Isteria benzinei a fost de fapt o destabilizare șoșocară care ulterior a dat idei patronilor de benzinării

Mi-am tot bătut capul ca să-i fac pe dacii liberi, suveraniști, ultraordodocși, ultranaționaliști și ultraconservatori, pe scurt șoșocari, să înțeleagă faptul că Rusia lui Putin, acea entitate malefică, este în spatele ideologiei pe care o zbiară din toți rărunchii pe unde apucă. Dar în special pe Facebook. Fără succes însă.

Perceptele KGB-iste care preaslăvesc ultranaționalismul, identitatea națională, ultraconservatorismul sunt atât de bine lipite de creierele lor, încât orice ideea împărtășită, oricât de bună ar fi ea, se izbește de zidul reactiv și isteric al șoșocarilor. Propaganda Moscovei a rodit frumos la noi în țară.

Șoșocarii loviți mortal de KGB-ita cronică sunt prezenți la orice nivel, chiar dacă nu sunt activi. Plevușca are ceva de împărțit cu drepturile și libertățile afectate de către boleșnița proaspăt dispărută. De parcă în patria lor mama, Rusia, lucrurile au fost mai soft.

Ăia care au un pic mai mult creieraș, se screm să spună că ce vedem pe media sau pe on-line e fals. Totul e un fals și o conspirație. Și că Putin are dreptate, poporul ucrainean trebuie denazificat. Că n-au răspuns la întrebările ce țin de un anumit grad de bun simț politic, ca de exemplu ce e comunismul sau nazismul, e irelevant în acest context. Capacitatea de a zbiera isteric și repetat este calitatea lor negativă de bază. La care adaug lipsa de empatie. Roboțeii moscovei neagă până și criza umanitare, lătrând cu sârg la orice tentativă de apariție în spațiul public a unor idei sau fapte contrare ideologiei izvorâte din haznalele Kremlinului.

Dar să analizăm isteria benzinei și a motorinei cu 11 lei. Ca să înțelegem cât de isterică este societatea românească după doi ani de bombardament mediatic, în care trecerea de la șoșocisme sfidătoare la nenorocirile provocate de boleșniță, și toate pe fondul incapacității guvernelor de a comunica cât de cât coerent, au ținut agenda zilei.

Miercuri dimineața, dacul-verde-naționalist-ortodox Simion o tot ardea isterico-populist pe Facebook că e necesară naționalizarea resurselor.

Și pentru ca KGB-ita să fie la cote maxime în coordonarea acțiunilor sociale, pe grupurile de whatsapp ale hAUR, a devenit viral un mesaj conformă căruia, cineva care e văr cu șoferul lui menajera soacrei bucătăresei cuiva bine informat, știe sigur că benzina ajunge 10 ron exact joi la miezul nopții. La toate benzinăriile! Și informația s-a răspândit ca un incendiul de vegetație uscată.

Pe la prânz, la o benzinărie parteneră MOL din Beiuș, al cărei proprietar este un fost vameș care se pare că a avut ceva probleme cu corupția, afișează prețul la combustibili fix 11 ron. Fără absolut nici o justificare logică. Așa, la sanchi, ca să se opărească la funduleț șoșocarii și să strige mai abitir.

De aici poveste adevine interesantă, pentru că cineva face o poză la preț și îi dă drumul pe social media și la publicațiile locale. Simion, care tot dădea „ pedale” grele naționalizării resurselor, în acest timp a dat dă drumul isteriei, invocând prețul carburanților și chemând lumea în stradă.

Și brusc apar și imaginile cu prețul de la benzinăria din Beiuș. Care încep să se rostogolească în social media ca un bulgăre de zăpadă, inflamând isteria gata programată în laboratoarele KGB-ului.

Restul poveștii a apărut pe toate canalele media. Cozi, certuri, benzină cumpărată și stocată la pungă, la pubele de gunoi și alte recipiente. Fără discernământ, fără logică, fără bun simț social.

Concluzie. Suntem foarte vulnerabili social în fața propagandei Kremlinului. Acesta a fost doar un exercițiu menit să-i aducă lui Simion la protest câteva zeci de mii de oameni care să pună presiune pe guvern și care să inflameze opinia publică mai mult decât e ea inflamată. Și ca să măsoare gradul de propagare al zvonurilor. Putem să ne imaginăm că aterizează din greșeală un parașutist rus pe la noi și îi face Șoșoacă poză, sau îl dă în live? Un sfert din țară se înghesuie instantaneu la granițe, jumătate e paralizată, și restul se apucă să sape tranșee pe lângă case și să cumpere orice de la supermarket și benzinărie. Isterie generalizată marca hAUR!

Și suntem aici datorită lipsei crunte de educație politică, socială, și mai ales din cauza lipsei de maturitate. Și ceea ce este cel mai grav, nu avem deloc

încredere în autorități. Și nici în politicieni.

 

.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *