Turism de sărbătoare – Hipstereală amestecată cu „ efteneală” și „ mocangeală”

Stai în Centrul Vechi sau în Schei? Weekend de weekend plătești cu nervii tăi vama turismului de câteva ore. Pe „ efteneală” și pe hipstereală.

Cozi peste cozi, dar nu cum ne-am fi așteptat, cozi la muzee sau la restaurante. Nuuu, cozi la parcarea de la Maternitate, veșnic plină în weekend, cozi la covrigi și plăcinte ( trăiască Gigi și Petru ). Blocaje peste blocaje în trafic, că lumea vrea la „ mocangeală” și la „ efteneală”.

Toată lumea care a reușit să scape de mașina fie la parcarea de la Maternitatea Brașov sau la Spitalul Militar ( atenție, parcările astea sunt pe BANI, și turistul venit la  „ mocangeală” și la „ efteneală” e strâmt la buzunare ) , fie a nimerit pe locul vreunui riveran din Centrul Vechi, pe un loc fără plată dacă se poate, dând peste cap existența viețuitorilor din Centru, are ca unică țintă Piața Sfatului. Pentru poze instagramabile cu Tâmpa în spate, sau cu bradul de Crăciun. Plus filtrele aferente. Ca să crape ficații în urmăritorii de pe Insta când văd rânjetul satisfăcut cu aromă de munte.

Interesul pentru istoria locului și gastronomie e futil pentru turistul nostru. Viva covrigul, clătita și pizza consumate din mers în Piața Sfatului și pe Republicii. Și Viva trenulețul-tractoraș care dă ture amețitoare între Piața Sfatului și Piața Unirii. Viva pereții scrijeliți de pe Str. Sforii. Ăsta da turism!

Și Viva și coada de la minimarketurile din Centrul Vechi care au lichidat rapid stocurile la bere la PET și apă plată sau minerală.

Brașov, oraș cu istorie bogată, oraș ce a fost cel mai vestic bastion al civilizației occidentale găzduiește umpleri de burtă direct de pe bancă sau din mers. Să le fie de bine!

S-au gândit cei din „ Breasla Cârciumarilor ” să se organizeze într-un fel ca să mai educe turistul căscător de gură, umflator de burtă, scrijelitor de pereți și strâmt la buzunare, făcând un fel de circuit. Circuit oarecum culinar. Dar și aici sare hipstereala din cutie, că majoritatea preparatelor care ar trebui să încânte turistul sunt de circulație internațională. Și ei sunt pregătiți pentru 1 Decembrie, ziua națională, doar să facă față hoardelor de moftangii, nu să serbeze cu o fasolică cu ciolan tradițională. Din meniul lor am selectat câteva chestii care au de-a face cu viața de român. Cozonac, lichiu, vin fiert, plăcintă cu brânză. Că restul e doar cioko-moko. Hipstereală amestecată cu „ efteneală” și „ mocangeală”. La Brașov, pe barosăneală!

Anyway, nu mai interesează pe nimeni asta cu istoria. Prima Școală Românească, Biserica Neagră, Strada Sforii, Poarta Ecaterinei sunt imagini luate în fugă cu telefonul. „ Turistul” venit pe „ mocangeală” și „ efteneală” vine să bifeze cu orice preț imaginea de pe Facebook și Instagram, unde nu se vede ce anume ai mâncat, și unde ai mâncat la prânz. Și noi, brașovenii, plătim prețul surmenajului !

Singurii câștigați sunt proprietarii de spații locative puse la închiriat în zona gri a economiei, spații aflate în imobilele din Centrul Vechi. Bine, aici schimburile culturale între locatarii de drept, care locuiesc efectiv în imobilele respective și turiștii de „ efteneală” sunt mult mai profunde, mai intime, și se face acompaniat de ritmuri de manele, zbierete de copii și coji de semințe. În fața tradiționalului PET de bere. Hipstereală pe mocangeală!

Cei mai cu dare de mână stau la hoteluri și pensiuni, dar și de acolo răzbat zvonuri cu supiță făcută la termoplonjon, și coji de pâine și salam aruncate neglijent oriunde dar nu la gunoi, cutii de pizza peste cutii de pizza.

Și lucrurile acestea se întâmplă pentru că așa am înțeles că se face turism. Ieftin, la înghesuială, pe plesneală. Concepte ca turism cultural sau turism gastronomic sunt departe de concepțiile celor care au bugetele pe mână. Și strategii, nema!

Și lucrurile nu se vor îmbunătății. Din contră, vor fi la fel ca și până acum, chiar și mai rău. Pentru că, doamnelor, domnilor, în Brașov deși avem singurul specialist din Europa de Est, cu doctorat în managementul centrelor istorice, acesta nu numai că nu este ascultat de actuala administrație, primind flit după flit de la primar și viceprimăriță, dar n-a fost ascultat nici de vechea administrație. Pentru că lucrurile se perpetuează după ureche. Românește! Și oricum pe Coliban îl doare în bască, doar a fost în stare să facă zob orașul atunci când se freca cu mândrie pe burtă că a organizat ambuteiaje cu ocazia Forumului Orașelor Verzi.

Pentru că deși avem potențial să batem la pas destinații turistice din Europa, nu trecem de nivelul prezentărilor în powerpoint și a calculelor făcute în excel. Indiferent cine conduce orașul.

Hai „ LMA România!” și să ne fie de bine!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *