Coliban, apostolul ecologismului, a mai repurtat o victorie împotriva brașoveanului

Că așa e la noi. Avem detoate. De n-a văzut Parisul ce avem noi. Bubuim de bunăstare și de primăria nu știe cum să mai facă să pună orașul pe tavă locuitorilor.

Ieri, Coliban, a mai tras apa la closet încă o data peste brașoveanul de rând care locuiește în Centrul Vechi și Schei. Și anunța asta cu emfază. Cică în curând se va institui restricție de viteză. De la 50 de km pe oră, ne vom târî cu 30 de km pe oră prin centru. Și vor monta radare fixe și vor sta echipaje de poliție. Ca să-i ardă pe vitezomani. Spre mândria lui Coliban și a întregului popor.

Cred că ei cred că „experimentul boului” de la Forumul Orașelor Verzi a fost un succes de răsunet. Și o răzbunare ieftină pe pulimea motorizată care s-a rătăcit prin centrul orașului lui Coliban, fost Scripcaru. Și totuși nu s-a înecat totul atunci în coruri de claxoane. Am stat și am stâns din dinți că așa au vrut mușchii ăia atrofiați ai lui Coliban.

Probabil, când va fi nevoie să iasă în fața brașoveanului și să spună că restricția e bună, se va prezenta cu studii. Că la studii de impact e primul pe sate. Că de făcut chestii, le face doar în dauna prostimii.

( Citește și – A început Coliban să o ardă în mesaje mesianice pe Facebook –  )

Eu fac un calcul al naibii de simplu. Un autoturism care pleacă din punctul A spre punctul B aflate la 10 km depărtare unul de celelalt, ambele din centrul orașului, va parcurge distanța dintre aceste puncte cu noua viteză „legală”, în 20 de minute. Același autoturism va parcurge aceeași distanță cu vechea viteză legală  de 50 km la oră în vreo 12 minute. Asta înseamnă că motorul termic, va merge în plus doar 8 minute. Aș înmulți cele 8 minute cu numărul mediu de autoturisme care trec zilnic prin Centrul Vechi, și aș vedea ce înseamnă asta ca indici de poluare. Sau există vreo formulă magică prin care aflăm că o mașină cu cât are viteza mai mică, poluează mai puțin? Că de consumat, majoritatea mașinilor încă consumă combustibili fosili.

Da, știu, e momentul ca progresiștii să pompeze puternic ideea de transport în comun, bicicletă și trotinetă. Orașul verde, mândria lui Coliban.

Că doar problemele importante din Centrul vechi au fost rezolvate integral, doar asta cu viteza mai rămăsese de căruță.

( Citește și – UuuuSeeeReee e noul PeeeSeeeDeee – )

A rezolvat Coliban și cu parcările din centru, și cu traficul matinal din timpul săptămânii când sunt școlile deschise, a mutat și spitalele din zonă, și a mărit și cadența cu care vin și pleacă autobuzele.

Administrație pe pâine ne dă Coliban, de o să ne ținem cât de curând de pereți.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *