A ieșit Coliban pe „ sticlă” ca să explice de ce e ineficient. „ Irelevant!”

Pentru că-l frige pe la degețele bugetul și pentru că sare din scandal în scandal fără să mai atingă pământul, Coliban a ieșit pe „ sticlă”, la spovedanie, la emisiunea Oneliei Pescaru ( Săru’ mâna doamna Onelia, pe mine când mă chemați să facem rating ? )

Ce să mai povestesc, a fost delicios, rar mai vezi așa angajament la plovăraș de la domn primar. Cred că și-a dat costumul ăla albastru la curățat să-l aibă curat la ședința de buget , și s-a afișat la plovăraș. Dar să nu o dăm în „ răutăcisme”, că plânge din nou tot activul de partid că e Vâju rău și neplătit și de aia dă în Coliban ca surdul în tobe.

I-auzi cu ce ne încântă Allen, cică, cităm „ Era o vreme în care nu partenera de viață, ci AMANTA primarului deținea monopolul pe panotajul din Brașov și controla tot felul de afaceri dubioase”. Așa, și? Pe bune, știe toată lumea chestia asta. Reușești să și dovedești ceva? Nu de alta dar arhiva primăriei e pe mâna ta, nu a mea sau a presei. Scoate și tu o mânuță de contracte, fă un mic studiu comparativ și ieși în presă cu el. Să vedem și noi cât și cum, că din vorbe e ușor când acasă îți iei șuturi în cwr că s-a dus dracului liniștea conjugală, și acum vrei s-o dai că altul e de vină.

Cum? Ai mai zis că „Sunt oameni care regretă acele practici. Am observat, de câte ori deranjez un cuib de viespi- mafia de la CET, de la RIAL, de la BOD, directorul de la Serviciul Administrare Piețe dat afară, un “coteț” demolat în vârf de munte, etc- se declanșează atacuri virulente împotriva mea. Acum au ajuns și la familia mea” ?

Măi Allen, măi domn primar, când te bagi cu bocancii în CET, RIAL, Administrare Piețe și alte multe cuiburi de viespi, ești prietenul meu, și prietenul brașoveanului de rând. Pentru că trebuie să se termine „ statul la stat” și „ combinatul la banul public”. Dar brusc nu mai ești prietenul meu când apar diferite chestii pe domeniul public fără autorizări, când se deschis muzee fără autorizări, când se face/ nu se face „ Massif” pentru că chipurile e pandemie ( doar la Brașov ) că organizatorul se lăuda că are experiență în organizarea festivalurilor pe pandemie, când îți aduci oameni în primărie pe ușa din dos, când faci combinații cu AMB, și când dai banul public obligațiilor de partid sau pe prietenie. Eh, atunci nu mai suntem prieteni. Atunci când faci „ combinații” îmi rezerv dreptul ca cetățean al urbei să te urc pe toți pereții împreună cu tot partidul, în cel mai dur și crunt mod posibil. Și zi după zi să fac cunoscut publicului că Allen Coliban în loc să fie „ apostolul dreptății”, deraiază cu grație din gard în șanț cu zâmbetul pe buze, acuzând pe oricine de eșecurile sale personale și ale administrației, mai puțin pe el. Că fundamental, pixul ăla de primar, care face și desface, stă pe la mine prin buzunar, nu pe la el.

Allen, nu de aia te-ai zbătut să ajungi primar, ca să trăiască și partidul din sinecuri și combinații. Ai ajuns primar ca să îndrepți lucrurile și să dezvolți orașul. Să eficientizezi niște procese. Ori tu îi dai cu „ Nu am intrat în politică să mă îmbogățesc”. Așa și? Că oricum de făcut nu faci mai nimic, exceptând că toată ziua ești cu „ verde” în gură? Ia și cu pâine ca să nu ți se aplece!

„ Contez pe maturitatea consilierilor locali că nu vor bloca dezvoltarea Brașovului”. Corect. Dar care dezvoltare? Ce înțelegi tu prin dezvoltare? Gâtuirea șoferilor? Oraș redat pietonilor? Angajarea sinecuriștilor de partid? Atribuirile directe? Festivaluri luate de la unii care au băgat bani serioși în studii ( banii lor ) și date la alții pe „ ochi frumoși”, dar care n-au suport financiar, zicând că dați și voi un tun, și te-au/ te-ai făcut de rahao când n-a ieșit combinația? Achiziția de platforme industriale unde se războiesc maidanezii între ei? Creșe gata construite dar fără contracte la utilități? Achiziții de străzi de către persoane fizice? Tramvaie, trenuri, drone și OZN-uri?

Pe bune, ai proprietatea termenilor la tine? Pentru că constat că după 16 luni de mandat tu încă n-ai internalizat faptul că ai ajuns primar al Brașovului, și că n-ai nici un fel de control asupra instituției. Doar gura mestecă pe Facebook! Și mestecă prost pentru că „ pelicani” nu mai „ halesc” vrăjeala ta.

În mod normal, dacă ar fi să fac o evaluare profesională, așa cum am făcut mulți ani pe la corporații, după 6 luni erai dat afară fără compensații și fără scrisoare de recomandare. Pentru că constat că nici după 16 luni de mandat tu nu realizezi unde ești și ce ai de făcut. Și după cum observ, dacă reușești să îți termini mandatul la termen, adică în 2024, peste doi ani, nu vei mai pupa primărie în viața ta. Și nici nu vei face ceva notabil pentru oraș până atunci.

Și chestiunea asta este de-a dreptul tragică pentru că tu, personal, pierzi timpul a sute de mii de oameni. Nu doar timpul tău. Tu, personal, ești responsabil să scoți din tine și din aparatul administrativ soluții pentru sute de mii de oameni care vor o viață mai simplă, mai ușoară în orașul ăsta. Conștientizezi lucrul ăsta? Se pare că nu.

Să-ți intre bine în căpuț, administrația locală se ocupă în primul rând cu creșterea calității vieții locuitorilor din arealul pe care-l deservește. Practic, în Brașov, lucrurile rămân exact ca pe vremea administrației Scripcaru. Pute de la groapa de gunoi, parcări nu sunt prin centru, mizeria e la ea acasă, strategiile de dezvoltare rămân la stadiul de discuții sterile pe bani grei de la buget, cultura de masă e „ praștie cu pedale” exact pe gustul hipsterimii cu aromă de Bruxelles ( orașul, nu varza ), și tu plângi în pumni că presa ți-a scos familia la „ înviorare” pe Facebook.

Poate să fie mai rău de atât? Poate să fie. Pentru că intuiesc că o să înceapă proteste. Cu mii de oameni nemulțumiți în stradă. Și cu pichetări. Și cu strângerea unui număr suficient de semnături pentru organizarea unui referendum. Atunci să te văd coane Colibane pe unde mai scoți plovărașul din pantaloni. Atunci ce o să mai zici? Că tot Scripcaru mă plătește să te fugăresc prin paginile „ Informația Brașovului”? Sau Melinda? Sau Rusu? Ce o să faci tu când mii de oameni furioși îți vor pomeni numele în stradă, cu conotație negativă, pomenindu-ți rudele pe linie maternă în contexte mai puțin demne, alături de sfinți din calendarul ortodox? O să dai fuguța pe Facebook să faci un live lacrimogen? Sau bagi un Tiktok ca să se „ însemneze” poporul că la Brașov e frumi și covrigul haștagist ieftin?

Viitorul arată mișto, nu?

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – Facebook – Onelia Pescaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *