„ Consilierii majorității din opoziție” i-au hăcuit pe bună dreptate bugetul lui Coliban

Mi-a plăcut cum a început postarea de pe Facebook a distinsului nostru primar habarnist – „ Brașovul trebuie să ajungă la un alt nivel, trebuie să continuăm pe drumul dezvoltării și implementării proiectelor începute anul trecut”.

Sunt de acord că trebuie să ajungă la un alt nivel, dar nu sunt foarte lămurit că tu înțelegi ce e aia dezvoltare, în primul rând, și în al doilea rând, ce proiecte ai început anul trecut. Pentru că anul trecut, din câte îmi amintesc, ai dat banul numai pe la studii de fezabilitate peste studii de fezabilitate. Și prin primărie și prin AMB. Dar în fine, ce știu eu, un hater, ageamiu în ale administrației locale? Mai nimic. Să continuăm.

Te plângi că ți-au tăiat banii de aspiratoare stradale. Pentru că tu trăiești cu senzația că străzile să fie aspirate. Adică tu crezi din adâncul ființei tale că filtrele aspiratoarelor stradale rețin particulele în suspensie. Poate rețin până se îmbâcsesc, și când se îmbâcsesc ( și asta se întâmplă relativ rapid ), filtrele au scăpări. Ce iei de pe jos, proiectezi în aer. Adică exact ceea ce face și mătura. Numai că pe bani mai mulți. Vrei să reduci numărul particulelor în suspensie? Speli străzile. Apa reține particulele, le omogenizează și le trimite la canal. Ăsta ar mai fi un pont gratuit pentru administrația ta, că observ că nu vă pricepeți la nimic.

Te mai plângi că ți-au tăiat banii de avocați. Păi la cum ai aruncat cu ei de când îți freci turul pantalonilor de scaunul de primar, nici nu mă mir. Vrei o soluție gratis și pentru asta? Ai avocați în partid și în consiliul local. Ai juriști angajați în primărie. Ieși pe Facebook și explică oamenilor că te bați cu rechinii imobiliari. Ai ideea care este diferența dintre un avocat și un jurist angajat al primăriei? Pot depune același documente în instanță numai că avocatul își poate exprima concluziile verbal în fața instanței. Simți diferența? Că oricum procesele le pierzi pe bandă rulantă, râd și curcile de tine.

A pierdut cultura 1 milion de lei. Care cultură? Aud? Avem și noi o operă la nivel bun care joacă cu casa închisă, avem filamonică, avem un teatru. Și pe lângă acestea avem tot felul de evenimente hipsterești mai nou, ale căror sens cultural îmi scapă. Sau la asta se rezumă cultura din punct de vedere hipsteresco-haștagist, la formații ce cântă la colțul străzii? Și la artiștii lirici ai Operei Brașov care cântă gratis, așa cum au făcut-o la TamTam în 2021? Ce, nu știai? La TamTam artiștii Operei Brașov au cântat gratis, pe timpul lor. La fel ca și majoritatea artiștilor care au prezentat acte artistice. Așa, la mica combinație, pe șmecherie și vorbe frumoase.

Ți-au trăntit proiectul cu remodelarea Bulevardului Victoriei? L-au lăsat fără piste de biciclete, benzi dedicate pentru transportul în comun și spații verzi generoase. Și își este greu să îți dai seama? Ciudat, mie nu îmi e greu să-mi dau seama de ce ți-au pus proiectul în cap.

Pentru că Brașovul are pentru moment alte nevoi

Ai idee cum se circulă între orele 16 și 18 în Bartolomeu pe Calea Făgărașului sens dinspre Codlea și Cristian? Sau mai bine zis, cum nu se circulă? Dar cum se circulă pe la aceleași ore înspre Sânpetru, că se blochează circulația de la sensul giratoriu Griviței cu Mihail Kogălniceanu? Sau pe la Uzina 2 sens ieșire spre Târlungeni? Dar la Hidro pe sensul spre Cartierul Astra? Și tu vorbești de aspiratoare stradale și remodelarea unui aproape un kilometru de bulevard.

Sau tu trăiești pe planeta în care dacă tu ai loc de parcare asigurat acasă și la job, au și restul? Că majoritatea nu avem locuri de parcare asigurate. Trăim în anxietate că vom da ture multe în jurul caselor ca să găsim și noi unde să lăsăm mașina.

Coliban, băiatule, Brașovul are probleme grave de mobilitate și poluare care necesită soluții mature, nu „ smiorcăieli” cu aromă europeană. Astea sunt adevăratele probleme ale urbei, probleme pe care te faci că nu le vezi. ori tu arzi etape în mod înfiorător, și sari peste duhoarea de la groapa de gunoi, măturatul deficitar pe străzi și orele pierdute în trafic, direct la „ Open for business”. Să vină „ parnosul” gros la CET că aia ai înțeles tu din administrație publică locală, nu asfaltări, nu curățenie, nu iluminat stradal, ci platforme industriale. Asta înseamnă pentru tine dezvoltare sustenabilă.

Sau nici măcar nu sesizezi că tot ceea ce încerci să faci este un castel de nisip care la primul val se va duce naibii? Pentru că nu există temelia, fundamentul construcției unui oraș prietenos și generos cu locuitorii. Biciclete, tramvaie, plămâni plantați la Modarom, platforme industriale. Ce tot încerci să cârpești, când lucrurile sunt limpezi?

Și te mai miri că te înghesuie presa locală și națională când tu o arzi ca lăutarul și habar n-ai pe ce lume trăiești?

Oricum mi-a plăcut o formulare din postarea ta, care denotă finețea intelectuală a comunicatorului care ți-a scris postarea, și cum o dă el la prosteală, mermelind arogant o stare de fapt. Și mai denotă faptul că ți-ai cam luat-o pe cocoașă, dar te dai mascul alfa.  „ Consilierii majorității din opoziție au considerat….”. Stai că îți pun eu frișca pe tort, sau bombana pe colivă. PNL și PSD nu sunt consilierii din opoziție, sunt chiar cei de la putere. Pentru că au conturat majoritatea la vot. Pentru că 14 e mai mare ca 12. Ceea ce pe cale de consecință, dând nas în nas cu brutalitatea realității de care fugi ca un iepure speriat, duce USR-ul în opoziție. Ai înțeles cum e cu majoritatea și cu opoziția sau ai nevoie de un desen?

P.S. Am observat că nu te plângi și că „ consilierii majorității din opoziție” ți-au tăiat un milion două sute de mii, bani buni de cheltuit prin AMB-ul lui Dragoș David. Lasă că se plânge el și amenință cu procuratura.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *