Allen Coliban este exemplul perfect de cum balanța poate fi înclinată spre minus. Sau cum e să te afli mereu în opoziție cu necesitățile unui oraș

În legătură cu capacitățile și viziunea unui om politic eu fac un calcul simplu. Pe scurt, pun în balanță faptele lui. nu cuvintele, pentru că cuvintele au darul de a „ zbura”. Practic, dau la o parte marketingul electoral și blablaurile aferente funcțiilor reprezentative și măsor schimbările pe care le face în planul fizic al existenței.

Să luăm un exemplu cu plusuri în balanța. M-am uitat zilele trecute la emisiunea lui Onelia Pescaru de la Nova TV. L-a avut invitat pe viceprimarul Sebastian Rusu de la PNL.

Din start m-a frapat o chestie. Omul chiar are discurs, înțelege și explică administrație publică. Plus că a mai explicat niște chestiuni din interiorul scandalului permanent cu multe capitole din interiorul administrației publice locale.

Din punctul meu de vedere, omul acesta mai mult a făcut decât a vorbit, și, pentru că am urmărit mai multe acțiuni ale sale, am realizat că are o chestie pe care puțini politicieni de carieră o au. Știe să ia pulsul direct din stradă, de la firul ierbii. Are darul acela rar de „ vedea” nevoia din ochii interlocutorului.

Și mai are o chestie rară printre politicieni. Știe să eficientizeze lucrurile. Când se ocupa de „ Direcția Tehnic” era toată ziua în stradă, verifica asfaltările și alte chestiuni ce țin de această direcție. Chiar cu ochii mei l-am văzut când, cu ocazia Forumului Orașelor Verzi, mergea printre mașinile blocate în ambuteiaj, evaluând situația creată de către administrația locală cu ocazia evenimentului, și discutând atât cu șoferii, cât și cu agenții de circulație. Evalua dezastrul la fața locului și încerca să ia măsuri.

Da, știu, cârcotașii vor zice că mi-am luat o șpagă grasă de la viceprimar ca să scriu acest articol. Totodată îi aștept și cu dovada plății banilor.

Un alt politician care face mai mult decât zice, înscriindu-se pe o orbită contrară partidului din care provine este primărița USR a orașului Victoria. Ea este dovada vie și incontestabilă că și USR-ul poate, atunci când vrea, să armonizeze cu mintea limpede, nevoile reale ale locuitorilor unui oraș, cu voința politică. Camelia Bertea este lăudată pe bună dreptate de către majoritatea locuitorilor din orașul Victoria pentru „ Victoria” obținută pentru ei. Cităm din brasovmetropolitan.ro „ În primul an de mandat a reușit să redeschidă spitalul din oraș, după ce acesta fusese închis în anul 2011, odată cu unitățile similare din Codlea și Săcele. Meritul redeschiderii spitalului este cu atât mai mare, cu cât sprijinul din partea statului român a fost minim (a dat avizele), iar sume semnificative de bani au fost atrase de la sponsori sau din donații”. Și asta nu e tot. Vă invit să citiți următorul interviu-reportaj ( link – https://bit.ly/3GeGsAr ), ca să realizați că se poate, și că aceștia sunt oamenii de care avem nevoie în fruntea comunitățiilor. ( Pentru cunoscători – și de la Victoria am luat o „ șpăguță”, dar mai slabă, așa, pe măsura posibilităților modeste ale administrației din oraș ). Așadar, alt om cu plusuri în balanță.

Avem doi oameni adânc implicați în agendele publice locale care reușesc să mute lucrurile spre normalitate, care înclină balanța faptelor spre „ pozitiv ” pentru comunitate.

Dar să dăm și un exemplu care înclină spre negativ. Primul din topul dezastrelor, conform brasovmetropolitan.ro. Leader-ul incontestabil al incompetenței în administrație publică, nimeni altul decât Allen Coliban.

Cunoaștem faptul că Coliban deși a promis multe, împreună cu partidul care l-a propulsat, a făcut fix douăzeci de bani de când administrează Brașovul. Și asta pentru că nu pricepe diferența dintre agenda publică, în care sunt trecute nevoile brașoveanului de rând, agenda partidului pe care îl reprezintă, și agenda lui personală. Și asta duce la clivajul existent în Primăria Brașov. Și incapacitatea crasă de a face lucruri.

Allen Coliban a făcut în mandatul lui exact trei lucruri bune pentru Brașov. A publicat aproape toate contractele Primăriei Brașov, făcându-le publice, a pus „ cruce” proiectului Gorița și terminat nenorocirea de pasaj Fartec. În rest, dezastru, lucrurile scâpându-i zilnic de sub control. Plecând de la diferite evenimente și muzee ce au funcționat fără autorizații din partea Primăriei Brașov, și de la șantiere fără autorizații, până la contrele cu oricine pe proiecte aberante și angajarea de sinecuriști prin diferite agenții. Atât de multe sunt realizările cu conotație negativă din punct de vedere social și politic ale acestui personaj, încât la numai un an și câteva luni de mandat, deja se poate scrie un roman despre incapacități, indecizie și aiureală în administrație publică. ( N-a dat nimic, de aia mă iau zilnic de viața lui ).

Având deja la activ o scădere de popularitate cum rar se poate vedea în politică, și o strângere de semnături pentru demitere în desfășurare, personajul nostru trist insistă cu obstinență în a propune zilnic o agendă publică abstractă, neconformă cu realitatea socială.

Allen Coliban este exemplul perfect de cum balanța poate fi înclinată pe minus. Sau cum e să te afli mereu în opoziția necesităților unui oraș.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – Facebook & Pixabay

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *