Spitalul Regional Brașov va fi gata între „ Sf. Așteaptă” și „ Paștele Cailor”

Povestea sună cam așa. Se făcea că Brașovul avea nevoie de un Spital Regional. Mare, frumos, modern. Pentru că deși avem spitale în Brașov, secțiile acestuia sunt mici și împrăștiate prin tot orașul. Și vechi, cu toată strădania autorităților de a le moderniza. Am putea spune fără să greșim că Spitalul Regional Brașov este o investiție strategică pentru Brașov. Împreună cu aeroportul și autostrada București – Brașov – Sibiu. Și dacă de aeroport s-a ocupat Adrian Veștea, și sperăm să fie operațional anul acesta, de spital și de autostradă nu știu cine se ocupă. Chiar n-am idee.

Autostrada o dăm deoparte. Nu face subiectul acestui articol. E un obiectiv aspirațional pe care îl vom avea funcțional probabil după 2030. Nimeni, dar absolut nimeni care are putere de decizie nu vrea să înceapă lucrarea. Motivele le voi detalia cu altă ocazie.

Spitalul Regional Brașov n-a depășit stadiul de proiect pe hârtie. Nici măcar o cărămidă n-a fost pusă la viitorul Spital Regional Brașov. Doar vorbe, proiecte și studii. Ba facem aia, ba aia, ba va fi acolo, ba dincolo, ba vin bani de la Ministerul Sănătății, ba de la BERD, ba de la UE, ba din PNRR. Voință politică la nivel declarativ.

Deși la începutul mandatului, Coliban schițase niște pași necesari de urmat pentru a atrage fonduri și pentru a demara construcția, spitalul a rămas acolo unde îl știam. Pe hârtie! Ba mai nou, ca să punem capacul pe toată afacerea, acum câteva luni Coliban a făcut în așa fel încât să-l arunce în ograda Ministerului Sănătății. Care îl va construi într-un viitor probabil și incert. Probabil spitalul va fi gata când nu vom mai avea nevoie de el, când avansul tehnologic va fi atât de mare, încât majoritatea bolilor vor fi depistate în stadiu incipient și tratate rapid, scutind spitalele de presiunea internărilor. Da, tehnologia pe parte medicală avansează într-un ritm amețitor, și noi nu suntem în stare să punem cărămidă peste cărămidă. Cine știe cum va arăta tehnologia medicală și ce va face ea pentru pacienți peste 10 – 15 ani când Spitalului Regional Brașov va fi inaugurat.

Cu toate acestea, useristul Coliban a invitat zilele acestea pe toți parlamentarii de Brașov la o întâlnire cu reprezențanții BERD pe tema Spitalului Regional, atât prin prezență fizică, cât și online. Toate bune și frumoase, dar Coliban n-a mai catadicsit să onoreze întâlnirea. Și mai mult decât atât, nici măcar nu s-a sinchisit să anunțe pe toți cei invitați că întălnirea nu se mai ține. Așa că cei anunțați și-au văzut de treabă, cei neanunțați au așteptat să înceapă ședința.

Probabil a fost reținut de treburi mai importante. Ca de exemplu pistele pentru biciclete, desființarea unor străzi ( a se citi redarea lor pietonilor și înființarea de păduri urbane ), desființarea unor locuri parcare, vise umede cu trotinete și tramvaie, investiții private de succes pe platforma CET, atacul poluarii asupra cetățenilor, războiul clonelor, anveloparea blocurilor. Sau era preocupat să găsească locuri de muncă pentru refugiați.

Mă mai îngrijorează un lucru. Hai, înțeleg, Coliban e mult prea ocupat să anunțe că ședința nu se mai ține. Dar putea să delege pe cineva din „ echipa de fotbal” de consilieri să anunțe oamenii că a survenit o schimbare de program. Sau o secretară. Sau pe cineva de la partid, sau din ONG-urile care roiesc prin primărie. Se pare că toată lumea e ocupată. Asta e, ghinion de neșansă.

Să concluzionez. Dacă feliez administrația Coliban constat că pe nici un palier-felie decizională acesta nu stă nici măcar satisfăcător. Pentru mine este clar, omul ăsta nu are capacitate managerială să conducă primăria. Pur și simplu nu are resursele interne pentru a controla situațiile prin care trece. Nu se poate raporta la sistemul din subordinea lui, și posibil să nu înțeleagă cu ce se mănâncă administrația locală. E clar, la nivelul administrație publică – Coliban, lucrurile nu se sincronizeză.

Și faptul că se vede de la o poștă că nu este potrivit pentru treaba asta, pentru noi, brașovenii, generează costuri. Faptul că Coliban este incompetent o simțim fiecare într-un fel sau altul. Din păcate omul nu are nici un punct comun cu agenda publică sau cu nevoile reale ale cetățeanului. Levitează somnambul într-o ceață groasă care-l împiedică să ia contact cu realitatea.

Trist e că mai are doi ani și jumătate de mandat, doi ani și jumătate de făcut nimic și de pus piciorul pe frâna dezvoltării Brașovului.

Fi-ne-ar USR-ul de tot râsul!

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabrasovului.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *