Putin a picat în propria plasă

Putin a dovedit că e capabil să scoată din el atât de multe erori de judecată, încât, mă întreb, cum naiba a reușit și reușește să țină în frâu de 20 de ani o monstruozitate de federație. Care oricum va colapsa economic în următorii 10 ani. Războiul din Ucraina doar îi dă un impuls spre dezintegrare.

Erorile pot fi aranjate pe trei capitole.

Capitolul 1. Armata

Pentru că deși calculul hârtiei arată clar că Rusia are o armată de trei ori mai mare decât Ucraina, eroarea s-a strecurat în calcul sub forma demnității, onoarei și eroismului populației civile din statul invadat. La care adăugăm apetitul pentru luptă, absolut ieșit din comun al armatei ucrainene. Lucru care se dovedea absolut aspirațional când trupele rusești au trecut granițele statului suveran. Absolut de neconceput este rezistența poporului ucrainean, atât pentru Putin cât și pentru restul lumii.

Armata rusă, insistând din eroare, în eroare, s-a lăsat atras în lupte de guerrillă urbană, subestimând grav disperarea ucrainenilor care n-au uitat foamea și execuțiile din timpul lui Stalin, precum și estimând grav tehnica NATO pusă generos la dispoziție de către occident. Pe cale de consecință, florile cu care credea că armata rusă va fi așteptată, s-au transformat instantaneu în cocktail-uri Molotov și gloanțe de Kalashnikov.

Armata rusă nu și-a imaginat că va fi oprită și de sfânta treime Stinger, Bayraktar și Javelin, sfântă treime ce a cauzat pierderi incomensurabile, absolut de neacceptat pentru invadator.

Armata rusă încearcă să ducă un conflict de secol 21, utilizând tactici rudimentare de secol 20.

Putin visa absolut eronat o armată ucraineană dispusă să dezerteze, crezând că onoarea este de vânzare. S-a înșelat amarnic! Mărturie stau zecile de mii de tone de tehnică militară distrusă și abandonată prin Ucraina, și câteva mii de morți din partea armatei ruse, împrăștiate generos pe străzile ucrainene, și prezentate necenzurat pe canalele de Telegram.

Calculul eronat a lui Putin, a desconsiderat faptul că soldații săi vor intra în contact cu civili care vorbesc aceeași limbă. Și care au aceleași obiceiuri. Și asta aduce mai mult cu un război civil, fraticid. Fapt ce duce la demoralizarea și autodemonizarea propriei armate. Care acum suferă grav disfuncționalități de toate ordinele.

Capitolul 2. Propaganda

Putin a căzut rapid și grav în plasa propriei ideologii propagandistice care postula faptul că Ucraina nu este o țară, ci un teritoriu, și că poporul a ajuns pe mâna „ neonaziștilor”, așteptând eliberarea și protectoratul rus. În plus, a subestimat aspirațiile europene și occidentale ale Ucrainei. Această eroare gravă de calcul a exacerbat patriotismul ucrainenilor, și a dus la adoptarea aproape instantanee a valorilor europene pe toate palierele sociale, chiar și în rândul populației pro-ruse.

În plus, ridiculizarea actorașului care-și câștiga pâinea jucând în spectacole de comedie, unele dintre ele „ certate” cu morala, pe care-l vedea fugind ca un iepure fricos în străinătate, a avut exact opusul efectului scontat, scoțând la suprafață un adevărat erou. O buturugă mică, ce răstoarnă carul mare.

Capitolul 3. Reacția occidentului

Acțiunile de scindare a opiniei publice din statele occidentale, care au început acum mai bine de zece ani, ar fi trebuit să aibe ca rezultat o împărțire a opiniilor între statele care vor impune sancțiuni. Putin s-a bazat pe crearea unei falii ce va duce la disensiuni interne în NATO și UE. Ori, acest lucru nu s-a întâmplat. Nici măcar, Viktor Orban, piciorul de pod rusesc din cadrul UE, nu a îndrăznit să se opună măsurilor luate rapid și în bloc pentru sancționarea Rusiei.

Opinia publică internațională a reacționat instantaneu la imaginile șocante cu atacurile armatei ruse și la criza refugiaților.

Răspunsul occidentului a fost rapid și unitar. Măsurile de sancționare economică vor avea efectul scontat imediat, occidentul asumându-și găsirea soluțiilor de înlocuire a gazului și petrolului rusesc. Ceea ce părea de neimaginat, dat fiind faptul că economiile UE se bazează pe gaz și petrol rusesc. Și acest lucru va însemna pe alocuri dublarea prețurilor la bunurile de larg consum pe tot teritoriul UE.

Concluzii

Putin a obținut exact rezultatul opus celui pe care și l-a dorit.

A reușit să confirme suveranitatea statală a Ucrainei în fața opiniei publice occidentale.

A reușit să șteargă cu buretele toată munca depusă de către propaganda rusă în ultimii zece ani, de divizare a occidentului, revitalizând aproape instantaneu valorile occidentale.

A reușit să vadă faptic aliații internaționali ai Rusiei.

A reușit să demonstreze atât incompetența cât și disfuncționalitatea statului Rus, rezultat al întârzierii reformelor, al corupției generalizate și al cenzurii.

Putin a picat în propria plasă!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Foto – impact.ro

One thought on “Putin a picat în propria plasă

  1. Cap de poula, tu esti idiot rau de tot, partial eclozatule.
    De ce nu iei tu troniteta si te du, te du dreaqu de cap de plua cu barba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *