Valeriu Gheorghiţă – În octombrie am putea să depășim 17.000 de cazuri pe zi

A trecut vara, au trecut concediile, a trecut vremea frumoasă, gata, dăm drumul la boleșniță șă își facă de cap.

Probabil din cifre va fi jale. Din nou. Exact ca anul trecut când în vârf aveam 11.000 de cazuri.

Diferența e că acum avem ser, deși nu se prea mai înghesuie nimeni să îl facă.

Predicțiile le avem scoase pe gura lui Valeriu Gheorghiță, cităm, „ Anunţam o predicţie pentru 15 septembrie de aproximativ 2.500 de cazuri zilnic, media pe ultimele 7 zile. Am avut 2.700 aproape. Deci mai mult decât predicţia noastră, ca medie pe ultimele 7 zile, că au fost vârfuri cu aproape 4.500 de cazuri. S-a reevaluat această predicţie pentru următoarele 4 săptămâni, până la 15 octombrie, şi situaţia e cât se poate de serioasă. Ne aşteptăm ca la 1 octombrie să ajungem la un număr mediu de cazuri la 7 zile de aproape 7.000, dar cu vârfuri şi de 10.000 pe zi, iar la 15 octombrie am putea să depăşim 17.000 pe zi, media la 7 zile, ceea ce înseamnă o situaţie evident mult mai gravă – vârfuri de 20.000 de cazuri. Cam acestea sunt predicţiile”.

Așadar vin zile sumbre conform autorităților. Și mai suntem și pe penultimul loc la imunizare. Penultimul loc din Europa. Că na, la noi funcționează orice altceva decât serul minune.

Din punctul meu de vedere alegerea este foarte simplă. Ser sau boală. Riscul se împarte. Dacă nu îți e frică de boală și ai încredere că corpul tău va rezista, atunci stai departe de ser și nu îi vezi sensul. Că doar boala e doar o răceală sau guturai. Cum să îți fie frică de o răceală care se tratează cu lămâie și usturoi? Dacă îți e mai teamă de boală și de faptul că e posibil să faci o formă gravă, atunci serul e soluția.

Fiecare alege în funcție de gradul de risc pe care e dispus să îl trăiască pe pielea lui

Să presupunem că alegi să nu te injectezi. Poți contacta boala. Care poate să fie într-o formă ușoară pentru tine, ceva muci, dureri de gât și tuse seacă și cam atât. Sau poate să fie o formă mai gravă dar tratabilă la domiciliu. Sau, Doamne ferește, să ajungi pe la spital cu masca de oxigen pe față sau mai grav, intubat. Sau poți să și mori. Contactarea bolii presupune un risc pe care nu-l poți controla. Și din câte se pare, recuperarea se face destul de greu după boală, chiar și pentru formele ușoare. Rămân sechele neurologice și pulmonare unele cazuri. Cam nasol guturai dacă te zdruncină așa tare.

Mai pe românește, dacă ai zile și n-ai baftă, îți cam dă peste cap starea de sănătate destul de tare.

Am întâlnit persoane care au fost infectate chiar și de două ori. Campion a fost cel care s-a infectat de trei ori. Despre ei nu se prea vorbește. Asta în cazul în care ne mirăm când vedem cifrele zilnice de la ora 13. Să nu avem senzația că dacă am trecut prin boală, sigur n-o mai facem. Uneori formă ușoară, uneori formă gravă.

Să presupunem că alegi să te injectezi. Atenție, există riscuri. Nu garantează absolut nimeni că nu ți se pot declanșa niște procese neplăcute din punct de vedere al stării de sănătate. Există multă informație de specialitate, și concluzia este că și în cazul injectării ești tot la mila lui Dumnezeu. Îți calculezi că scapi de naiba și dai de maică-sa. Dar ai o șansă să faci o formă ușoară.

Fiecare alege. În primul rând pentru el. În al doilea rând pentru cei din jurul său. E un joc între îmi pasă și nu îmi pasă, îmi e frică și nu îmi e frică.

Garanție nu există! Fiecare face ce știe mai bine pentru el.

Hai sănătate !

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *