Motivele referendumului de la Sânpetru

Redacția Informația Brașovului l-a contactat pe Adrian Buzatu, o voce puternică din societatea civilă, pentru a-i pune câteva întrebări în legătură cu declanșarea procedurilor în vederea organizării unui referendum pentru demiterea primarului în Comuna Sânpetru.

Reamintim faptul că după Brașov, unde a fost declanșată strângerea de semnături premergătoare referendumului, a urmat Sânpetru. Ambele localități învecinate au administrație USR. Ambele administrații se remarcă prin incompetență și lipsa transparenței, axându-se pe politicianism ieftin, abuzuri, promisiuni neonorate, comunicare defectuoasă în dauna cetățeanului și lipsă de profesionalism.

Publicăm mai jos răspunsurile primite de inițiatorul acestui demers.

„ De ce este nevoie de referendum pentru demiterea primarului la Sanpetru ?

În campania electorală au fost făcute multe promisiuni. Care în timpul mandatului nu și-au găsit calea de a ajunge și realitate. E nevoie să înțelegem faptul că că referendumul este cea mai democratică soluție posibilă atunci când politicienii nu își onorează promisiunile din campanie.

Pe parcursul celor peste 12 luni scurse de la momentul învestirii în funcție, toți oamenii din comună au așteptat rezultate, au mers în audiență la primar , au participat la ședințele de consiliu local. Absolut degeaba! Pentru că din partea primarului Arhire au primit doar promisiuni. Părerea generală a oamenilor din comuna este că cei de la USR au ajuns la conducere fără a avea un minim de experiență, iar valul de scandaluri și ură ce a fost generat exact de cei ce conduc acum comuna a fost și este la cote maxime. În loc să livreze rezultate, Arhire preferă război cu funcționarii publici , preferă să aducă un consilier personal care se potrivește mai mult în cluburile de noapte decât în administrația publică, a generat și generează un management defectuos al salubrizării publice , a oprit orice forma de investiție publică în infrastructură, a blocat sistematic dezvoltarea comunei prin scandaluri repetate cu dezvoltatorii imobiliari , dar cel mai rău a fost că nici o clipa nu s-a orientat spre soluții și politici publice de îmbunătățire a vieții oamenilor ce locuiesc aici.

Oamenii vor rezultate. Oricat de mici , dar care sa aducă un plus valoare. Trebuie să înțelegem clar că referendumul este doar un instrument de capacitare a celor ce conduc administrația publică pentru a livra ceea ce au promis în campania electorală. În caz contrar se plătesc degeaba salarii, diurne și prime către primar și viceprimar.

Referendumul nu este un instrument de răzbunare împotriva USR sau a primarului Arhire.

Atât timp cât un om își demonstrează incapacitatea de a îndeplini promisiunile făcute, cea mai simplă și cea mai eficientă soluție este schimbarea.

De ce e nevoie chiar acum referendum la Sânpetru ?

Oamenii din comuna Sanpetru și-au exprimat nemulțumirile pe parcursul a mai multe luni , cel puțin din luna Martie 2021 , față de modul în care sunt gestionate situațiile și resursele publice ale acestei comune . Gradul de nemulțumire a populației a crescut constant , deși Arhire avea toate instrumentele posibile pentru a rezolva aceste nemulțumiri . Totodată oamenii au înțeles repede că singura varianta oferită de actualul primar este de a se supune necondiționat , de a nu vocifera la adresa lui sau a USR , așa că efectul de amplificare a nemulțumirilor a fost generat tot de către USR și Arhire.

Foarte mulți oameni au întrebat primarul ce a făcut în primul și, sperăm, în ultimul an de mandat, dar răspunsurile acestuia au fost halucinante ! Cel mai ironic răspuns formulat de Arhire a fost ca a numărat indicatoarele rutiere și gropile din comună.

Din păcate Arhire nu a înțeles ca oamenii pretind de la administrația locală seriozitate și profesionalism . Drept urmare sunt foarte mulți oameni în Comuna Sanpetru ce au exprimat dorința de schimbare imediată a lui Arhire din funcția de primar.

De ce Buzatu Adrian ?

Oamenii din comuna Sanpetru sunt în majoritatea lor oameni simpli, harnici și inimoși. Mulți dintre cei ce s-au mutat aici în ultimii ani au dorit și își doresc în continuare un trai decent și condiții normale de viața . Sunt foarte multe familii tinere cu 1 sau 2 copii , foarte mulți cu studii superioare , unii cu credite la banca , alții cu joburi în Brașov. Dar sunt și bătrânii satului care au problemele lor specifice, precum și cei ce locuiesc aici de mai multe generații. În afara de 10-20 de membri de partid ai USR cu care este imposibil a se crea un dialog sincer și deschis , am reușit în termen scurt să discut cu multe categorii sociale din Comuna Sanpetru. Am reușit chiar să găsesc un limbaj comun între venetici și cei din vatra comunei și să le înțeleg dorințele.

Cel mai dureros moment a fost când Arhire a preferat să împartă comuna între cei ce l-au votat și cei ce nu l-au votat. Chiar și așa, ar fi fost măcar o mică speranță dacă primarul ar fi rezolvat măcar problemele cele mai mici ale celor ce l-au votat. Această lipsa de interes chiar și fata de cei ce l-au votat pe Arhire și USR a generat un val de nemulțumire nu numai în vatra satului dar și între cei care în urma cu un an erau foarte convinși ca Arhire este cea mai buna soluție.

Poate ar trebui menționat ca oamenii din comuna Sanpetru sunt foarte toleranți și răbdători , doar că de data aceasta Arhire și USR au reușit să-i irite chiar și cei mai toleranți oameni . Faptul ca am decis sa mă implic personal se datorează tocmai acestor oameni care, de multe ori cu lacrimi în ochi, m-au rugat sa preiau inițiativa și sa duc până la capăt soluția referendumului.

Ce fel de om aș fi eu dacă m-aș întoarce cu spatele când oamenii vin la mine cu lacrimi în ochi în căutarea de soluții? În mai puțin de 8 ore de la momentul in care am anunțat public începerea formalităților de declanșate a procedurii juridico-electorale a referendumului , peste 200 de persoane și-au anunțat dorința de a se implica în strângerea de semnături.

Eu personal sunt apolitic , iar singurul lucru ce îl doresc este ca oamenii sa ajungă să fie mândri că locuiesc în aceasta comună. Avem nevoie de creșe , de grădinițe , de școli , de drumuri asfaltate și iluminat public , de transport public adecvat , de locuri de munca , de stabilitate politică și nu în ultimul rând de un om care știe ce are de făcut la conducerea comunei, un gospodar implicat, organizat și priceput.

Oamenii s-au saturat de certuri și scandaluri în primărie și în consiliul local , de răspunsuri în doi peri din partea primarului , de fuga de răspundere practicată de acesta. Așadar e timpul unei schimbări reale a mentalității celor ce conduc aceasta comuna.

Cine vă mai sprijină in aceasta acțiune ?

În primul rând este o acțiune total apolitică, deci nu am bătut la ușa niciunui partid reprezentat local. Nu văd de ce ar trebui ca nemulțumirile oamenilor sa fie speculate politic. Oamenii s-au bucurat ca nu fac parte din niciun partid și că m-am delimitat de la început de clasa politică. În acest moment singurul sprijin real ce îl am este tocmai de la oamenii apolitici , de la cei ce au refuzat să mai sprijine scandalurile dintre partide . Am făcut dese apeluri locale la unirea clasei politice din Sânpetru pentru a rezolva problemele comunei. Nu este vorba de o lupta antisistem sau de o lupta împotriva clasei politice , ci ideal ar fi ca toți cei care s-au lăudat în campaniile electorale că au soluții și proiecte pentru dezvoltarea comunei să lase orgoliile politice și să înțeleagă ca doar printr-o unire a tuturor forțelor putem genera plus valoare pentru viața consătenilor noștri . Până acum a fost practic imposibil aceasta coeziune a forțelor politice locale , așa că mă bazez tot pe acei oameni simpli , onești și inimoși care mai trăiesc cu speranța că aceasta comuna merită alte standarde de viață. Am spus în multe rânduri că singura cale este cea a dialogului sincer și deschis între oameni și liderii politici locali precum și între lideri, pentru ca fiecare lider a venit cu o viziune și nu dorește sa accepte viziunea altui lider de partid.

Veți candida la funcția de primar al Sânpetrului ?

Mai e drum lung până la o posibila candidatură. Nu știu dacă este atat de important ca eu personal sa fiu primar, dar știu că sunt destui oameni capabili în partidele politice. Referendumul la Sanpetru are șanse mari de reușită , așa că oamenii vor decide cine va merita să conducă destinele lor. Este chiar prematur să pot spune că vreun om politic își face calcule in aceasta etapă. Cel mai probabil cei de la USR vor înțelege nemulțumirile populației și se vor trezi la realitate chiar și în al 12-lea ceas . În secunda acesta referendumul reprezintă doar un mare semn de întrebare asupra capacității actualului primar de a conduce destinele comunei . Este un drum lung pana la validarea clară a referendumului, dar tot oamenii vor decide dacă merită să mai acorde încredere actualului primar sau vor dori un alt primar. Eu trăiesc cu speranța că Arhire va înțelege că e timpul sa pună în practică ceea ce a promis și să coaguleze forțele politice în scopul de a dezvolta comuna.”

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *