A dezbătut Coliban bugetul de l-a lăsat lat

Marele Cârmaci ales vremelnic în vârful administrației publice brașovene, recte USR-istul Coliban Allen, a dat acum câteva zile „ sfoară în țară” pe motivul că cine vrea, poate și are timp, să participe la o consultare publică pe tema bugetului pe 2022.

Pentru că n-am catadicsit să fac act de prezență la convocare, fiind convins în avans că va ieși un bull shit orchestrat savant de primul ocupător de jilț al urbei, am preferat să citesc postarea lui Pamela Maria Diaconu, consilier local din partea PNL.

Și îmi permit să comentez extrăgând esențialul din postare.

În primul rând, informația a circulat în cerc restrâns, presa neinformând faptul că are loc dezbaterea. Doar Primăria a postat pe site-ul ei, și Coliban și câțiva aplaudaci din partid au postat și ei. Și ora aleasă era ora 16. Și platforma – ZOOM. Și condițiile de participare presupuneau completarea unui formular cu ceva timp înainte.

Concluzie intermediară – organizare fix ca la români, de parcă ar avea ceva de ascuns.

În al doilea rând, conform consilierei locale, la dezbatere au participat inițial 23 de persoane cu tot cu Coliban și vicele Flavia. La care, jumătate de oră mai târziu au mai apărut vreo 13 participanți, majoritatea fiind consilieri locali din partea USR. Cu camerele și microfoanele închise.

Concluzie finală, cităm din postare „ Apreciez că cel puțin 20 de persoane dintre cele 36 aparent prezente, făceau parte din aparatul de specialitate în calitate de organizator al ”dezbaterii” ceea ce înseamnă că în fapt ceea ce s-a petrecut numai dezbatere publică/consultare publică nu se poate numi.”

Cât despre calitate dezbateri, îmi permit să citez din nou – „ În fapt, am asistat mai mult la un monolog din partea domnului primar, orice observație sau sugestie fiind ignorată de domnul primar cu aceeași autosuficiență cu care deja ne-a obișnuit dumnealui, prezentându-ne câte o explicație pentru fiecare critică adusă, din dorința sa neobosită de a ne face să credem că problema este întotdeauna la noi și niciodată la dumnealui.”

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Postarea consilerului local Pamela Maria Diaconu ( PNL )

 

„ Am participat, ieri la ora 16, în mediul online ( pe platforma ZOOM) la ceea ce domnul primar a numit Consultare publică online- Propunere Buget 2022

Cum, NU ați știut de faptul că ieri a avut loc o asemenea ” consultare publică” ?

Nu mă surprinde, întrucât Primăria Brașov, a acționat în așa fel încât, s-ar putea trage concluzia că participarea brașovenilor nu a fost dorită. Ce anume mă face să afirm acest lucru :

  1. Datele privind organizarea acestui eveniment nu au fost comunicate mass mediei locale, presa locală nefiind informată în vreun fel despre această ” consultare publică”
  2. Deși pe site-ul Primăriei Brașov, primele informații care apar pe site fac referire la Proiectul de Buget local al Municipiului Brașov pe anul 2022, odată accesat proiectul, nu apare nicio informație din care să rezulte că urmează să aibă loc o consultare publică ci din contră cetățenii sunt rugați să trimită sugestiile lor până la data de 04.02.2022. Or, în acest context cei care au citit proiectul de pe site, în mod logic, nu s-au așteptat că se va organiza o consultare publică pe această temă, anterior termenului limită acordat cetățenilor pentru sugestii
  3. Datele privind organizarea acestui eveniment au fost vizibile doar pe site-ul Primăriei Brașov, în cadrul secțiunii Primăria – rubrica ” Consultări publice”, însă repet, ca acele secțiuni și rubrici să fie accesate, ar fi trebuit întâi ca cetățenii să știe că o consultare publică în privința bugetului urma să aibă loc
  4. Ora aleasă a fost ora 16, o oră la care era aproape imposibil să participe un număr mare de cetățeni, în contextul în care programul multor cetățeni nu se sfârșește, în general, mai devreme de ora 17
  5. Pentru a putea participa la ”consultarea publică” era necesar ca fiecare cetățean să completeze un formular de înscriere, pe care ar fi trebuit să-l trimită până cel târziu în ziua cu pricina până la ora 12, aceste informații nefiind la îndemână ci doar prin accesarea secțiunii Primăria – rubrica ” Consultări publice”
  6. În baza completării și trimiterii ( desigur tot online) a formularului de înscriere cel în cauză primea un link de conectare ZOOM pentru participare la ”consultarea publică”
  7. Și ca și când nu a fost de ajuns, pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Brașov, a apărut la ora 9 un mesaj în care cetățenii, desigur doar cei cu cont de Facebook și atenți pe Facebook, erau informați că se mai pot înscrie pentru ”dezbaterea publică privind bugetul” fără însă a fi prezentate detaliile privind data, ora și locul la care urma să aibă loc efectiv această ”dezbatere publică”

Rezultatul s-a văzut, ”consultarea publică” a început cu un număr ”covârșitor de mare” de doar 23 de persoane, cu tot cu domnul primar și viceprimarul agreat de către dumnealui, celălalt viceprimar nefiind invitat la această ”consultare” …

La vreo jumătate de oră după ce a început evenimentul numărul participanților s-a extins, dintr-o dată ajungându-se la numărul “fabulos” de 36 de participanți.Probabil că la solicitarea domnului primar, s-au alăturat dintr-o dată, la această pseudo dezbatere, și consilieri locali din partea USR. Nu am putut să nu observ că toți colegii consilieri din USR aparent prezenți, au preferat să nu-și deschidă camera video și microfonul, de altfel nefiind formulată vreo întrebare de către dumnealor, cel puțin până la ora 18 când eu am părăsit ”dezbaterea”, fapt ce mă face să cred că participarea lor a fost doar de fațadă fiind chemați ca urmare a numărului rușinos de mic de participanți.

Apreciez că cel puțin 20 de persoane dintre cele 36 aparent prezente, făceau parte din aparatul de specialitate în calitate de organizator al ”dezbaterii” ceea ce înseamnă că în fapt ceea ce s-a petrecut numai dezbatere publică/consultare publică nu se poate numi.

Deși Avocatul Poporului prin intermediul reprezentanților Biroului Teritorial Brașov, a transmis către Primăria Brașov, încă din anul 2021, atenționarea că dezbaterile publice organizate exclusiv în mediul online sunt discriminatorii pentru cetățenii de vârsta a treia care, cel mai probabil nu au acces la aceste consultări, se pare că domnul primar, a luat din nou o pauză de la obligația de a respecta legea și principiul transparenței și i-a ignorat și pe ceilalți cetățeni, organizând la modul dezlânat un astfel de ”eveniment”.

În fapt, am asistat mai mult la un monolog din partea domnului primar, orice observație sau sugestie fiind ignorată de domnul primar cu aceeași autosuficiență cu care deja ne-a obișnuit dumnealui, prezentându-ne câte o explicație pentru fiecare critică adusă, din dorința sa neobosită de a ne face să credem că problema este întotdeauna la noi și niciodată la dumnealui.

Cum domnia sa nu schițează nici o intenție de îmbunătățire a modului de lucru, ajung să cred că în pofida întrebărilor și sugestiilor formulate au fost 2 ore pierdute….

#AMR2ani

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *