Rusia exportă sărăcie și moarte

Nu mă interesează soarta politicienilor din Rusia sau Ucraina. Nici de soarta politicienilor de la Bruxelles, Londra sau Washington. Cu atât mai puțin de soarta Sasului Suprem sau a piticilor combinatori din politica românească. Pe mine mă interesează soarta omului simplu. Fie că e rus și acum are pe el haina militară și Kalash-ul în mână și invadează Ucraina, sau se uită cu gura căscată cum îi toarnă Putin rahat în ureche, fie e ucrainean și plânge inima în el când bocancul și racheta rusească îi întrerupe brutal și nefiresc cotidianul. Și mă mai uit cu inima strânsă și lacrimi în ochi cum vin refugiați la granițele României, căutând alinare. Și siguranță!

Oameni, vieți, brutalitate! Adevăr și minciună. Rusia exportă sărăcie și moarte. Și asta în cel mai violent mod posibil. Anunțând că nu are nimic de pierdut, imediat după ce spune, ca să ne intre tuturor în cap că e o mare putere nucleară, și că a te pune cu ea este un meci cu miză nulă, fără câștigători. Libertatea și democrația sunt doar cuvinte în dicționarele explicative ale limbii ruse. Cuvinte golite de conținut, scuipate ipocrit de către Putin în fața mapamondului.

Putin dezechilibrează politic balanța pâine – circ. Trăiește cu ideea profundă că suficient circ poate să țină de foame. Și foamea va veni peste Rusia. Din cauza unui embargo nemaiîntâlnit. Și soldatul rus va lupta cu soldatul ucrainean în tranșee cu gândul la familia lui de acasă care va face foamea în curând. Din cauza ideilor delirante ale lui Putin. Și ale sistemului care l-a propulsat, și care simte că următoarea pagină din cartea de istorie îi va fi defavorabilă.

Rusia nu este sustenabilă din punct de vedere economic. Nu inovează suficient din punct de vedere tehnologic, și vânzarea lucrurilor din curte și din casă a tot ce ai nu este decât o soluție temporară. E o problemă de timp până când va colapsa. Nu poți investi la nesfârșit în armate de troli și ideologii care subminează puterile occidentale în numele oligarhiei pe care o conduci.

Și Putin nu va recunoaște niciodată că conduce dictatorial o țară care de peste o sută de ani este un experiment eșuat. Cum să explice generațiilor trecute și compatrioților că Maica Rusia nu a ținut și nu va ține niciodată pasul cu occidentul? Și că nu va putea niciodată să ofere cetățenilor ceea ce oferă occidentul.

Revizionismul și prosteala au o finalitate. Regimul se va prăbuși, Rusia va intra în colaps și se va dezintegra. Nu mâine, nu săptămâna viitoare, dar asta va fi soarta ei peste 10 ani.

Speram că istoria ne-a învățat că războiul nu e un lucru bun. Și mai nou nici sustenabil economic. Pentru că dacă acum câteva zeci de ani invadai ca să ai acces ieftin la resurse, acum balanța economică arată că e mult mai ieftin să cumperi și să inovezi.

Sunt curios cum se va termina.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – rfi.ro

One thought on “Rusia exportă sărăcie și moarte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *