Administrația Coliban taie aripile unui multiplu campion național

Brașovul se poate lăuda cu o mulțime de lucruri. Oraș medieval conservat destul de bine, cadru natural de invidiat, istorie multă și zbuciumată, Biserica Neagră. Și cu oameni care au atins zona de excelență. În cultură, medicină, sport. Adevărate modele și repere.

Unul dintre reperele noastre, ale brașovenilor, este Dan Gîrtofan. Pilot de raliu, multiplu campion național de motorsport. Și fondatorul conceptului E.R.A.

E.R.A. este cel mai important program de educație rutieră și se adresează tuturor liceelor din județul Brașov. Cu alte cuvinte, un campion național de motorsport vine în fața elevilor de liceu și timp de câteva ore le explică din perspectiva unui profesionist, cum a trebui să ne comportăm pe șosea în momentul în care ne urcăm la volan. Și chiar dacă nu te vei urca niciodată la volan, acest curs este necesar pentru a înțelege perspectiva omului din spatele volanului. De la reglajul scaunului și al oglinzilor, până la comportamentul autovehiculului pe drum înghețat. Toate acestea sunt explicate interactiv de către un om pentru care deplasarea pe patru roți nu are secrete.

Avem nevoie de genul acesta de educație? Păi având în vedere cum se aruncă pietonii kamikaze pe trecerile pietoni, și de numărul de accidente grave de pe drumurile din județ, eu aș spune că acest curs de educație rutieră are nevoie de ore obligatorii în clasele terminale de liceu. De menționat e faptul că acest program educativ are ca parteneri Inspectoratul de Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Poliția Rutieră și Inspectoratul Școlar al Județului Brașov.

În 2020, Dan Gîrtofan depune la Primăria Brașov un proiect de bugetare participativă, proiect ce câștigă o finanțare din partea instituției. Și chiar înainte de alegeri, proiectul E.R.A. primește girul consilierilor locali, care confirmă prin vot necesitatea acestui proiect

Dar între timp se schimbă administrația, și la conducerea primăriei vine Allen Coliban. Și în continuare voi cita dintr-o postare pe Facebook a consilierului local Pamela Maria Diaconu ( PNL ) „ De la preluarea mandatului de către domnul primar Allen Coliban și până în prezent, s-a reușit ”performanța” implementării unui singur proiect, respectiv a proiectului prin care s-a propus amplasarea a 6 scaune de diferite mărimi în centrul istoric, acestea fiind amplasate pe data de 16 decembrie 2021 pe zona pietonală Apollonia Hirscher, unde sunt și în prezent.

În pofida acestei situații, Primăria Municipiului Brașov, a continuat proiectul privind bugetarea participativă și în 2021 iar pe data de 2 februarie 2022, au fost anunțate 4 proiecte câștigătoare pe care primăria susține că le va implementa în acest an.( potrivit paginii de Facebook a Primăriei Municipiului Brașov.) Potrivit unui articol de presă, pe care-l prezint în comentarii, doar 1,58% dintre brașoveni s-au implicat în proiectul de bugetare participativă, acest lucru atestând în mod evident că cele 4 proiecte pentru care se presupune că se vor aloca în total 2 mil lei NU reprezintă voința majorității brașovenilor ci doar a 1,58% dintre brașoveni.

În plus din cele 4 proiecte, nu am putut să nu observ asemănarea izbitoare dintre inițiativa domnului primar, încolțită cu prilejul vizitei domniei sale în orașul Tours, privind amenajarea unor grădini de zarzavaturi şi livezi urbane și proiectul, de altfel câștigător, dintre cele 4, intitulat ”Grădini urbane comunitare”…. o coincidență desigur….

În contextul în care Primăria Brașov a anunțat că cele 4 proiecte vor fi implementate în acest an, mă întreb de ce acestea din urmă au întâietate față de cele votate în anul 2020 ? Pe ce criteriu s-a ajuns la prioritizarea acestor din urmă proiecte și de ce au fost date uitării prin neimplementare, proiectele câștigătoare votate în timpul administrației anterioare ?”

Cu alte cuvinte, deși programul E.R.A. a câștigat dreptul la finanțare, parcurgând toți pașii necesari implementării, actuala administrație a șters tabla cu buretele, și s-a orientat spre proiecte noi

Păi și cu proiectul E.R.A. cum rămâne? Nicicum. Cu toată strădania multiplului campion național Dan Gîrtofan, soarta proiectului ajuns acum la mâna administrației USR, este o plimbare de la „ Ana la Caiafa”, plimbare pe parcursul căreia nu-și asumă nimeni responsabilitatea. Concluziile verbale din partea actualei administrații transmise către inițiatorii proiectului E.R.A. prin reprezentanți sunt însumate într-un vag„ Facem” , dar faptic nu se întâmplă absolut nimic. Deși, reamintim, proiectul a fost declarat câștigător.

Mă întreb, retoric, dacă era vorba despre un proiect care implica circulația bicicletelor, care era atitudinea actualei administrații?

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

One thought on “Administrația Coliban taie aripile unui multiplu campion național

  1. ba voi sunteți nebuni? Gartofan cerea peste 2mii de euro pentru fiecare 3 ore de curs.
    din bani publici!
    plătiți de fiecare din noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *