Într-un fel sau altul, fără ca noi să realizăm, lucrurile pe globul pământesc sunt tranșate între trei țări care reprezintă trei sisteme, și trei rețele trasfrontaliere de interese.
America ( Statele unite ale Americii ), care în numele „ democracy”, taie și spânzură acolo unde are un mic interes. SUA are un sistem funcțional bazat pe elite financiare. SUA sunt interesate să câștige din ce în ce mai mult, și să mențină un așa zis echilibru mondial, tradus de fapt printr-un control economico-financiar. Fie că e vorba de petrol sau de alte resurse, „ Unchiul Sam” e prezent acolo. Și unde nu poate cu negocierea, intră șantajul armat. Pentru că – „ democracy”. A dezvoltat o propagandă extraordinară. Filmele și producțiile TV ne dau „ democracy” cu lingurița, zilnic. Și măreția occidentului, care de fapt este un măr găunos, bine ceruit la suprafață, atrage, are o strălucire aparte, o strălucire de bunăstare personală și de tihnă.
China, care promovează în exterior un soi de „ democracy”, dar un „ democracy” mai popular, mai pentru toată lumea, bazat în general pe „ meritocracy”. De fapt promovează o minciună bine ambalată. China pretinde că nu are elite financiare, ci doar ideologice, și se bazează pe faptul că este a doua economie a lumii. Dacă SUA e bancherul, finanțistul și jandarmul mondial, China este fabrica mondială. „ Imperiul” Chinez nu are vise de expansiune și de cucerire a unor teritorii, exceptând Taiwanul. Pentru că niciodată nu a fost interesată să se extindă mai mult. Și Taiwanul e deranjant pentru China, pentru că poate arăta chinezilor faptul că există chinezi care trăiesc în afara sistemului chinezesc. China se implică investițional oriunde poate, și are un interes extraordinar de mare să păstreze legături de amiciție cu SUA. Tradus altfel, cu marea piața de desfacere SUA. China nu prea tolerează „ almost real democracy” dar dolarii și deschiderea oferită de SUA facilitează deschiderea unor uși. Și chinezul preferă să vândă decât să dea cu bomba. Încasează și nu cheltuie!
Rusia. Autocrație transformată în dictatură. Sistem economic bazat pe cerere și ofertă, dar, și atenție, aici este un mare dar, mijloacele de producție sunt de fapt investiții venite de la corporațiile din Occident, care produc bunuri pentru piața internă și pentru export. Rusia nu inovează, doar vinde din curte materii prime. Rusia nu se dezvoltă, doar cheltuie ca să se înarmeze. Elitele sunt de fapt oligarhii, un soi de stăpâni absoluți care au confiscat tot ceea ce poate fi vândut și prelucrat din punct de vedere economic la nivel mare în Rusia. Cu toate acestea, Rusia a dezvoltat și a exportat o cultură brutală a urii și minciunii. Rusia a corupt oriunde a putut politicieni și jurnaliști, în special în Occident. Interesul este să slăbească din interior coeziunea populațiilor, să creeze fracturi sociale și să obțină reprezentativitate în legislativul țărilor vizate, și în executiv. Propaganda și manipularea Rusiei vizează dezintegrarea UE, refacerea Imperiului Țarist și perpetuarea unui sistem oligarhic, medieval din punct de vedere ideologic și economic. Rusia aranjează lucrurile în exteriorul propriului teritoriu, pentru a fi sigură că își păstrează teritoriul
În acest joc în trei, UE nu există. UE nu are încă capacitatea de a impune aproape nimic, fiind doar piața de consum pentru China și SUA, și ținta predilectă a propagandei rusești care o vrea dezintegrată. Germania, Ungaria și Bulgaria sunt infestate de propaganda rusească, și chiar de politicieni care urmează zilnic agenda Kremlinului, și restul țărilor suferă un proces de zbateri interne datorate ideologiei emanate de la Moscova. Europa acum este slăbită. Și nimeni dintre cele trei imperii nu are interesul să fie altfel.
Și nici Marea Britanie nu este în acest joc. Nu pentru că n-ar avea aspirații sau resurse de a juca, dar acum trece printr-o perioadă de reinvetare și reașezare economică.
Războiul din Ucraina este o răfuială dintre SUA și Rusia în spațiul european pentru recalibrarea zonelor de interes strategic.
Rusia are interese expansioniste. Ca să demonstreze că e o putere mondială. Și pentru ca rusul de rând să simtă că face parte dintr-un imperiu, și că contează pe harta geopolitică mondială.
SUA are interesul de a menține deschis conflictul din Ucraina. Pune Rusia într-o lumină proastă, și pune presiune asupra Europei. China ar vinde niște arme Rusiei și ar achiziționa niște materii prime subevaluate, dar parcă n-ar supăra SUA. Și parcă și-ar negocia neutralitatea la schimb cu Taiwanul.
Două lucruri sunt extrem de clare.
Primul e acela că SUA a băgat bățul prin gard și l-a provocat pe Putin în Ucraina. Și dă scatoalce Rusiei folosind mâna Ucrainei. În același timp pune presiune asupra economiilor europene pentru a-și vinde propriile resurse ( gaz lichefiat, petrol ) în Europa. Este exact poziția care-i convine cel mai mult. Încurcă ițele pentru a face profit. China s-ar „ murdări” și ea la gură un pic în acest conflict, dar parcă o anexare a Taiwanului e mai bună pentru ea. Și o protecție suplimentară pentru investițiile din Africa. Pupatul pe bot cu „ Uncle Sam” e mai profitabilă decât prietenia cu „ Unchiul Vanea”.
Al doilea lucru extrem de clar este că atât Rusia cât și China nu sunt ofertante statelor occidentale din punct de vedere cultural și lingvistic. Pentru că fundamental, statele occidentale au la bază morala creștină și organizarea statală pe principii democratice. Și când vrei să cucerești, aderarea populațiilor la limbă și cultură este esențială. Aici SUA, prin propagandă, și-a pregătit terenul cu mult înainte ca Rusia și China să înțeleagă măcar că vor fi angrenate în acest război al lumilor.
Și totuși cum se va sfârși războiul din Ucraina?
În orice configurare a câștigătorului, Ucraina, UE și Rusia vor pierde, chiar dacă fie Ucraina, fie Rusia căștigă. Ucraina va avea nevoie de reconstrucție, UE va avea nevoie de înarmare, și Rusia va avea nevoie de o lungă perioadă de recuperare. Care poate fi fatală pentru Putin, chiar dacă va câștiga. Rusiei i s-a tăiat accesul la resursele necesare, și economic se va duce în jos. Armata trebuie susținută economic, și Rusia efectiv nu are cu ce. Propaganda nu ține de foame.
Adevăratul câștigător este SUA, care în orice configurație va vinde și va încasa cu două mâini. Și în subsidiar, același lucru îl va face și China.
Putin nu se va angaja într-un război mondial. Nu are resurse, și a pierdut susținerea internă și internațională pentru a face acest lucru.
Și pe nimeni nu va interesa dramele populațiilor din Ucraina și Rusia.
Dan VÂJU
#InformatiaBrasovului
informatiabrasovului.ro