În USR se luptă doi gropari pe buza gropii

Scandalul de ultim moment din viața politică din România are ca protagonist USR-ul. Yeee! Fericire maximă! Păi de ce? Păi pentru că, Dacian Cioloș, actualul președinte al partidului, ales prin vot democratic în toamna trecută, ar cam vrea să schimbe statutul partidului în sensul de a oferi mai multă putere președintelui și mai ia din atribuții Biroului Național. Birou național dominat de către Dan Barna, fostul președinte al partidului. Și schimbarea asta de statut se joacă cu mandatul lui Cioloș pe masă, care a spus că ori trec rectificările propuse, ori demisionează.

Și nu este încleștarea dintre doi titani ai politicii. Ci încleștarea între doi gropari. Amândoi având carisma unui bocanc purtat prin clisa cimitirului.

Partea mișto e că între timp a apărut și o scrisoare, pe care membrii de partid se înghesuie să o semneze, ca să arate unitate, atât conducerii partidului, cât și publicului. Și pe scrisoarea respectivă și-au pus semnătura și majoritatea parlamentarilor USR de Brașov. Ăia care au un dintre împotriva lui Dan Barna. Și care ar cam vrea atât gâtul lui Barna, cât și președinția partidului.

Colac peste pupăză, circul intern vine și pe fondul sondajelor de opinie care arată că partidul e cam terci, pupă și el un 10 – 12 % din electorat. Ciudat și tragic pentru un partid care se presupune că trebuia să ne extragă din hazna, și să ne arate traseul european, având în vedere că 70 % din populație este pro-europeană. Dar asta se întâmplă când intri la guvernare și faci circ în loc de treabă, și când mai ai și niște primării prin orașe cheie pe care încerci să le faci zob pentru că n-ai viziune și voință politică.

Deputatul USR de Brașov, Tudor Benga ( bravo Benga ), un individ cu luciditatea la el, pune o postare pe Facebook pe care o găsiți integrală la finalul articolului. Și în postare are o remarcă numai bună de înrămat și de pus pe toți pereții la partid, ca să le intre membrilor de ce au ajuns în politică. Citez „ Partidul ăsta ( USR – n.r.) a fost relevant câtă vreme și-a văzut de misiunea lui inițială: aceea de a reprezenta segmentul pro-reformator și pro-european din societate care nu se mai regăsea în partidele vechi. Câtă vreme s-a focusat in principal pe reprezentare (adică până în europarlamentarele din 2019) a crescut. Când început să se concentreze mai mult pe bătăliile de putere (fie ele interne sau externe) a început să se ducă la vale, și tot la vale merge de atunci.” . Cu alte cuvinte, băieți și fete, ne-a mers bine cât ne-am văzut de treabă. Când am dat-o în conspirații și lupte politice de orgoliu, cum ne-am dus naibii.

Dar la postarea respectivă vine un comentariu din partea lui Dan Barna. Cităm „ Nu poți să nu apreciezi consecvența de mesaj a colegului Tudor : Din momentul înființării USR a fost toată viața pe buza unei pre-anunțate catastrofe. E cert partidul cu cea mai multă adrenalină.”

Mișto domn gropar, foarte mișto comentariul. E dat cu cinism și ștaif. Și are exact gust de combinație politică.

Oricum din punctul de vedere a lui Barna chiar dacă a câștigat Cioloș președinția partidului, oricum îl aștepta după colț pentru că nu putea să facă mai nimic dat fiind faptul că Barna avea majoritatea din Biroul Național în buzunar. Cum ar veni, Cioloș a câștigat alegerile din partid, dar e președinte de formă, tot geniul combinator Barna e la butoane. Socoteala pare desprinsă de la buza gropii, unde văduva plânge cu plodul în brațe, și Cioloș s-a prins că poate săpa groapa numai dacă-l lasă Barna. Și la ceas de mare oftică și dezamăgire, vrea să depună cazmaua și lopata. Și să lase mortul afară, să se spele Barna cu el pe cap.

Curat politică de Dâmbovița, unde doar șmecheria se premiază.

 

Postare Tudor Benga

 

M-a prins acest ultim scandal intern din USRPLUS în izolare și cu Covid, prin urmare voi fi ceva mai laconic decât de obicei. Sunt ok, am mai trecut prin boală și în toamna 2020 și sunt și vaccinat ulterior. Însă am avut simptome fix doar cât e necesar ca să mă lipsesc de filozofie inutilă. Așa că voi fi relativ scurt.

Treaba-i simplă: nimic nu este veșnic pe lumea asta, iar partidele politice cu atât mai puțin. Așa cum au crăpat o grămadă de partide încă mult mai mari ca noi, prin toată lumea și p-aici, poate să crape foarte repede și USRPLUS. Iar dacă va crăpa, asta-i viața, o luăm de la capăt și reconstruim, n-o să se oprească planeta fiindcă nu mai e USRPLUS.

Partidul ăsta a fost relevant câtă vreme și-a văzut de misiunea lui inițială: aceea de a reprezenta segmentul pro-reformator și pro-european din societate care nu se mai regăsea în partidele vechi. Câtă vreme s-a focusat in principal pe reprezentare (adică până în europarlamentarele din 2019) a crescut. Când început să se concentreze mai mult pe bătăliile de putere (fie ele interne sau externe) a început să se ducă la vale, și tot la vale merge de atunci.

Sfatul meu către colegii din Biroul Național, al cărui membru am fost la rândul meu timp de doi ani, este să-și bage mințile în cap. Din afară nu se vede nimic altceva decât o nouă bătălie de putere, nici pomeneala de vreo mare încleștare de principii și valori. V-am spus-o și vouă tuturor la întâlnirea de la grupul parlamentar de marți, am spus-o și public când am fost invitat vineri seară la TVR: partidul e osificat pe dinăuntru și câtă vreme nu sunteți dispuși nici unii de fapt să schimbați cu adevărat regulile interne ale jocului, partidul se va duce la vale indiferent care dintre voi îl conduceți.

Promisiunea noastră fundamentală a fost o altfel de politică. O mișcare pornită de la firul ierbii, deschisă către orice român de bună credință dispus să se implice, care să funcționeze complet diferit de vechile partide de pe scena politică. Astăzi ne batem înăuntru pe putere fix ca toți ceilalți, excludem și suspendăm membri pe banda rulantă, și-l aruncăm pe cel mai important primar al nostru sub autobuz de fiecare dată când prindem ocazia. Și, sorry, dar de păcatele astea sunt vinovate toate taberele interne care vă trozniți azi. Așa că sfatul meu e ca până mâine dimineață să vă băgați toți mințile în cap. Că dacă nu, o să crăpăm, și n-o să plângă nimeni de mila noastră că ne-o vom fi făcut-o exclusiv cu mâna proprie. Seară bună și înțelepciunea cea de pe urmă vă doresc!”

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *