Anticipatele – Noul scenariu la bursa politică a României

Un nou scenariu se pare că își face loc pe post zilele acestea pe agendele potentaților zilei.

Un scenariu ce ar împăca atât PSD-ul, cât și PNL-ul, președintele Vacanță urmând a-și păstra intact mandatul până în 2024.

Practic lucrurile ar urma următorul parcurs.

Iohannis Golf Egipteanul ar constata că Guvernul Ciucă este trântit în parlament, ca atare, conform Constituției, președintele va iniția procedura de dizolvare a parlamentului.

Ce ar înseamna asta?

În primul rând Cîțu rămâne prim-ministru demisionar și va conduce cabinetul demis până când se va forma o nouă majoritate parlamentară în urma alegerilor anticipate. Asta înseamnă că are un orizont de timp suficient pentru a „ guverna” și a împărți netulburat fondurile care încă n-au fost „ măritate” după cum dorește.

În al doilea rând PSD-ul, care se va contura ca și câștigător al scrutinului, cu un scor probabil apropiat de 40% ca opțiune de vot, va fi vioara întâi la formarea noului guvern. Care, surpriză, va fi făcut în alianță cu PNL-ul. Se va contura USL 2.0, asta pe fondul nemulțumirilor care vor veni dinspre societatea civilă în legătură cu cursul pandemiei, situația economică dată de presiunea facturilor la gaz, electricitate și a scumpirii coșului zilnic de cumpărături. Atunci Iohannis se va spăla public pe mâini indicând varianta câștigătoare, și își va calcula că până în 2024 are timp suficient pentru vacanțe și concedii. Gata, și-a făcut treaba, a salvat România. Ura și la gară! Mă scuzați, ura și la aeroport!

În al treilea rând, AUR, partidul care va ajunge pe locul doi la scrutin, cu un scor apropiat de 20%, va fi arătat cu degetul de către PSD ca fiind nefrecventabil și va fi tot în opoziție. PSD și PNL au nevoie de un AUR vocal și cu un scor bun la alegeri pentru a închide gura societății civile explicând pericolul aduceri la guvernare a unui partid catalogat drept extremist.

În al patrulea rând, USR va obține sub 10 procente , ceea ce îl va trimite în opoziție alături de AUR. Acolo se va apuca din nou de activism și probabil, se va maturiza până în 2024. Sau poate nu se va maturiza.

UDMR devine în acest calcul o cantitate neglijabilă. Poate să fie, sau nu la guvernare.

Scenariul pare fezabil, mai ales că va duce la reconstrucția USL 2.0 oarecum prin intenția de vot, iar USR-ul va fi găsit țap ispășitor pentru toată criza declașată odată cu retragerea de la guvernare !

Să vedem ce va urma.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *