Coliban ia Piața Sfatului de coarne

Acum, că le-a rezolvat pe toate, cu aplomb, inteligență și viteză neomarxistă, ducând Brașovul pe noi căi ale propășirii civilizaționale, și simțind cum ceva, ceva îi zgârie retina edilitară, Primarul Brașovului – the one and the only – Allen Coliban, a luat taurul de coarne și vrea să rezolve și Piața Sfatului. Nu-i mai place și gata!

Ca atare, cu avânt progresist, își dorește pentru sine și pentru poporul brașovean să „ reamenajeze” exact „ kilometrul zero al Brașovului — Piața Sfatului”, pe motiv că „ majoritatea turiștilor, dar și mulți brașoveni, vin să admire, să petreacă timp și să facă poze”.

Așadar, pe cale de consecință, dat fiind faptul că Piața Sfatului nu mai e Instagramabilă și TikTok-abilă, edilul a gândit profund, și din gândirea lui a țâșnit acest fascicol de dorință a „ reamenajării” urbane. Și pentru asta, va organiza un concurs internațional de soluții.

Mesajul postat ( ghici unde? ) evident pe Facebook, se termină cu două întrebări, respectiv „ Ție cum ți-ar plăcea să arate Piața Sfatului? Ce să îmbunătățim, la ce să renunțăm, ce funcționalități să adăugăm?”

Ca umil profan, incapabil să diseminez dârele de geanitate pe care mult stimatul nostru primar dorește să le lase în viața Brașovului, o să vin cu niște răspunsuri la întrebările respective.

La prima întrebare răspunsul meu este că Piața Sfatului arată bine. Arată bine pentru că de asta s-au ocupat niște oameni câteva secole. Chiar dacă nu aveau plan urbanistic zonal, și Centrul Vechi poartă amprenta sfârșitului de Ev Mediu în care casele erau dispuse fiecare ca o cetate, acest lucru dă o savoare deosebită orașului. Ar merge o mână de vopsea decorativă pe clădirile centrului, o reabilitare a fațadelor, și avem cu ce să încântăm ochiul turistului.

Ce se poate îmbunătăți? Accesul mai facil. Adică, fie restricționezi circulația, pentru că fluxurile de turiști de o zi ar parca mașinile direct în Casa Sfatului, fie faci o parcare subterană în zonă, sau mai multe. Hai să zic fără să trag cu ochiul, că undeva în jur de o mie de locuri de parcare ar fi suficiente. Hai că ne-am descurca și cu cinci sute. Asta ca să împăcăm turistul covrigar și clătitar, grabnic postac pe Insta, cu locuitorul din Centrul Vechi. Dar cum cuvântul „ parcare” nu-l ai în vocabular, și ai o largă deschidere spre bicicletă, trotinetă și mers pe jos, nici nu-mi pun problema că soluția asta îți face cu ochiul. Ești încăpățânat, surd și vanitos, și astea se vor deconta în 2024. Sau mai curând!

Ce funcționalități ar fi de adăugat? Păi în primul și primul rând în Piața Sfatului ar fi nevoie de încă trei sau patru covrigării, și minim două clătitării. Aș insista să fac și un loc de pelerinaj pentru persoanele fără adăpost care-și fac veacul pe acolo în toiul verilor. Aș mai adăuga și un soi de platformă care să dea turistului posibilitatea să facă niște selfie-uri și de sus, să nu mai apără clădiri în fundal când face selfie cu Tâmpa. Și perne moi. Multe perne moi, să stea turistul tolănit cănd umflă burta cu covrigi.

Ca și concluzie pot să spun că mă tem de două lucruri. Primul ar fi hipsterizarea locului. Cu artă urbană și mobilier urban care n-are de-a face cu izul medieval al cetății. A doilea lucru de care mă tem e că tu, Allen Coliban, te-ai apucat să ai idei ce converg spre aglomerarea Centrului Vechi, în loc să dezvolți alte spații care ar lăsa locuitorii să respire. Pentru că eu, în loc să mă concentrez pe reamenajarea spațiului respectiv, m-aș axa pe a convinge să vină la Brașov un turist mai valoros, mai cu dare de mână, care să aprecieze o mâncare bună, un vin bun, și care n-are arici la buzunar. Până atunci, vom avea pelerinaj de o zi pentru câteva poze pe Insta și o pungă de covrigi.

Până atunci hai pa, mă pregătesc cu groază de asaltul „ turistic” de sărbători.

P.S. Rugăminte mare. Nu-ți mai pune numele în chenar că mă ia cu fiori pe șira spinări. Totuși, ești cam tânăr.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *