Coliban – Victorie „ a la Pirus”

Ilustrul nostru concetățean, vremelnic ales cu surle și trâmbițe în capul urbei, nimeni altul decât primarul de tristă factură, Allen Coliban, a izbutit să ajungă victorios, la capătul unor negocieri „ dure”, și să se prezinte în fața brașovenilor cu un „ am făcut ceva”.

Lăudați-l oameni, buni, lăudați-l, să se audă în patru zări izbânda primarului nostru care a repurtat o mare victorie împotriva a … nimic.

Bine, practic ce a făcut iubitul nostru edil? A ieșit ieri pe peste tot pe unde poate ieși cu un comunicat, și ne-a dat motiv de mare mândrie și bucurie. Într-un final, strategiile sale de mare jucător de „ GO”, au o finalitate fericită. Care, atenție, nu ajută cu mai nimic cetățeanul de rând. Dar, na, pe el probabil îl ajută să pună capul pe pernă mai ușor, cu conștiința curată că a făcut ceva pentru orașul care și-a pus atâtea speranțe în el.

Așadar brașovul este primul municipiu din România care folosește 100% energie verde. Cităm din postare de pe Facebook a aproape inginerului cel viteaz în lupta cu poluarea „ De acum, brașovenii pot fi mândri să știe că orașul lor a câștigat o nouă bătălie în lupta cu încălzirea globală deoarece, în urma negocierii pe care am avut-o cu furnizorul de energie, suntem primul municipiu din România care folosește 100% energie verde. Este încă o inițiativă care cu siguranță va fi prezentată la următoarea ediție a Forumului Orașelor Verzi ( oh, nu, nu din nou FOV-ul – nota redacției ), și vrem să convingem și alte orașe din România să ne urmeze exemplul.”

Așadar tot ce mișcă în subordinea primăriei și consumă curent, inclusiv instalația de producere a zăpezii din Poiana Brașov, respectiv „ 75 de instituții. 525 de puncte de consum”, prin oblăduirea și implicarea directă a lui Allen Coliban, consumă „ energia verde la același preț cu energia convențională”.

Și cu ce ne ajută asta? Păi cu nimic. Pragmatic vorbind, dăm aceeași bani pe energia electrică, doar că asta consumată acum e „ verde”. Adică nu poluează. Nu aici, că aici rămânem tot în cloaca de Brașov poluat de luăm premiu după premiu pentru poluare excesivă. Nu poluează în general.

Ne ajută asta practic la ceva? NU! Faptul că Coliban și-a îndeplinit unul dintre scopurile vieții lui, pentru brașoveanul de rând, faptul că consumă energie verde are exact efectul unui pomelnic pus la biserică. Adică 0 efect. Lupta absurdă a primarului pentru ca Brașovul să devină „ Capitala Verde a României”, a mai făcut un pas. Cam degeaba, dacă mâ întrebați pe mine. E doar așa, ca să-i mai revitalizeze imaginea zbârcită rău de tot.

Întrebări simple, răspunsuri simple. Vrem să nu mai fie poluare în Brașov? Răspuns unanim, DA! Ne permitem asta? Din păcate NU în momentul ăsta. Și asta pentru că deși există soluții pentru un aer curat, de munte, costurile obținerii acestui aer sunt exagerat de mari.

Prețul aerului curat în Brașov înseamnă interzicerea autovehiculelor diesel în oraș, investiții masive în transportul în comun, stimularea achiziționării de către populație a autovehiculelor electrice, renunțarea la centralele individuale pe gaz metan, scoaterea industriei din mediul urban. Cum faci asta? Organizezi Forumul Orașelor Verzi în fiecare an și faci câte o frecție la piciorul de lemn? Sau stimulezi migrarea spre consumul de curent electric, pe care, în prealabil te-ai gândit să-l produci din surse „ verzi”, asigurându-te că obții la un preț sustenabil acest curent electric.

Oricât de mult s-ar da Coliban cu capul de pereții Facebook-ului, mai e mult până departe. Și acel departe fie îl stimulezi investind bugete uriașe, de care orașul nu dispune, și nu va dispune prea curând, ori strângi de gât despotic populația, reducând suprafețele de rulare pentru autovehicule și desființând locuri de parcare pentru autoturismele „ termice”, doar, doar se vor înghesui în autobuzele electrice ale RAT Brașov.

Coliban, îți furnizăm o idee. Fă transportul în comun gratuit pentru o perioadă de 6 luni, și studiază comportamentul consumatorului. Atunci vei avea o imagine concretă a cum și pe unde e posibil să acționezi pentru scopul tău de a avea un oraș verde.

Pentru că până atunci ne temem că vei avea numai victorii „ a la Pirus”. Practic ai victorii ale căror pierderi pe termen lung sunt mai mari decât câştigurile pe termen scurt.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *