( Nota redacției – text preluat de pe Facebook cu acordul autorului! )
„ N-am găsit titlu mai bun pentru lungul text ce urmează să-l scriu, așadar, explic:
Începând cu protestele împotriva exploatării de la Roșia Montană societatea românească și-a găsit un spirit civic care ulterior a dat naștere unui partid de care mulți nici măcar nu auziseră pana la surpriza de la parlamentarele din 2016, cand au intrat în Parlament cu aproape 50 de parlamentari. Eticheta politică pe care USR a folosit-o cu succes a fost de partid antisistem, punându-se în coasta PNL și PSD. Eticheta destul de inteligent folosită cu atât mai mult cu cât apetitul la nivel mondial pentru personaje si partide antisistem era din ce in ce mai mare, vezi Donald Trump în America sau mișcarea brexit din GB. Partea bună pentru România a fost că, deși partid antisistem, USR nu a fost niciodată extremist! Gălăgios da, incomod(ohoo!), dar niciodată extremist. Dar deși USR a apărut și a trezit speranta unor români la acele alegeri majoritatea a fost câștigată de către PSD.
Ce a urmat știm cu toții, atacul PSD la statul de drept, atac început cu o ordonanță cu un fatidic număr 13, care a adus zeci, chiar sute de mii de români în stradă timp de doi ani și jumătate.
Un alt detaliu relevant in context a fost succesul luptei anticorupție de dinainte de 2016. Relevanța succesului acestei lupte are niște repercusiuni importante chiar și astăzi, revin la acest detaliu mai jos.
Fast forward, după doi ani jumătate de proteste masive și o opoziție agresiva făcută de USR, acesta dobândește nu doar un scor neașteptat la europarlamentarele din 2017 dar a fost chiar pe punctul sa trimita marele PSD pe locul trei, diferența fiind de câteva sute de voturi ca sa se întâmple asta.
Diaspora a avut un aport masiv la acest succes, USR obținând zeci de procente în fata celorlalți oponenti.
Dar ce sa vezi, între timp trec doi ani, apare o pandemie, se resetează o grămada de componente sociale și apare un apetit crescut pentru…extremism. Partea proastă e că între timp apare un nou jucător pe piața politică românească care folosește fix aceeași etichetă de partid antisistem și, surpriza, prinde la public, mai ales în diaspora! Da, AUR și-a câștigat atât de mulți adepți în diaspora încât a detronat USR la ultimele alegeri parlamentare.
Deci combinatia “perfectă”, un partid autointitulat anti-sistem, extremist, apărut pe un trend extern care e favorabil combinației celor doua componente, cocktail-ul rezultat fiind unul toxic pentru societate. Si de aici apare marea problema pentru România, o țara cu instituții dărâmate de PSD încă din 2017, care trebuie sa lupte cu un apetit din ce în ce mai mare pentru extremism și cu un partid cu niște legături externe care, pare-se, face jocul unei Rusii care duce un război hibrid de ceva ani cu toate statele europene, România inclusiv.
De ce spuneam ca are relevantă succesul luptei anticorupție de dinainte de 2016? Pentru ca în acei ani un anume Sebastian Ghiță, deținătorul unui post de televiziune și al unor firme care făceau afaceri(oneroase) cu statul este condamnat iar ca urmare a acestei condamnări individul fuge din țara și se refugiază în țara vecină Serbia, actualmente unul din cei mai buni prieteni ai Rusiei. Coincidență, nu?!
Și pentru ca Statul Român a eșuat în toți acești ani sa ducă la capăt succesul acelei condamnări prin încetarea oricăror legături economice cu firmele acestui individ, și astfel și cu posibilitatea finanțării postului sau de televiziune, astăzi avem parte de emisiuni în prime time în care ne este prezentat linșajul pe care liderul partidului extremist AUR îl face la adresa primarului unei primării a unui oraș reședință de județ câștigate de către USR. Deci nu doar ca avem un partid extremist în plină ascensiune dar acesta are la dispoziție și platforme media prin care se promovează la ore de maximă audiență!
De data asta a fost Timișoara pentru că le-a fost foarte facil sa dea vina pe „ străin”, însă acum o luna au făcut același lucru la București când același lider de partid l-a bruscat pe Nicusor Dan chiar în clădirea parlamentului!
Ceva îmi spune însă că, cel mai probabil, în perioada următoare va urma un nou desant care va avea loc la Brașov sau la sectorul 1, în București, pentru că AUR a cam terminat cu „ inamicul” pandemie și și-a găsit un nou dușman, unul din „sistem”, pe USR.
Pentru ca da, USR, în ochii lor ești parte din sistem, vechea eticheta nu te mai ajuta cu nimic dpdv politic, dacă vrei sa supravietuiesti politic va trebui rapid sa te reinventezi pentru că foștii tăi votanți antisistem și-au găsit în AUR vehiculul politic propice pentru alinarea tuturor frustrărilor, a naționalismului fanatic și a violenței pe care au căutat-o la tine dar nu au găsit-o în toți acești ani, de-aia nici nu ai mai crescut, pentru ca in ochii votanților ești o dezamăgire prin faptul ca nu le-ai satisfăcut setea de sânge, una promovată chiar de către tine la adresa PNL și PSD.
În ambele situații descrise mai sus, în care Simion a incitat la linșaj si violenta, statul roman a fost absent, poate chiar suspect de absent, situația arătând astfel că PSD și PNL se folosesc de AUR sa facă ce nu au putut face ei înșiși, adică sa ia useristii la șuturi in fund. Dar ceva îmi spune ca ambii vor regreta amarnic această inacțiune, ascensiunea AUR fiind o certitudine în acest moment, apetitul pentru naționalismul extremist fiind unul cât se poate de mare și real în corpul electoral românesc. Din punctul meu de vedere PSD și PNL poarta cea mai mare vina pentru crearea timp de 30 de ani a unui climat propice apariției extremismului în România, si asta desigur s-a întâmplat din cauza politicilor care au creat nemulțumiri masive în societatea românească dar și pentru lipsa acțiunii din aceste zile din moment ce ei se află la guvernare și toate instituțiile le sunt în directă subordine.
Pe de alta parte sa nu credeți ca tot ce am scris aici este o pledoarie la adresa USR, nicidecum, pentru că și ei poarta o vinovăția, aceea a spulberării speranțelor acelor votanți antisistem. Cum au făcut asta? Pai în primul rand prin neputința de care au dat dovada în ultimul an cât au fost la guvernare și prin lipsa unor livrabile rapide în fiefurile câștigate la București, Brașov sau Timișoara.
Poate ca nu au fost lăsați sa facă treaba, așa cum neputincios și penibil se plâng pe FB de câte ori au ocazia, însă cunoscând din interior situația de la Brașov pot spune ca se puteau face mult mai multe dar au eșuat pentru că…și ei la rândul lor nu sunt altceva decât o alta oglinda a societății românești, cu bune și rele, cu oportuniști, cu fomisti sau cu oameni lipsiți de orice competente profesionale dar cu un apetit teribil pentru funcții remunerate gras de către partid sau din bugetele publice.
Alții au fost prea lași și au renunțat mult prea repede ( asta ca să nu tragă careva concluzia citind acest text ca nu mi-am pus si eu însumi o oglinda in fata).
Concluzia este că dacă USR nu reușește rapid sa se reinventeze, în opoziție fiind, atunci România va avea nevoie rapid de un nou partid care sa joace rolul de supapa electorală, altfel vor exista destui care vor spune ca „ n-am dom’le cu cine sa votez” iar asta va duce automat la un succes al AUR și, pe cale de consecință, al extremismului politic în România.”
Nelu Corbu