Un an de mandat. Am scăpat de dracu` și am dat de mă-sa

Ne-ai ars rău Colibane!

Că așa avem noi la Brașov bafta. Baftă mare de oameni de ispravă.

A trecut anul de când Coliban i-a dat karata peste cap lui Scripcaru de l-a lăsat șomer, fără primărie. Ce ne-am mai bucurat! Ca proștii ne-am bucurat! Ne pusesem mari speranțe în USR-istul vorbitor de engleză cu probleme de CV. Gata, ne găsisem răzbunătorul.

Dar din nou ȚEAPĂ. Gorasă, ca pe mână, ca să o simțim bine când intră.

Și iese noul primar la un an de la victoria în alegeri, și postează pe Facebook un mesaj languros. Unde, bineînțeles, dă vina pe greaua moștenire. Că așa e în politică. Nu putea să iasă și să spună că e incapabil, și că a dormitat mult și bine până a ales o opțiune, și când a ales opțiunea, a făcut-o prost. Și foarte prost.

Cam așa aș defini administrația Coliban. O gașcă de incapabili care s-au trezit pe cai mari și bugete grase peste noapte, care iau numai decizii proaste, majoritatea în detrimentul cetățeanului.

Dar să comentăm declarația. Este delicioasă!

( Citește și – Dragoș David este adeptul Sfântului Sictir Sinecuristul – )

„ A trecut 1 an de când ne-ați oferit oportunitatea de a schimba Brașovul.

Am intrat în primărie cum intră un tren într-un lung și întunecat tunel. Am preluat o administrație care în foarte multe părți era modelată după chipul și asemănarea celor care au condus-o înainte, mulți ani de zile. O lungă perioadă de timp energia ni s-a canalizat înspre a desluși ițele unui sistem de multe ori depășit, greoi, fără perspective sau viziune. Sistemul este greu de urnit din loc, dar cu perseverență din partea tuturor acesta a început să se miște în direcția corectă.”

Până aici – bine. Greaua moștenire. Huo Scripcaru. De notat și reamintit că pe vremea lui Scripcaru, „ sistemul” funcționa al naibii de bine. Culmea nu era nici depășit și nici greoi. Funcționa ca uns la un singur telefon dat de Zeus. A, că nu înțelegi tu cum funcționează și ai probleme de adaptare și control asupra situațiilor, asta e altceva. Ține mult de capacitățile tale interne, de înțelegere a unor fenomene. Treabă de manager. Parcă ai diplomă de management, sau și aia e cu cântec?

„ Am găsit și oameni competenți care își doresc cu adevărat să câștigăm cu toții, oameni alături de care am convingerea că vom oferi brașovenilor orașul pe care și-l doresc. Mi-am construit o echipă de profesioniști în jurul meu, oameni care să ne ajute pe toți să ne atingem obiectivele cât mai repede”.

Să traducem liber paragraful de mai sus. Zice că a găsit oportunitatea de a oferi niște sinecuri grase din banii de la buget. Nici o vorbă despre lipsa unui director tehnic în primărie, sau de niște băieți bine înfipți în primărie pe care i-a reciclat. Da, știu, Coliban a adus oameni numai unul și unul, se învârt zilnic ca muștele amețite prin biroul lui, emițând ordine contradictorii și depășindu-și aproape tot timpul competențele. Și ceva ONG-uri care fac legea. Pompieristic și caracteristic! În rest e bine și cald la vară.

( Citește și – USRPLUS Brașov – combinații, harfe, tupeu și aroganță – )

„În multe perioade a fost greu, însă nu am intrat în administrație cu speranța că va fi ușor, ci în pofida faptului că știam cât de greu va fi. Anul acesta a fost despre plantarea semințelor. Despre studiile de fezabilitate, oportunitate, care sunt bazele proiectelor ce se vor vedea peste ani. Proiecte care au fost promise de foarte mult timp și care abia acum sunt puse pe agendă cu adevărat.”

Comentăm? Comentăm! Bla-bla-bla proiecte, bla-bla-bla studii de fezabilitate, bla-bla-bla oportunitate. Semințe! Ups! Au plantat semințe. De dovleac, de bostan sau de cânepă? Că așa vă mai place cânepa prin partid, ceva de speriat. E greu? Demisonează, lasă locul altuia care înțelege și e în stare să facă. Tu până acum ai demonstrat doar că poți să duci în spate o campanie electorală. Ăsta e nivelul tău maxim de competență. Ca primar ești pe nicăieri.

„Am avut și reușite pe care le-am promis în campanie. Am oprit proiectul Gorița. Am încheiat un capitol rușinos ce trena de mulți ani – podul Fartec. Am reușit să implementăm proiectul pilot al “Fără lacăte pe curtea Școlii”. Am redat viața culturală a Brașovului și am schimbat regulamentul spațiilor verzi în așa fel încât brașovenii să poată sta pe iarbă. Am transparentizat contractele primăriei – un fapt inedit în administrațiile din România.

Sunt doar câteva dintre lucrurile cu care suntem bucuroși să venim în fața voastră la un an de zile de mandat. Multe altele vor fi prezentate la conferința de presă de Vineri de la ora 10:00 și în zilele următoare.”

Într-un final are și Coliban dreptate în postarea lui. Da, a stopat Gorița și a reparat podul Fartec. Da, au dat drumul la proiectul cu accesul în curtea școlilor la terenurile de sport, au schimbat regulamentul parcurilor și au transparentizat contractele primăriei. Unele dintre ele.

Dar cu viața culturală, să am pardon, cred că definim cultura în mod diferit. Că ce se întâmplă la nivel cultural în Brașov este o rușine gigantică. Cât despre contractele postate pe site-ul primăriei, nu-l găsim pe cel încheiat cu P&P-ul. Curat nu-l găsim!

( Citește și – Pe unde scoate Allen cămașa în scandalul sinecurilor grase din Primăria Brașov? – )

„ Că vorbim de stadiul Spitalului Regional Brașov, Spitalului de Pneumoftiziologie și Infecțioase, despre noul stadion al Brașovului sau parcuri în cartiere, parcări de proximitate sau piste de biciclete așa cum vedem în țările dezvoltate. Fiecare dintre aceste proiecte sunt în diferite stadii, dar ele nu pot fi gata peste noapte. Ele necesită timp și trecerea prin birocrație și proceduri anevoioase. Pe toate le vom face, iar eu vă sunt garantul acestor promisiuni”

Bla-bla-bla spital, bla-bla–bla stadion, bla-bla-bla parcuri, bla-bla-bla parcări. E de vină birocrația și greaua moștenire. El vrea dar nu poate, greaua moștenire și birocrația. Vai, mi-a dat o lacrimă.

„Știu că așteptările și speranțele sunt mari. Pentru răbdarea și înțelegerea faptului că lucrurile cu adevărat importante pentru cetățeni nu se fac peste noapte, vă mulțumesc.

Ne vom vedea în continuare în fiecare săptămână față-n față în cartiere. Vă voi asculta doleanțele și-mi voi pune constant toată priceperea la dispoziția voastră.”

Allen Coliban,

Primarul vostru”

Remac că marea victorie împotriva șoferului brașovean din Schei și Centrul Vechi nu e trecută la palmaresul subțire prezentat. Respectiv Forumul Orașelor Verzi. Sau pofta ce a poftit-o Coliban. Și nici activitățile culturale trecute „la secret” pe muțenie care au avut loc în catacombe sau în Sala Popular. Și nimic despre Poliția Locală sau contractul cu concesionarul parcărilor P&P. Sau nerespectarea unor hotărâri judecătorești care-l condamnă la plata unor sume mari de bani. Nu mai zic de scandalurile zilnice din presa locală și bâlbele echipei de comunicare.

Subțire rău după un an de mandat domn primar. Rușinos de subțire!

Ține-o tot așa că imediat vor începe să iasă oamenii în stradă ca să te „laude”, așa cum te laudă presa locală. Zilnic!

Termin cu o replică dintr-o reclamă în care, în timpul unui joc de table, unul dintre jucători dă șase-șase, ridică ochii la adversar și îi spune satisfăcut „ hai că te-am ars”.

Ne-ai ars rău Colibane!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *