Încotro bate Putin?

E război! Asta nu o poate nega nimeni. Cu tot ce înseamnă brutalitatea, violența și moartea pe care acesta o livrează. Și pentru că trăim vremuri moderne, acestea sunt livrate direct pe smartphone. Și dacă ai creier și înțelegi de fapt ce se întâmplă, cauți informații mai adânc. Mult mai adânc ca să treci de mocirlă pe care ți-o îndeasă propaganda rusă pe gât.

Un video important a trecut pe sub barieră foarte mult timp. Nepermis de mult timp. Noroc că el a rămas mărturie filmată a vremurilor ce urmau să vină.

Olexei Arestovici, unul dintre principalii consilieri ai lui Zelenski, a prezis încă de acum trei ani, și cu mare exactitate, când va desfășura Rusia un atac în Ucraina, de ce, și ce va presupune ofensiva. Pe atunci, Zelenski încă nu fusese ales președinte, era doar favorit în sondaje. Olexei Arestovici este analist militar, fost ofițer al serviciului de informații al Armatei ucrainene și fost purtător de cuvânt al delegației ucrainene care a supravegheat implementarea acordurilor de la Minsk. Ce ne spune acesta ( în cazul în care nu aveți chef să intrați pe link-ul de youtube să-l ascultați 2 minute )? Păi ne spune că undeva în 2021 – 2022 Rusia va ataca Ucraina, că luptele se vor duce exact acolo unde se duc acum, că Putin e ofticat rupt că Ucraina vrea în NATO și ca atare va face țara praf și pulbere. O va lăsa fără industrie, fără infrastructură, și dacă se poate, va aduce populația în stare de obediență în fața Rusiei.

Arestovici mai spune faptul că dacă forțele occidentului nu se vor opune, va urma un proces de 10 – 15 ani de rusificare a Ucrainei. Și singura soluție de a ieși din acest impas e ca Ucraina să fie victorioasă în războiul cu Rusia. Repet, aceste lucruri au fost spune în 2019.

În ceea ce privește soarta Europei și a NATO, vedeți în video de mai jos

Link inverviu – https://www.youtube.com/watch?v=PVSh0vjrLDg

Suntem în 2022. Hoardele de orci ruse atacă sfidând orice rațiune, îndeplinind „ profeția”.

Și poporul ucrainean se apără într-un mod admirabil.

Planurile lui Putin sunt încurcate. Nici nu visa că va întâmpina așa o rezistență. Și la nivel de conflict, și la nivel internațional. Criminalul de război Putin a rămas singur pe harta geopolitică a lumii, și Rusia este condamnată și arătată cu degetul. Și armata Rusiei dă dovadă zilnic de incapacitate combativă.

Singurul lucru pe care Putin îl va face acum este să atace Kievul în speranța de a „ decapita” conducerea Ucrainei. Nu se hazardează să atace NATO, pentru că asta va grăbi disoluția Federației Ruse. Care oricum este pe cale să se fărâmițeze.

Atunci care e miza? De ce argumentația de la începutul invaziei este băgată ușor sub preș, și din mânecă ies alte justificări pentru intervenția armată. Pentru că Rusia acum se află în defensivă. Și nu defensivă militară, ea urmează. Se află în pericolul de a încheia ca stat socotelile cu lumea. Și Rusia are de ascuns multe. Foarte multe.

Pe plan intern toate crimele și furturile comise în dauna poporului rus. Are de ascuns deciziile dictatoriale și prigoana asupra democrației și a drepturilor omului. Are de ascuns motivele propagandei care a ținut, și ține cetățeanul rus obișnuit în bezna ignoranței. Are de ascuns motivele lipsirii de libertate a propriului său popor.

Pe plan internațional are de ascuns toate ițele propagandistice care funcționează în statele democratice. Are de ascuns personaje obscure care deformează agenda publică în ton cu dorințele propagandei rusești. Are de ascuns politicieni vânduți și jurnaliști vânduți pe o mână de copeici ideologice, care n-au legătură cu bunul simț și cu realitatea. Și care promovează neobosit agenda Moscovei. Dacă Rusia ar cădea și arhivele ar fi publice, nu îndrăznesc să mă gândesc ce ar fi acolo. Câte generații de politicieni și jurnaliști și-au trădat interesele propriilor popoare pentru a adopta și promova agenda Rusiei lui Putin. Agendă care vine în contradicție flagrantă cu valorile și identitatea occidentală.

Moscova este o hazna ideologică care ascunde poftele nestăvilite ale KGB-ului de a crea haos în lume. Moscova este o hazna ideologică care se opune cu toată forța, indiferent de costuri, democrației așa cum este ea în țările occidentale. Moscova este o hazna ideologică care se ocupă ce obstinență să țină poporul rus adâncit în bezna ignoranței.

Încotro bate Putin? În momentul acesta nici el nu știe. Are de gestionat costurile fantastice ale invaziei, incapacitatea Federației Ruse de a încasa contravaloarea resurselor exportate, furia crescută din rândul populației care începe să rămână fără resurse. Pentru că propaganda, oricât de bună e ea, nu ține de foame.

Va provoca NATO prin atacul cu arma nucleară? Asta va duce la război exact pe teritoriul Rusiei. Un război pe care nu are resurse să-l câștige. Și a cărui final nu-l va prinde.

Se va răscula poporul rus împotriva despotismului, pentru a adopta valorile occidentului? Puțin probabil, regimul politic în Rusia este extrem de dur, drepturile și libertățile cetățenești fiind limitate. Exprimarea liberă a opiniilor, dacă sunt contrare politicii de stat, se pot solda cu 15 ani de închisoare.

Se va încheia războiul în Ucraina li se va negocia o pace favorabilă Ucrainei și occidentului? Niciodată din partea lui Putin.

Și atunci, încotro? Probabil măcelul va continua în Ucraina. Lumea civilizată va ajunge să plătească dublu pentru bunurile de primă necesitate în primă instanță, după care piața se va reașeza. Dar Rusia va plăti un preț teribil. Pentru că Rusia nu va cuceri Ucraina, sau dacă o va cuceri, Ucraina va fi un teritoriu făcut praf, și depopulat. Și care va fi pentru o generație un măr al discordiei.

Viitorul Ucrainei este sumbru. La fel este și cel al Rusiei.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *