Vine valul 5 !

Mă uitam ieri pe statisticile îmbolnăvirilor de Covid. Mai ales în Europa, unde valul 5 a lovit fără milă, dar cu milă. Totuși…

Franța are 332252 cazuri, 246 de decese la o populație de 65 de milioane. Practic 0,5% din populația din hexagon a fost declarată bolnavă ieri.

Anglia are 194747 de cazuri, 343 de decese la o populație de 68 de milioane.

Italia are 189109 de cazuri, 183 de decese la o populație de 60 de milioane.

Spania are 137180 de cazuri, 148 de decese la o populație de aproape 47 de milioane.

Portugalia are 39570 de cazuri, 14 decese la o populație de puțin peste 10 milioane de locuitori.

Olanda are 24490 de cazuri, 39 de decese la o populație de puțin peste 17 milioane de locuitori.

Ce au în comun aceste țări, exceptând faptul că fac parte din UE și sunt măturate de valul gigantic de îmbolnăviri?

 

Au rată mare de vaccinare! Între 76% inoculați cel puțin cu o singură doză ( Anglia ) și 91% inoculați cel puțin cu o singură doză ( Portugalia ) .

 

Și dacă tot ne-am apucat de statistică, să vedem și câte doze de vaccin Anti- Covid s-au făcut până acum în lume. 9,28 de miliarde de doze! 58% din populația globului a primit cel puțin o doză de vaccin.

 

Cine sunt campionii absoluți la „ înțepat” ?

 

Emiratele Arabe Unite cu 99% din populație, Cuba cu 92% din populație, Portugalia cu 91% din populație, China cu 87% din populație. Oameni care au primit cel puțin o doză de vaccin.

 

Nu trebuie să fii expert în statistică ca să vezi un lucru clar și fără tăgadă. Faptul că vaccinul ajută organismul să nu facă o formă gravă a bolii.

 

România cum stă? Momentan foarte bine ca număr de îmbolnăviri și număr de decese. Numai că valul 5 nu a ajuns încă la noi. Doar se întrevede.

 

Va fi jale în câteva săptămâni? Îmi e teamă să fac o predicție. Pentru că suntem puțin sub media mondială la vaccinări. Pentru că avem un sistem medical precar și subdimensionat. Pentru că avem niște apucături ciudate, de a merge la doctor doar dacă simțim că nu mai putem.

 

Sper să ne fie bine și să terminăm naibii odată cu treaba asta. Nu putem să ne ținem viețile pe hold la nesfârșit.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Datele statistice sunt culese de pe https://www.worldometers.info/coronavirus/ și https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country=ROU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *