Războiul gunoiului faza pe județ. Sau pe mâinile cui a ajuns Brașovul

Dacă tot suntem preocupați de problemele de mediu, hai să vedem cum tratează instituțiile statului problema gunoiului.

Postare preluată de pe Facebook https://www.facebook.com/monica.tnformat.5/posts/608803227082471

„ Politica USR Brașov este politica pumnului în gură și vă voi exemplifica acest fapt prin prisma Centrului de Management Integrat al Deșeurilor așa cum îl trăiesc localnicii din Prejmer, Hărman și Tărlungeni. În primul rând, cu acest titlu pompos vorbim despre gunoi. Produs sau importat.

Proiectul CMID este vechi și aparține PNL-ului. Nu s-a vorbit niciodată în mass-media despre el până când vicepreședintele USR al Consiliul Județean, Szenner Zoltan nu a vorbit despre locația Prejmer. Surprinși pe bună dreptate, localnicii au cerut informarea, consultarea comunității și respectarea pașilor legali. Reacția USR-ului a fost o campanie de calomniere la sânge a localnicilor la emisiunea TV a Oneliei Pescaru și prin mediul lor favorit de comunicare, Facebook.

Membri USR delegați să se ocupe de promovarea CMID pe Facebook nu acordau dreptul la replică localnicilor, limitându-le accesul la un comentariu la 15 zile. Organizată la repezeală, fără respectarea prevederilor legale, dezbaterea publică pentru locația CMID a trezit interesul și revolta localnicilor care temându-se că le va fi refuzată participarea la dezbatere, au făcut adrese în acest sens. În afara celor 10-15 localnici, accesul la dezbaterea on-line a proiectului CMID a fost restricționat, diferența până la 100 persoane ce puteau participa reprezentând membri USR. Ședința Consiliului Județean Brașov a fost deschisă de însuși senatorul USR Irinel Darău care a spus : trebuie să fim „ uniți” (Pentru cine nu știe, d-l Senator USR este cel care luptă pentru introducerea educației sexuale în școli). Pe parcursul dezbaterii, expertului pe probleme de mediu adus de localnici i s-a tăiat microfonul de către chiar Vicepreședintele Consiliul Județean din partea USR. Pe fondul acestui război psihologic, localnicii au remarcat faptul că legea impunea Consiliului Județean să angajeze o companie specializată care să facă un raport de mediu și apoi să angajeze altă companie care să verifice acest raport. Și ce să vezi, Consiliul Județean Brașov a angajat pentru verificarea raportului, aceeași companie care îl și întocmește. Respectiv compania EPMC. Șahul insidios continuă deoarece oportunitatea unui proiect CMID se stabilește de către compania ADI ISO MEDIU ( asociația de dezvoltare comunitară în domeniul salubrizării localităților din Județul Brașov ce este formată din 59 de membri, respecțiv Consiliul Județean Brașov și cele 58 de primării din județeul Brașov care au aderat ) . Acum un an, acest program exista și vorbea despre alte locații, cu terenuri degradate aparținând Nitramonia Făgăraș, zone aflate departe de orice comunitate.

Dar Vicepreşedintele PNL al Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică a convocat o ședință a companiei ADI ISO MEDIU propunând un președinte PNL. În consecință, locația Prejmer a apărut ca propunere pentru CMID, localitate în care acest vicepreședinte al Consiliului Județean a fost primar.

Prejmerenii i-au cerut public vicepreședintelui USR al Consiliului Județean Brașov să publice planul CMID și lista de specialiști care au lucrat la proiectarea lui. Au primit amenințări voalate din partea acestuia dar nici un răspuns în cele 9 luni care au trecut, deși se susținea că proiectul există. Prejmerenii au continuat să lupte strângând semnături fizic sau pe pagina „ Opriți CMID Prejmer”. Adrian Gabor, consilier local al Primăriei Prejmer a fost singurul consilier care a fost alături de comunitate. El a propus un proiect de Hotărâre Locală, emanat din voința comunității, de a nu se construi un asemenea centru la Prejmer. Este vorba despre proiectul nr. 11639 din 15.07.2021, care în data de 29.07.2021 a devenit Hotărâre a Consiliului Local Prejmer, cu nr. 63, prin care se afirmă faptul că nu se dorește un CMID pe raza comunei Prejmer. https://www.facebook.com/107013911607808/posts/241115214864343/

Această Hotărâre a Consiliului Local Prejmer, a primit aviz negativ din partea secretarului general al comunei, angajat încă din vremea fostei administrații. Aviz negativ care s-a soldat cu o plângere penală la adresa secretarului. Pe baza acestui aviz negativ, de curând, prefectul județului a atacat în instanță hotărârea de Consiliu Local, deși public se vorbea deja despre o altă locație pentru acest CMID. Care este jocul politic al administrației locale care spune că există o altă locație în timp ce se atacă hotărâri pe care pretinde că le respectă?

A fost o toamnă fierbinte. Fostul primar și actualul vicepreședinte al Consiliului Județean, Șerban Todorică, invitat la emisiunea TV a lui Onelia Pescaru a amenințat consilierii prejmereni că nu vor mai fi validați de PNL la viitorul mandat. https://www.novapress.ro/video/punct-si-de-la-capat/emisiune-4-noiembrie-202111059724.html

A mai urmat inițiativa primarului Prejmer de revocare a hotărârii inițiale, cea avizată negativ de către secretarul general al comunei, și mai nou, ascunderea faptului că prefectul județului a atacat în justiție hotărârea de Consiliu, pentru ca nimeni să nu se poată opune acțiunii prefectului. https://www.facebook.com/107013911607808/posts/234973195478545/

Miza se pare că e mare, respectiv un teren privat, din zona agricolă, extrem de fertil, supraevaluat față de prețul pieței. Din nou, același Adrian Gabor (Prejmer) a înfruntat sistemul, făcând întâmpinare acțiunii prefectului. https://www.facebook.com/107013911607808/posts/235609402081591/

Povestea continuă și ne indică faptul că în acest moment, forțele de dreapta s-au coalizat împotriva cetățeanului. Cu USR, un partid virulent verbal dar fără experiență practică, succesul grupurilor de interese este unul facil. Colaborarea partidelor de dreapta în forma aceasta, luptându-se permanent cu cetățeanul, îndreptățesc apariția și dezvoltarea partidelor tip AUR.”

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *