România – De la delirium tremens la autism înalt funcțional

Deși trăim cu senzația acută că la noi, în România, domnește democrația, e drept, tânără și nărăvașă, analizele la zi ale vieții politice ne arată că doar trăim această senzație.

Pentru că dacă pe plan intern ne scărpinăm până la sânge între campania nereușită de inoculare a serului la populație, și circ cu politicieni pe teme de stabilire a unui guvern, la nivel extern, imaginea arată cam așa.

Păi avem o criză umanitară gravă la granița Uniunii Europene. Lukașenko a înghesuit câteva sute de refugiați la granița cu Polonia și pune presiune pe guvernul de la Varșovia de față cu toate televiziunile posibile și imposibile din lume. Cu scopul clar de arăta că UE e baubau planetar și că îi doare la banană de refugiați. Câștigă propaganda lui Putin.

Marile capitale europene protestează violent în stradă contra măsurilor de lockdown și obligativitatea de inoculare cu ser antiCovid a întregii populații eligibile. Au și ei șoșocarii lor, care văd serul, masca, și carantina ca atentat la drepturile fundamentale ale omului. Câștigă propaganda lui Putin.

Germania e capturată de interesele rusești prin North Stream. Prețul gazului rusesc stă să explodeze, și asta ustură grav la buzunare Europa. Propaganda lui Putin căștigă.

O armată de 100.000 de soldați ruși este comasată la granița cu Ucraina. SUA și Marea Britanie declară că există oficial risc crescut de război pe flancul estic al NATO. Propaganda lui Putin câștigă.

Pe fondul acestor forțări propagandistice din partea Rusiei, SUA a luat atitudine și ne-a cam luat forțat din brațele Bruxelles-ului, acolo unde ne abandonase în 2015. Pentru că, da, cred că suntem monedă de joc între Europa și SUA ca zonă de influență. Și zic asta pentru că brusc Secretarul American al Apărării, Lloyd Austin, vine în România, pe la sfârșitul lui octombrie 2021, apare de nicăieri și acordul istoric pentru investiții în energia nucleară pe tehnologie americană ( semnat de către Biden și Iohannis ), și ministrul de externe Bogdan Aurescu pleacă la Washington unde e „ reciclat ” de către Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA.

Și toate astea în timp ce noi ne uităm cum nu avem guvern, și cum oamenii mor cu sutele zilnic pe la ATI.

Și dacă aceste date nu sunt suficiente ca să înțelegem că am trecut din nou în zona de influență a SUA, aș mai adăuga și absorbția PMP în PNL, sau apropierea de butoane a lui Cristian Diaconescu. Și neinvitarea Serbiei și a Ungariei la summit-ul Democraților, subliniindu-se prin asta faptul că suntem oarecum esențiali pentru americani în zona strategică.

Acum înțelegem de ce Iohannis a trecut de la „ I hate PeeSeeDee” la „ I love PeeSeeDee”, așa, scurt, în pauza unui meci de golf. Pentru că Uncle Sam i-a șoptit la ureche, în timpul jocului două lucruri. Primul, că PSD s-a lepădat de Dragnea și toți cei din jurul lui, care o ardeau pe apropierea de Rusia lui Putin, și acum a venit la sentimente mai bune, respirabile pentru valorile lumii civilizate. Și al doilea lucru, că vor fi mai toleranți cu combinația și ciordeala instituționalizată. Dar asta cu condiția să facă liniște în țară pentru că lucrurile bune se întâmplă când e liniște.

Și uite așa am trecut de la delirium tremens în care ne-a băgat Bruxelles-ul, cu temele lor ce au legătură cu LGBTQ, educația sexuală din fragedă pruncie, neomarxism pe pâine, la autismul înalt funcțional dictat de către SUA.

Și uite așa, USR-ul ia calea opoziției, și a extincției, după ce s-a umplut bine de tot de rahat, pentru că vocea Europei nu mai piuie pe plaiuri mioritice, și el, săracul, era cam singurul partid ce achiesa la pseudovalențele noului liberalism social progresist european.

Și uite așa, AUR pierde și el din piuit, începând să nu mai conteze decât ca imagine la masa întinsă și plină de bunătăți.

Sau credeați că e democrație? Poate e, dar nu pentru colonii.

 

Dan VÂJU

# InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *