Ne-au mințit? Clar, ne-au mințit!

USR-ul indiferent de cum s-a poziționat în campania electorală de anul trecut, a demonstrat cu vârf și îndesat că a venit la butoane tot pentru același lucru pentru care se face politică în România. Accesul la resurse.

Și utilizând aceeași strategie împământenită bine la noi, face același lucru. Abuzul și forțarea limitelor legii.

E adevărat, nu mai e ca în vestul sălbatic de pe vremea lui Năstase, sau a lui Băsescu. S-au mai temperat marile tunuri. Nu mai merge ciorditul cu camionul, acum e mai cu traista, dar ciorditul e ciordit.

La nivel național acum se vaită că i-a pus Iohannis la sanchi să facă guvern, și i-a cam lăsat toată lumea să-și rupă gâtul. Dar tragedia cea mai mare nu e că probabil vor râde toți de ei când vor veni cu guvern monocolor în parlament. Tragedia cea mare e că li s-au deșurubat toți sinecuriștii înșurubați abil în toate structurile posibile și imposibile în aparatul guvernamental. Pentru că dacă timp de nouă luni au cam avut acces la butoane, mai restricționat, e adevărat, pentru că halca trebuia să ajungă acolo unde „ trebuie”, acum li s-a tăiat apa. Și probabil toată lumea va umbla cu mănuși chirurgicale când vor da mâna cu ei. Pentru că accesul „ de probă” la butoane a cam demonstrat că în campania electorală au promis demagogic și ipocrit că nu vor băga mâna la „ comoară”. Dar nu s-au putut abține. S-au discreditat în doar nouă luni. În plus au mai demonstrat și că sunt bine cablați. Atât ei, la propriu, practic provocând discuții prin instituțiile statului ce au apărut ulterior în presă din dosarele DNA-ului, cât la figurat, părând să spună că au tras firul scurt pentru a da „ în gât” concurența politică.

Și asta, la nivel național, i-a pus pe săniuța care zburdă la vale cu viteză. Sau cum zicea cineva din politica mare, USR-ul nu are oameni frecventabili.

Nici pe plan local nu stau mai bine. Cel puțin la Brașov, Allen Coliban e băgat într-un colț al „ infamiei” și arătat cu degetul pentru nerespectarea promisiunilor din campania electorală. Mult clamata transparență decizională din campania electorală, a rămas doar la stadiul de deziderat, scandalurile repetate erodând nivelul de credibilitate și încredere avut la urne.

Chiar mai nou, partidul pe plan local se plânge de faptul că protocolul cu PNL-ul nu este respectat, marjând pe o înțelegere obscură cu PSD-ul. Și cum proiectele primarului nu mai trec de votul consilierilor locali, USR-ul a început să se dea de ceasul morții, invocând trădarea.

Dar să vedem la ce se opune cu atâta vehemență coaliția obscură de la Brașov. Cumva la asfaltarea unor ulițe demne de secolul XIX ? Sau la crearea de locuri noi de parcare în centrul orașului? Nu, nici vorbă. Pentru că acestea nu se află pe agenda publică a primarului. Ei se opun la crearea unor skatepark-uri, bikepark-uri și rollerpark-uri. Sau la regenerarea verde a unui bulevard de nici un kilometru. Sau la adoptarea unei noi organigrame care ar mai aduce vreo 65 de angajați la primăria Brașov.

Plecăm de la o premiză sănătoasă care ține de cultura politică din țările civilizate. Banul public este cheltuit astfel încât să acopere nevoile cât mai multor cetățeni. Adică infrastructura primează în dauna entertainment-ului. Sau ca bugetul unei familii normale și sănătoase la cap. Întâietate au facturile și chiria, apoi mancarea și hainele, și la final, cheltuielile de distracție. Atuci oare cum ar putea să avizeze consilierii locali diferite cheltuieli de distracție, când orașul are străzi neasfaltate? Bine, probabil în viziunea USR-ului și a lui Coliban, avem nevoile de bază acoperite, acum e timpul de distracție.

Spital nou avem? Conform calculelor lui Coliban vom avea în 2028. Eu cred că nici atunci.

Parcuri? Avem în stadiul de proiect. Promisiunea e că din 2023 o să și călcăm iarba prin noile parcuri. Eu cred că nici atunci. Stadion nou? În 2025. Nici pe asta n-o cred. Școli, grădinițe, creșe, sală polivalentă? La debutul următorului cincinal. În schimb avem proiecte și studii. Urmate de alte proiecte și alte studii. Timp în care rahații de câine cresc pe străzi ca Făt Frumos, că nu se mai vede urmă de mătură de când Coliban l-a văduvit pe Sebastian Rusu de direcția tehnică din primărie.

Vom avea de toate! Așa clamează USR-ul, dar cele mai stringente sunt skatepark-urile, bikepark-urile și rollerpark-urile.

Să încerc un fel de concluzie. Coliban și USR-ul fabulează pe niște teme. Și ne dă așa, un flavor de civilizație, croncănind în romgleză. Timp în care ONG-urile de casă și sinecuriștii de partid încasează gras de la buget, și unele proiecte care nu sunt necesare pentru brașoveni sunt postate pe Facebook . Cu alte cuvinte am ajuns din paradoxul lui „ a furat dar a și făcut” în paradoxul lui „ a furat, a mințit, dar nici n-a făcut”.

Ar merge un referendum rapid pentru demiterea lui Coliban. Pentru că le cam încurcă, și ne-am cam săturat să mergem după fentă. Ajunge! Brașovul chiar se poate dezvolta armonios, și poate furniza un standard de viață la nivelul orașelor europene. Mă și mir cum George Scripcaru a fost atât de abil ca timp de 16 ani să administreze orașul, și Coliban cu USR-iști corporatiști în spate, nu e în stare de mai nimic. Sigur, de vină e toată lumea, mai puțin cei din USR.

 

Ne-au mințit? Clar, ne-au mințit!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

One thought on “Ne-au mințit? Clar, ne-au mințit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *