Democrația occidentală vs. Dictatura Rusească – Răspântia civilizațională care poate duce specia umană la extincție

Fie că vrem, fie că nu vrem, realitatea este cruntă și ne prezintă un război crâncen, brutal și extrem de violent fix la granițele noastre. Buletinele de știri sunt pur și simplu umplute cu imagini ale atrocităților războiului. Și rețelele de socializare, în special cele care nu cenzurează imaginile violente, ne prezintă o fațetă de o inumanitate absolută a conflictului.

Totuși, trecând peste faptul că suntem în fața unei invazii ruse justificate hilar, și executate deficitar, chiar umilitor, de către armata rusă, ce anume a determinat această acțiune demnă de vremurile trecute?

Ce anume l-a determinat pe Putin să răspundă violent, și să trimită armata în Ucraina, exceptând explicațiile puerile, fără susținere, servite cu generozitate de către propaganda Kremlinului?

Pentru asta trebuie să mergem la însăși esența Rusiei. La sistemul ei politic. Și să intrăm în incapacitățile ei de a se adapta la nevoile sociale ale propriilor cetățeni, acum, când informația de orice fel este la un click distanță.

Nu este nici o surpriză pentru nimeni faptul că Rusia este un stat în care democrația figurează doar la litera D în dicționare. Și este tratată cu ipocrizie și falsitate, ea existând doar ca probabilitate pur teoretică. Democrația este o nălucă, o fantomă, scoasă din buzunarele serviciilor secrete care este plimbată în fața propriilor cetățeni și a cancelariilor occidentale. Un fel de „ ne facem că ne jucăm” de-a democrația. Și de-a drepturile omului. Și de-a libera exprimare.

Democrația este punctul slab al Rusiei. Al sistemului represiv, al cărui reprezentant este Putin. Tocmai de democrație se apără Rusia, un imperiu clădit minuțios pe violență, și stabilizat tot prin violență.

Reacția violentă a Kremlinului a venit pe fondul instaurării democraței chiar în coasta ei. la o aruncătură de băț de granițele ei. Aspirațiile democratice ale Ucrainei, adoptarea valorilor occidentale, dorința de aderare la NATO și UE, nu sunt privite cu ochi buni de către Moscova.

Moscova nu poate tolera acest fapt, pentru că chiar acest drum european, prosperitatea, consumerismul și libertățile, dau idei propriei populații. Ținută în bezna manipulării.

Ori, democrația, chiar și departe de perfecțiune, așa cum este în Ucraina, precum și aspirațiile europene, pot băga în colaps sistemul venal reprezentat de Putin.

Pentru că, da, vorbim despre despotism și dictatură. Regimul lui Putin nu este etichetat oficial ca o dictatura. Deși e! Nu este numit clar dictatură pentru că nu se înscrie în tiparul clasic pe care îl știm din cărți. Nu are accente absolutiste! Rusul de rând poate circula liber, sistemul politic rusesc cuprinde și partide de opoziție, există presă așa numită liberă, poți să-l critici pe Putin, dar această activitate are un grad mare de risc la nivelul de libertate personală. Seamănă asta cu o dictatură? Da. Dar este o dictatura care mimează democrația. O mimează, dar îi este profund ostilă.

Într-un fel sau latul, războiul se va termina. E posibil ca Ucraina să intre în Uniunea Europeană și să înceapă clădirea democrației pe fundamente occidentale. Și aici apare marea problemă pe care Putin vrea să o rezolve cu ajutorul armelor. Și problema este chiar perspectiva poporului ucrainean și a poporului rus, să compare o democrație adevărată, chiar dacă e departe de o democrație consolidată, cu așa numita „ democrație” rusească.

Și acest lucru, comparația din proximitate, nu este lucrul pe care regimul despotic de la Moscova îl vrea. Pentru că-l va destabiliza profund, și va duce la disoluția Rusiei ca stat.

Violența, în schimb, acum este o monedă care se devalorizează rapid. Specia umană își pierde această caracteristică, și mai mult, psihicul uman, aflat în dinamică civilizațională, își schimbă structura, realizând faptul că nu violența este răspunsul situațiilor dificile.

E clar, Putin și sistemul lui dictatorial se află în pragul disoluției. Dar asta, poate duce la însăși extincția speciei umane, dacă va utiliza arsenalul atomic.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *