Retardul istoric bate la ușile României

Pentru că, nu-i așa, peștele de la cap se împute, și-n capul statului stă Iohannis, primul schior al nației, mare influencer al partidelor de golf. Nu-l mai freacă duda, a trece al doilea și ultimul lui mandat ca președinte la nerealizate, și acum se ocupă să se întindă cât mai bine în pătuțul prezidențial spre mult sperata liniște prielnică unei moțăieli monstruoase. La umbra drapelului. Exersează deja viața de pensionar special. Pentru că el a fost un „special” toată viața.

Ne-ai ars patroane, ne-ai ars pentru că te-ai dat sas cu valori euroatlantice. Și nu ești decât un biet combinagiu lustruit de provincie.

Pentru că mult clamatele reforme trâmbițate prin campaniile electorale au primit „ la loc comanda” și marș la naftalină. Naftalină dâmbovițeană cu iz de izmană europeană. Poate peste trei ani, poate peste șapte, poate niciodată. Pentru că deocamdată PNL și PSD sau prins în brațe, strâns, și se pupă soios și cu zgomot pe obraji, ca niște vechi camarazi pe care faptele de vitejie la adresa poporului, le-a stârnit un soi de dragoste de conjunctură în fața strachinii bugetare.

„ Hai să mai copilărim o vreme ” sub oblăduirea Marelui Mut, pentru că e posibil să asistăm la ultimul tren al acumulării sălbatice de capital. Și Maree Mut a girat, cu rictusul specific, nunta contra naturii, de dragul darului. Și asta se vede cu ochiul liber chiar ți din spațiu.

Educația, justiția, economia, domeniile care au nevoie de reforme serioase, concrete, și care pot defini un viitor, hai nu strălucit, dar măcar de „ Doamne ajută!”, sunt trimise să mai dea o tură de teren, de încălzire, de parcă până acum nu s-au încălzit destul pe margine.

Nu ne interesează, și asta dacă ne-ar fi interesat vreodată, să ajungem pe prima pagină a economiei mondiale. Pierdem trenul pentru că nu pricepem, sau nu vrem să pricepem că am intrat în epoca autoturismelor electrice, în epoca digitalizării, a inteligenței artificiale. Lasă-i pe ăilalți, să se ocupe netulburați de tehnologie și dezvoltare, că noi avem treabă, să ne dăm cu bâtele în cap pe teme ca vaccinul și cipul 5G.

Pentru că noi nu putem depăși episodul „tot cu drujba prin pădure”, tot cu trucatul licitațiilor, și tot cu înghesuirea de sinecuriști prin posturi bine plătite la stat. Ăsta e nivelul nostru și mai mult nu putem.

Și mai suntem administrați și de un guvern aproape întreg militarizat, în care jumătate din miniștrii au studii militare ori de securitate. La care îl adăugăm și pe generalul Ciucă. „Ciucă al nostru!”.

Am înțeles! Dacă îi e bine Europei, și ne lasă în pace, pe mână cu americanii lui Biden, ne e bine și nouă. Și stăm ca elevul ăla bleg în mijlocul clasei, ca să trecem de mila Europei mai departe, pe principiul că poate dar nu vrea. Mai o motorină ciordită, mai o sforărie mică dar de impact, ce să mai vorbim, încă e bine în țarc dacă avem de o țuică, un vin și o pomana porcului.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – Antena3

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.