Putin s-a făcut de tot rahatul

Putin s-a făcut de tot rahatul și în degringolada cu care se mânjește în continuare, mai abitir atrage după el toată Rusia.

Nu ascund faptul că joi, ziua în care a pornit conflictul, mi-am schimbat pamperși de trei ori. Era de necrezut faptul că Rusia începe o agresiune împotriva unui stat independent, mai ales pe teritoriu continetului european. Și după cum plecaseră ostilitățile, eram convins că în trei zile tancurile rusești vor ajunge la granița României, și soldații ruși ne vor face cu mâna, „ prietenos”, de peste graniță. Și trăiam intens această supoziției fiind convins că

  1. Putin nu ar fi atacat dacă n-ar fi avut un raport complet din partea serviciilor secrete, atât civile, dar mai ales militare. Raport care i-ar fi indicat negru pe alb faptul că Ucraina este slab dotată militar, demotivată de actuala conducere, și că populația așteaptă cu nerăbdare bocancul rusesc „ eliberator”.
  2. Putin se baza cel puțin teoretic pe incapacitatea și lașitatea țărilor din UE și pe inacțiunea NATO. Deasemenea, când pleci așa lansat la război, măcar ai o înțelegere pe sub masă cu altă forță miltară, neînregimentată în NATO. Și aici mă refer la China. Chiar dacă ești foarte sigur pe ceea ce faci, ca plasă de siguranță, mai ai în spate câteva înțelegeri.
  3. Armata rusă are capacitate de „ foc” care poate distruge specia umană de mai multe ori. Trăiam cu senzația că nimic nu se compară cu atacul armatei ruse. În fața ei, fie te predai fără negocieri, fie o rupi la fugă.

Dar realitatea era departe de supozițiile mele de moment.

În primul rând, Putin a fost lucrat bine de tot de propriile servicii secrete. Care i-au șoptit în ureche exact ce voia el să audă. Că Ucraina e un teritoriu al nimănui, condus de niște drogalăi care au pus botul adânc la haștageala bruxelleză, care nu controlează mai nimic în teritoriul tării. Tot serviciile i-au mai șoptit și faptul că la capitolul capabilităților militare Ucraina e praf și pulbere, și că nu o să depună cine știe ce rezistență armatei ruse. Și că în căteva zile, maxim o săptămână, întreg teritoriul țării îi va fi pus pe tavă, și va fi primit ca un eliberator.

În al doilea rând, calculul cu „ snowflakes-i” fumați de la Bruxelles care ar face și ei căcuță în pantalonași, a fost un calcul eronat. Atât Macron, cât și cancelarul Germaniei s-au dus acum câteva săptămâni ca milogii la Kremlin, ca să servească de decor în piesa instrumentată de Putin și au plecat așa cum s-au dus, cu coada între picioare, umiliți. Umiliți de acest „ tătuc al tătucilor”, apăsat grav de vremurile importante și de poporul rus. Vizitele la cel mai înalt nivel, prin butaforia lor regizată, a  alimentat „ mitul” lui Putin în fața poporului rus, fiert după eroisme. Și i-au dat apă la moară, fiind sigur de o izbândă facilă în Ucraina. S-a încrezut mai mult în propriul instinct, mirosindu-și interlocutorii, și fiind convins că au venit la milogeală pentru că nu vor face față unui război.

Cu toate acestea, UE, după 3 zile de război, s-a hotărât să-i arate degețelul ăla din mijloc lui Putin, și să-i spună să-și ia gazele și să și le bage adânc în cwr. Chiar dacă asta va însemna în termeni reali o dublare a prețurilor de consum pentru țările din UE, și chiar dacă asta dă o palmă puternică industriei germane, dependentă de gazele rusești. E o chestie asumată și negociată în sânul UE, care a ales politic să îi taie „ gazul” lui Putin.

Iar americanii și NATO jubilează văzând cum pe frontul ucrainean armata rusă se poticnește și marchează eșec după eșec în fața Sfinților Javelin, Stinger și Bayraktar.

Păi cum să fii tu armata rusă, și să rămâi pe câmp fără motorină în transportoarele blindate? Cum să fii tu armata rusă și să bâjbâi prin Ucraina nefiind în stare să cucerești câteva orașe mai importante, stând mai mult încurcați în trafic în bătaia dronelor. Cum să fii tu armata rusă și să ataci fără obiectiv o țară hotărâtă să te înece în Molotoave aruncate cu dărnicie în tine, „ invadatorul” rus?

Păi ce ne-ai promis, și ce ne arăți? Pentru că ce vedem acum este o copie palidă, astenică, a armatei care ar trebui să înspăimânte planeta. Copie palidă a unei armate care ar fi trebuit să treacă cu șenila tancului peste orice rezistență ucraineană, care ar fi trebuit să treacă prin foc și glonț orașele care ar fi opus rezistență. Ori ce vedem pe canalele alternative de informare? Zeci de vehicule blindate numai bune de dus la fier vechi, scoase din luptă de către drone sau rachete ucrainene. Zeci de cadavre ale soldaților ruși împrăștiate pe străzile satelor sau pe marginea drumurilor. Prizonieri ruși, în marea lor majoritate niște tineri care abia au depășit adolescența, și care spun încurcați că habar nu au de ce sunt acolo, pentru că li s-a spus că vor fi primiți cu brațele deschise. Și acestea sunt filmate de oameni obișnuiți, nu de propaganda ucraineană.

Așa că Putin, te-ai făcut de rahat! Nu mai scoți cămașa amenințând cu bomba nucleară. Nu te mai crede nici naiba. Te-au făcut exact KGB-iști tăi, ca să fie siguri că nu vor avea opoziție când îți vor lua gâtul.

Și stai să vezi ce efect va avea izolaționismul internațional și faptul că au fost scoase din SWIFT băncile rusești. Vei fi devorat de către propriul popor!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

infoamatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *