Brașovul pierde pe mâna lui Allen Coliban și a USR-ului

Unul dintre principiile de bază ale managementului sună așa – „Faci tot ce poți acolo unde ești, cu ce ai la îndemână”. Și sunt enumerate trei categorii de manageri în cadrul acestui principiu. Cei care sunt performanți, și eficientizează la maxim procesul de management, revenind și auditând permanent procesul, cei mediocri care fac lucrurile la limită, lăsând situația nici „ vie”, nici „ moartă”, dar pe linia de plutire, și cei slabi care „usucă” toate lucrurile și situațiile pe care pun mâna. Specialiștii în management pun asta pe seama unei reprezentări interioare a fiecărui individ pus în situația respectivă, și a resurselor interne pe care acesta înțelege să le folosească.

Citeam ieri un articol din presa brașoveană ( bun articolul –  ) care prezenta destul de bine situația din actuala administrație locală. Chiar dacă pe alocuri îmi exprim dezacordul cu anumite lucruri prezentate acolo, per total, jurnalistul respectiv exprimă bine viziunea pe care o are, conturând o imagine apropiată de realitate. Bravo lui!

Allen Coliban, de la nivelul funcției pe care o ocupă trebuie să intre în două roluri distincte. Primul, acela de manager, și al doilea, acela de politician.

Ca manager n-a făcut multe chestii de când a fost ales primar. N-a intuit din prima potențialul situației. N-a avut o strategie coerentă. Cu alte cuvinte n-a făcut mai nimic acolo unde e cu ceea ce avea la îndemână. Doar a pierdut timpul. A rămas blocat ca pe un teren minat abil de către George Scripcaru, fostul edil. A rămas blocat în mijlocul terenului minat, cheltuind foarte multă energie în încercarea lui de a intui următorul pas pe care trebuie să-l facă, și procrastinand în fața lucrurilor cu adevărat importante. A dovedit incapacitate managerială crâncenă, deși prima și singura lui diplomă de absolvent de studii superioare poartă denumirea de „ manager”.

Și încercările lui de a lua taurul de coarne, încercări ce au degenerat în conflict deschis, au fost sortite eșecului ( vezi situația contractului de concesiune pentru parcările publice sau situația Poliției Locale ), el neavând resursele interioare de a domina situații de acest gen.

Ca politician, a uitat că politica este arta compromisului, întinzându-se la discuții futile, și scăpând din vedere obiectivele principale.

Și așa a ajuns izolat, și el, și partidul, incapabili de a face față onorabil situației actuale.

Puteau lucrurile să stea altfel. Fără doar și poate! Cine este responsabil de situația actuală? Allen Coliban în principal și partidul în subsidiar. Au reușit să se încurce în toate scandalurile posibile și imposibile, și să ia cele mai proaste decizii posibile.

Îmi amintesc că în campania electorală a apărut un clip video în care Allen Coliban și partenera lui de viață acordau un interviu. Allen Coliban povestea faptul că a participat la curse de alergare de 24 de ore pe teren accidentat, dovedind o rezistență fizică și psihică ieșită din comun. Partenera lui de viață povestea faptul că în timpul mandatului de senator a lui Allen, aceasta i-a spus că are nevoie de el zilnic acasă, din cauza copilului nou născut al cuplului, și că acesta avea un program imposibil, în sensul că dimineața pleca cu trenul din Brașov spre București pentru a participa la lucrările senatului,, și seara se întorcea tot cu trenul, pentru a petrece timp cu copilul nou-născut. Și asta pentru câteva luni, dacă îmi amintesc bine interviul.

La vremea respectivă, povestea asta despre rezistența fizică și psihică a lui Allen Coliban mi-a dat curaj să cred că are o anduranță ieșită din comun, la care am adăugat și faptul că perseverența în urmărirea obiectivelor părea să fie un punct forte. Comportamentele de mai târziu, din timpul mandatului de primar, mi-au arătat o altă fațetă a poveștii. Una patetică. Anduranța fizică și psihică de care ambii parteneri vorbeau în clipul respectiv, este de fapt o capacitate aproape maladivă de disociere de realitate, care nu are legătură cu perseverența în urmărirea obiectivelor.

Brașovul și brașovenii pierd la scor. Din nou.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *