebook, și ne explică că „ acest experiment” are menirea de a ne obișnui cu calitatea traficului auto din Brașov în viitor.

Și concluzionez intermediar faptul că există pe pământul ăsta oameni care au un grad de sadism cam mare, impunând o regulă, e drept, temporară, care sugrumă probabil zeci de mii de oameni. A căror singură vină e aceea că erau într-o mașină la momentul nepotrivit în locul nepotrivit.

Exact ca o mamă denaturată s-a purtat edilul Brașovului, mamă denaturată care se disculpă în fața oricui să asculte spunând următoarea axiomă. „ Copilul care nu plânge, nu primește țâță”. Acolo am ajuns. La țâța lui Coliban. Care e incapabil să înțeleagă natura umană.

( Citește și – Ce facem de FOV ? Ne blestemăm zilele în trafic – https://bit.ly/2VpTN7c )

Care cu o vădită lipsă de empatie, jucând rolul pantocratorului, ne rânjea satisfăcut din live-ul respectiv. Rânjea în fața neputinței noastre în fața haosului creat cu bună știință.

Empatia pentru Allen Coliban este un cuvânt. Doar atât, un cuvânt. Un cuvânt care poate fi aruncat ipocrit în toiul unei discuții, dar care nu provoacă nici o reacție în comportamentul lui. Comportament asemănător cu cel al unui pacient cu autism. Pentru că probabil era în alt oraș, făcând alt eveniment, și nu în Brașovul sufocat de închiderea unei singure benzi de circulație.

„ Pohta ce-am pohtit-o io” e lait motivul zilei de joi, 9 septembrie 2021. Acompaniat de „ Requiem-ul” lui Mozart. Și imaginile sunt completate de cozi interminabile de autoturisme care consumau combustibili fosili și poluează. Și de fețele desfigurate ale oamenilor din autobuze și autoturisme care întârzie nejustificat de mult în a-și relua activitățile, actori – victime în ambuteiajele magistral dirijate de Allen Coliban. Pe post de cronofag.

Care a scăpat în presă și pe Facebook imagini cu el biciclist și așteptând autobuzul în stație.

„ Obișnuiți-vă de mici cu răul și lipsurile” pare că gândește edilul nostru cu înclinații vădit ecologiste, scrâșnind din dinți în fața urbei care își dorește cu totul altceva. După care sare repede la „ Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”. Ca să vedem cum e atunci când ne e rău.

( Citește și – În timp ce Coliban, Flavia și Nico se „ alintă ” la FOV, viceprimarul Rusu e pe străzi cu Poliția Locală încercând să rezolve problema traficului printre înjurături și gaze de eșapament – https://bit.ly/2Yva2B5 )

Pentru că poate, în acest caz vom lăsa mașinile acasă și vom lua în picioare asfaltul „ sfânt”de pe Mureșenilor, unul dintre beneficiile FOV. Cică FOV și Coliban redau pietonilor centrul Brașovului. De parcă pietonilor le era interzis să circule prin centrul orașului.

Beneficiu pentru puțini și deservicii pentru toți. Asta pare să fie rădăcina politicilor administrative aplicate mai nou la Primăria Brașov. Beneficiu pentru pieton, biciclist și trotinetist. Pierdere pentru șofer și călător în mijloacele de transport. Sunt curios, adunate, câte ore a pierdut din viața brașovenilor strategia asta neinspirată.

Și cum perseverența este punctul forte al primarului Coliban, precum și reziliența, să ne așteptăm la încă trei zile de haos.

E clar, suntem urmăriți de blestem, noi ca locuitori ai orașului. Administrația Scripcaru, la fel ca și administrația Coliban, pune omul și nevoile lui în centrul politicilor sale, făcând tot posibilul ca omul să iasă pierzător, și nevoile lui să nu fie niciodată pe deplin satisfăcute.

Și ar fi o notă proastă pentru brașoveni dacă în următoarele trei zile ar lăsa mașinile acasă. Asta ar însemna că au abandonat ideea de activism și protest. Ar șterge cu buretele 15 Noiembrie 1987 și Revoluția din Decembrie 1989. Ar dovedi că am pus genunchiul jos, incapabili de a ne exprima dezacordul flagrant cu politicile pumnului în gură promovate de Coliban.

Un lucru e cert. Este primul și ultimul mandat al lui Allen Coliban. Și primul și ultimul mandat al USRPLUS în fruntea administrației Brașovului. Pentru că nu reușesc să decodeze nevoile noastre.

 

Dan VÂJU

# InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

https://bit.ly/3E0WIoq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *