Pe 7 ianuarie 1952, la Timișoara, apare pe lumea asta un „ bebiță”, ce ulterior este botezat Aristotel Adrian Căncescu. Plecând de la nume, putem să ne imaginăm, aplecarea părinților de a-l face „ om mare”, și dacă se poate, frumos și deștept. Visul fiecărui părinte e acela de a-și vedea progenitura făcând un pas sau mai mulți în plus față de el pe scara socială.
În 1971 a absolvit Colegiul Național „ Andrei Șaguna” din Brașov.
Anul 1977 îl găsește absolvent de „ Politehnică” la Brașov. Acest lucru a fost prevestit printr-un cutremur mare, acela din luna martie 1977. În fața unui așa mare om, până și natura s-a cutremurat.
Pentru inițiații în tainele statului paralel, acesta își satisface stadiul militar la unitatea militară a „ Secu”, la Măgurele ( București ). Dacă ar fi să speculăm, „ Bebiță” s-a descurcat de mic.
Între 1977 și 1991 în CV a scris că a fost „ Şef atelier proiectare tehnologia pieselor uzinate” la I.A.R. Ghimbav. Colegii de serviciu spun că mai avea și alte activități, conexe, pe lângă job. Adică cam trăgea cu urechea. Asta nu putem să confirmăm, dar având în vedere cariera fulminantă de după Revoluție, pare o bârfă cu aromă de realitate.
Din 1990 până în 1996 acesta este senator din partea FSN și apoi PDSR. Așa e pe la patruzeci de ani, îți face cu ochiul doctrina de stânga. După care aia de dreapta, dat fiind faptul că între 1996 și 2000 a fost tot senator de Brașov din partea PD. După care a sărit în barca PNL, barcă din care a condus Consiliul Județean Brașov din 2000 până în 2016. Patru mandate mari și late.
În paralel a devenit și mare mogul de presă, deținând trustul de presă Mix, și a pus și piatra de temelie la aeroportul Brașov în 2006.
În 2014, în timpul mandatului, e înhățat de „ băieți” pe motiv de corupție, și plimbat cu „ brățari”. Acolo s-a cam rupt filmul lui „ Bebiță Cromoplatin”.
Și din momentul ăla s-a cam dus draq tot și a început să plouă cu dosare. Ba abuz în serviciu, ba luare de mită, ba corupție. Clasa politică începuse despăducherea la cererea Washington-ului și a Bruxelles-ului.
Cert e că în 2014 s-a rupt șandramaua și treburile au luat o întorsătură nefastă. Spre declin personal.
Și dacă 2020 a fost un an nefast pentru acest dinozaur politic, despre care publicația noastră sublinia într-un pamflet că e expirat politic, el schimbând partidele în pragul campaniei electorale pentru alegerile locale, și picând prost când a depus semnăturile și i-a fost refuzat dosarul de candidat pentru că erau insuficiente, ei bine 2022 e chiar un an dezastruos.
Pentru că începând cu 1 februarie 2022 acesta îți schimbă forțat domiciliul, pentru a efectua o pedeapsă de 7 ani și 10 luni de închisoare. Sau vorba poetului „ Bebiță privește norii / Prin zăbrele închisorii”.
Tradiția politică românească solicită ca orice carieră de mare politician să se termine cu o condamnare cu executare. Adrian Năstase, Liviu Dragnea și mulți alți potentați ai politicii românești pot confirma asta. Palmaresul de mare politician este incomplet fără un stagiu de pregătire la „ mititica”.
Mă întreb oare cum îl va reține istoria. Ca pe un traseist politic notoriu? Ca pe un baron local? Ca pe un mogul de presă? Ca pe unul dintre învinșii în lupta politică cu George Scripcaru? Ca pe un mare colecționar de imagini de arhivă cu Brașovul? Sau ca pe un pușcăriaș de drept comun? Istoria va consemna. Probabil.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro