Coliban! Stai jos! Nota 2!

Ieri a fost ședință ordinară în Consiliul Local Brașov. Care a fost anunțată din timp că va fi cu scântei. Eu, care de obicei nu urmăresc aceste ședințe, am stat ieri și am văzut o bună parte din ea, cu popcorn-ul pregătit. A fost un deliciu.

Ceea ce mă interesa cu sârg și nerăbdare, erau dezbaterile și votul pe anumite hotărâri de consiliu local care urmau să le mai taie din avânt potentaților useriști.

Dar înainte de toate, dialogurile care au avut loc în debutul ședinței au fost demențiale. Au arătat un management atât de prost al situațiilor, încât nu-mi venea să cred că o instituție încăpută pe mâna corporatiștilor USR PLUS poate funcționa atât de … disfuncțional. Uite e-mailul, nu e e-mailul, să vină șeful de serviciu să explice, s-a întârziat, n-am primit. Și toate acuzele erau la adresa executivului, adică la adresa aparatului din subordinea lui Allen Coliban. And company. Cuuuuum? Management deficitar? La USR PLUS? Păi, bă băieți și fete, voi la corporație nu ajungeați nici să dați cu aspiratorul pe mochete, nu să ajungeți să faceți management. Cum adică, voi într-un an n-ați fost în stare să implementați un sistem de urmărire al hârtiilor, un sistem de raportare și un mod de transfer informațional interdepartamente? Păi cum așa, nu erați voi mama și tata corporatiștilor și Dumnezeul IT-iștilor. Păi aia e treabă de maxim o lună pentru niște oameni specializați de la corporație. Specializați, adică nu voi. Voi doar ați trecut la CV, că nu v-a dat nimeni probă de lucru, ați venit să implementați direct dezastrul.

Dar să trecem la subiectele care m-au interesat în mod deosebit. Respectiv la una dintre comisii, acolo unde fostul primar George Scripcaru a obținut statutul de președinte de comisie, și unde USR PLUS pentru a deține controlul a avut numit un om în plus, după demisia acestuia, PNL-ul a dorit refacerea „ parității” consilierilor locali conform algoritmului electoral. Ceea ce s-a și votat în plen și urmează să se întâmple.

Al doilea subiect interesant a fost votul pentru retragerea atribuțiilor de înlocuire a primarului în caz de concediu legal sau medical lui Flavia Boghiu de la USR PLUS, și conferirea lor lui Sebastian Rusu de la PNL. Adică, dacă Coliban nu-și poate îndeplini atribuțiile legale pentru anumite motive, la comandă rămâne Sebastian Rusu. Care primește și drept de semnătură. În detrimentul Flaviei Boghiu.

Și nici n-a trecut bine votul pe subiectele interesante, când a și izbucnit scandalul pe Facebook.

Juriști de conjunctură ai USR PLUS au început să se vaiete și să arate cu degetul. „ Ilegalități, nelegalități, lumeeeee, săriți că ne omoară USL-ul la Brașov!”. Și cel mai virulent a fost postacul numărul unu al partidului, un personaj interesant de altfel, cu aură de mare strateg ( bine, între timp „ geniul” din spatele strategiei a început să fie disputat între el și senatorul Irineu ), mare fumător declarat de diverse pe considerentul că ar vindeca stări depresive, un fel de „ haș” de la „ haștag”, care postulează că PNL și PSD și-au dat arama pe față și au dat drumul la ilegalități.

Dar, ceea ce omit cu bună știință juriștii de conjuctură e următorul aspect. Pentru ca proiectul unei hotărâri de Consiliu Local să ajungă la dezbatere și vot în plen, trece mai întâi pe la o comisie sau mai multe din cadrul Consiliului Local. După care, fuguța, primește sau nu pe drumul spre ședința de plen, o ștampiluță. Adică o viză de legalitate din partea unui funcționar public numit Secretarul General al „ Primăriei”. Să presupunem că întradevăr, fucționarul public a avut o scăpare și hotărârea respectivă trece și produce efecte. Numai că treburile nu rămân aici, pentru că hotărârea ajunge la Prefectură , la „ Serviciul Juridic și Contecios Administrativ”  la „ Compartimentul Verificarea Legalității și Contecios Administrativ” unde respectiva hotărâre e verificată și primește viză de legalitate. Pentru că legiuitorul, ce să vezi, a avut el o epifanie și s-a gândit cum poate stopa el niște abuzuri. Și a pus niște „ filtre” de legalitate.

Așa că, băieți și fete din USR PLUS. Înainte de a face scandal pe Facebook, puneți mânuța pe cărticică și dați o lectură.„ Codul Administrativ” se numește. Și dacă voi considerați că acolo e miros de ilegalitate, sesizați frumos instanțele de judecată. Vor lămuri ele.

Gata! La Brașov s-a cam terminat. USR-ul a luat poziția care-i convine cel mai mult, aia cu fața la bordură, și a revenit la obiceiurile lui cele mai bune. Urlatul la/pe pereți. Deocamdată pe pereții de Facebook. Opoziția este outfit-ul care-i vine mănușă. Pentru că opoziția îți conferă confortul de a „ construi imagine” cu minim de efort, doar porcăind și indicând cu degetul. Dar de această dată situația e schimbată, pentru că, ce să vezi, băieții au fost la butoane și au dat cu „ rahat în ventilator” încolonați în spatele eminențelor cenușii și ciclam cu ștaif și discurs corporatisto-european. Pentru că mărețele realizări de ordin liliputan și combinația nu puteau rezista la nesfârșit.

Odată și odată tot trebuie să facă cineva ceva și pentru cetățenii orașului. Că m-am săturat de scripcari care patinau printre panseluțe și alte aberații, și de colibani ambetați de putere care delirează orașe verzi, distopico-hipserești și nefuncționale.

Treaba e simplă. Ca să nu se încurce următorii primari dacă au idei. Agenda publică trebuie respectată! Dacă nu, ajungeți colibani foarte repede.

Coliban! Stai jos! Nota 2!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *