Coliban, băiatu’, vezi că ai greșit buzunarul!

Păi treaba e destul de simplă în complexitatea ei. Fostul primar, George Scripcaru, s-a gândit el așa, un pic, pentru că nu stătea mult pe gânduri, și a văzut cum crește o sală polivalentă exact pe fostul amplasament al Stadionului Municipal. Stadion făcut pe locul unei mlaștini. Și s-a mai socotit el, a mai numărat banii din buzunar, s-a mai uitat și prin bugete și a decis. „ Este o treabă concretă, mulțumim pe toată lumea”, „ e de mâncat o pâine!”.

Când a ajuns la faza de proiect și studii, a realizat faptul că construcția în sine devine extrem de scumpă din cauza terenului pe care urma să fie construită. Repet, amplasamentul unei foste mlaștini. Dar a făcut un hocus pocus și a aruncat problema la Compania Naţionale de Investiţii care a inclus construcția în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Săli de sport”.

Pe tot acest parcurs, viitorul primar Allen Coliban, sărea de cur în sus pe Facebook, ba că nu e nevoie, ba că e scumpă, ba că..                                                               

După un an când Allen s-a înșurubat bine pe scaunul lui Scripcaru, a venit la sentimente mai bune în legătură cu Sala Polivalentă. Ia să vedem ce zice USR-istul chiar înainte de a prelua mandatul –  „Mă bucură perspectiva realizării unei astfel de investiţii cu finanţare de la bugetul de stat, dar, pe de altă parte, trebuie să fim responsabili în ceea ce priveşte banii publici. După ce voi vedea toată documentaţia, îmi voi putea forma o părere. De asemenea, cred că este nevoie de o discuţie la nivelul Braşovului, pentru a vedea dacă vom face această sală într-o mlaştină, cu perspectiva de a avea acest complex într-un timp relativ scurt sau regândim întregul proiect. În absenţa acestor dezbateri nu sunt adeptul unei decizii radicale”.

Nici nu s-a făcut anul de la ultima declarație, cum că să vedem, să dezbatem, că hopa, ce mai zice Coliban. Păi zice că –  „Finalizarea acestei etape din procesul de achiziție este un moment important pentru realizarea uneia dintre investițiile majore ale Brașovului. Urmează etapa de evaluare a documentațiilor și sperăm ca în prima parte a anului 2022 să se semneze contractul de lucrări Faptul că cei de la CNI au stabilit ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț reprezintă încă o garanție că viitoarea sală polivalentă va fi un proiect de referință pentru orașul nostru. Avem nevoie de o astfel de sală, care va pune Brașovul pe harta celor mai importante destinații din România pentru organizarea de competiții sportive de nivel european și internațional, dar și pentru organizarea unor evenimente de mare anvergură“.

Păi cum domn primar, acum nu se mai construiește în mlaștină, acum e bună sala aia? E bun ce ți-a lăsat la nas Georgel? Gata, ai rezolvat-o, semnezi ca primarul și vine televiziunea și te face ctitor? Te dă la Esca la PROTV?

Gata, s-a șters cu buretele? Păi pe tine pentru ce naiba te-am mai ales, că nu prea ești în stare nici să dai ordin să dea careva o mătură pe stradă. Și cam tot ce scoți pe gură și vrei să faci, fie sunt aberații, fie sunt combinații. De la tine, ceva #concret? Mai la vară.

Noroc că vine Adrian Veștea cu un discurs moderat ca să-ți amintească cine, când și cum a făcut ce a făcut cu sala din mlaștină. Bine, Adrian Veștea ne explică nouă, nu ție. Pentru că  s-a convins că tu ești o aberație politică, un habarnist și un combinator.

„ Sala Polivalentă a Brașovului este un proiect important pentru comunitatea braşoveană, pe care l-am susţinut încă din momentul în care fostul primar George Scripcaru anunța, în anul 2019, că vrea să-l realizeze.

Am considerat încă de la început că acest proiect de mare anvergură, indispensabil pentru un oraş de talia Braşovului, trebuie finanţat din bugetul de stat şi implementat de Compania Naţională de Investiţii.

În acest sens, pe parcursul anului 2020, împreună cu George Scripcaru şi cu Mihail Veştea – la vremea respectivă secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, am participat la mai multe întâlniri de lucru, inclusiv cu premierul de atunci, Ludovic Orban, având ca tematică elaborarea proiectului, dimensionarea investiţiei şi stabilirea modalităţii concrete prin care obiectivul putea fi preluat în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii.

Toate demersurile noastre s-au materializat odată cu emiterea Ordinului Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din 15 iulie 2020, prin care Sala Polivalentă a fost preluată în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii şi inclusă în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Săli de sport”.

În continuare, documentaţia tehnico-economică la faza de proiect tehnic şi detaliile de execuţie pentru Sala Polivalentă elaborate de Municipalitatea braşoveană au fost aprobate în comisia interministerială, în 25 august 2020 a fost emis avizul Comisiei Tehnico-Economice a #CNI, iar în 24 septembrie a fost adoptată Hotărârea de Guvern necesară pentru predarea-preluarea obiectivului spre finanţare şi execuţie.

Am continuat şi pe parcursul anului 2021 să urmăresc îndeaproape stadiul derulării proiectului, discutând în mai multe rânduri cu conducerea CNI despre modul cum se desfăşoară procedurile de achiziţie a execuţiei lucrărilor, iar astăzi sunt bucuros să aflu că interesul operatorilor economici pentru această investiţie este unul major.

Sunt convins că Sala Polivalentă a Braşovului va polariza interesul marilor organizatori de evenimente sportive şi culturale de nivel naţional şi internaţional şi, prin aceasta, va fi un factor de dezvoltare pentru municipiului şi judeţului nostru.”

Coliban, băiatu’, vezi că ai greșit buzunarul!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto și documentare – newsbv.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *