Brașovul este repetent la capitolul MEDIU

Că USR-ul a promis luna de pe cer axându-și discursul electoral și pe problemele de mediu, asta am văzut cu toți. Că nu e în stare să miște un deget la capitolul ăsta, lăsând toate ideile în stadiul de idei, vedem și asta. Că cel mai notabil lucru la capitolul mediu a fost organizarea Forumului Orașelor Verzi, adică discuții pe teme de mediu, care n-au ajutat pe nimeni, ci din contră, au încurcat patru zile circulația rutieră prin Centrul Istoric. Și asta se vede. Noroc cu alte partide care urmează agenda publică, altfel am fi în copac. Și copacul în aer.

Cu două automate „ Petrică înghițitorul de PET-uri” , din care unul pus simbolic lângă un WC fix în buricul târgului, pe trotuar, ca să vadă lumea culmile progresismului, nu se face primăvară.

Președintele Organizației Municipale PSD Brașov, Lucian Pătrașcu a ieșit public ieri într-o conferință de presă, confirmând cele pe care oricum le simțim, dar venind și cu vești bune la capitolul mediu. Cităm – „ Deși Primăria a fost câștigată de actualul primar pe teme de mediu, după un an și jumătate de mandat, Brașovul s-a ales doar cu un forum unde s-a discutat, băut cafele și mâncat pe banii contribuabililor și, cam atât… Mirosul din oraș nu a dispărut, așa cum a promis useristul din fruntea administrației locale, în oraș nu s-a redus poluarea, parcurile mult promise nu sunt pe nicăieri. Mai mult decât atât, din cauza Municipiului Brașov, statul român riscă amenzi usturătoare din cauza gropilor de gunoi neconforme. Dacă celelalte UAT-uri din județ s-au mișcat bine, unele au închis gropile de tot cum este cazul Primăriei Săcele sau a celei de la Zărnești, unde lucrările sunt realizate în proporție de 80%, Brașovul condus de primarul Allen Coliban nu a făcut deloc pași în acest sens. Este singurul primar din județ care s-a mișcat în ritm de melc. Din păcate, cei care vor avea de suferit la acest capitol sunt brașovenii. Ei plătesc taxe și impozite, ei inhalează praful din oraș, ei se îmbolnăvesc din cauza poluării. Singurul lucru concret pe care l-a realizat primarul USR a fost prezența sa în live-urile de pe Facebook. Practic, reducerea poluării la Brașov s-a făcut online, pe rețelele de socializare. Să nu uităm nici construcțiile haotice în zone verzi ale Municipiului care continuă să fie ridicate în pofida declarațiilor populiste făcute de primar la început de mandat.

În acest context, există totuși și o veste bună. În județul Brașov vor demara procedurile de construire și dare în folosință a unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor. Această facilitate industrială de separare a deșeurilor ce provin de la populație, are scopul de a recicla cât mai mult din el. Astfel, la groapa de gunoi, vor ajunge doar deșeurile ce nu se poate cu adevărat recicla. Și odată cu pornirea acestei facilități, va dispare, sperăm noi, și problema gropilor de gunoi, în sensul că vor fi mult mai mici cantitățile de deșeuri nereciclabile care vor fi efectiv depozitate acolo. Acest proiect este în faza de identificare a locației precise în care această facilitate va fi poziționată. Ceea ce este o veste bună pentru brașoveni.

Centru de Management Integrat al Deșeurilor va rezolva parțial problemele de mediu, pe care administrația Coliban nu le poate rezolva, deși ne-am fi așteptam din partea primarului, fost senator, fost președinte al Comisiei de Mediu, să dovedească și o bună punere în practică a lucrurilor pe care le vehicula pe social media în timpul campaniei electorale. Și o voință politică mai mare.

Dar, din păcate pe noi, brașovenii, politicile de mediu, tot ceea ce USR-ul a clamat în timpul campaniei electorale pe această temă, a rămas doar în stadiul declarativ. Activismul și discursul politicianist fără substrat nu va face mirosul să dispară. Și nici nu diminuează poluarea cu particule PM 10 și PM 2,5.

Brașovul are nevoie rapid de soluții nu de discursuri pe teme de mediu și Forumuri ale Orașelor Verzi care blochează centrul orașului împiedicând cetățenii să-și desfășoare temporar activitățile.

Remarcăm că pentru administrația publică locală, în acest moment, problemele de mediu pleacă din stadiul de proiect și se sting în stadiul de studiu de fezabilitate. Și asta în dauna cetățenilor”.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

One thought on “Brașovul este repetent la capitolul MEDIU

  1. Nu-i clar că săracul primar USR se zbate între idealurile lui ecologice și nevoia arzătoare de bani din șpăgile dezvoltatorilor care nu mai suferă să-și nalțe blocurile decât peste dealurile Brașovului?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *