În viziunea administrației USR-iste, între sărbătorile Junilor Brașoveni și un concurs de desen cu cretă pe asfalt nu e nici o diferență

Vin uneori niște vești din partea primăriei lui Coliban de se oprește lumea în loc. De parcă zici că există ceva sau cineva care îi gâdilă pe acești oameni noi în politică și administrație, dar cu apucături de grădiniță, să facă exact opusul lucrurilor pe care ar fi trebuit să-l facă.

Bun, bun, dar ce au mai făcut. Păi în primul rând au „ uitat” să prindă în buget o sumă de bani pentru organizarea „ Paradei Junilor Brașoveni” de acest ani.  Paradă care va avea loc exact de 1 Mai 2022, în duminica Tomii. Dar asta nu este o problemă, municipalitatea va lua în discuție finanțarea cu sumă maximă de 200000 ron în următoarea ședință de consiliu local.

Îmi place partea cu „ au uitat”. Păi nu e Coliban scheian verde? Este. Nu a copilărit el pe una dintre străduțele din Schei? A copilărit. Păi și uiți tu una din cele mai importante tradiții din Brașov când „ te zbați să scremi” bugetul. Da, firește, sunt lucruri mai importante de finanțat, probleme stringente de acoperit cu banii de la buget. Sunt ceva cruci omagiale de doborât prin diferite parcuri, niște străzi de „ redat circulației pietonale”, niște locuri de parcare din Centrul Vechi de desființat, niște Forumuri ale Orașelor Verzi de organizat. Chestii grele, hipsterești, de mulțumit trotinetarzii și ciclo fanaticii, fierți pe discuții sterile despre socialism „ soft” la cafele pe terasele din Centrul Vechi.

Că despre tradițiile e mai complicat cu USR-ul. Cam strâmbă din nas, de parcă ar fi comandați direct de direcția aia inexistentă de „ Cancel Culture” de la Bruxelles.

Interesantă în schimb este o comunicare a Primăriei Coliban trimisă către Juni. Ia să luăm un scurt citat din comunicarea cu pricina. Ca să realizăm pe ce loc în ordinea importanței se află tradițiile Brașovului – „ În ceea ce privește finanțarea Tradițiilor Junilor brașoveni ( jocurile strămoșești, maialurile și îngroparea vătafului ) … vă informăm că instituția noastră acordă finanțare nerambursabilă din bugetul Municipiului Brașov pentru proiecte culturale în Baza unui Ghid al Solicitantului…”.

Okeyish, până aici bine și frumos la vară. Vreți mai mult decât paradă, ok, vrem și noi din administrație, dar e nevoie să depuneți un proiect. Dar șarada nu se oprește aici. Să cităm în continuare – „ Având în vedere cele menționate anterior, vă rugăm să studiați Ghidul solicitantului și să depuneți proiectul dumneavoastră privind Tradițiilor Junilor brașoveni ( tradițiile – n.r.) în momentul demarării procedurii de selecție a proiectelor culturale pentru anul 2022. Demararea procedurii de selecție a proiectelor culturale pentru anul 2022 va fi comunicat în Monitorul Oficial al României….”

Adică cum? Adică tradiția Junilor brașoveni va veni la concurs cu concursurile „ culturale” de desene pe asfalt și expoziții de tablouri cu conținut pornografic ( așa cum a fost anul trecut )?

Păi da! În viziunea haștagisto-hipsteriană a municipalității, nu este nici o diferență. Tot cultură e!

Păi hai să le reamintim „ iubiților” noștri haștagoinări care e faza cu intrarea junilor călare în cetate. Păi e un fel de cântec al libertății născut din sânge și lacrimi. Pentru că scheienii nu aveau voie în cetate acum mai bine de o sută de ani, decât în timpul zilei, neavând voie să calce trotuarele, mergând pe calea vacii, adică prin zloată, și fiind nevoiți să presteze muncile de jos. Slujnică, grajdar, birjar. Scheienii erau cetățeni de mâna a doua cărora le erau refuzate multe chestii. Ca de exemplu să își facă etaj la casă în Schei. Sau ferească sfântul să-l prindă noaptea prin cetate că dormea la „ beci”. Din slugi și porcari n-au fost scoși niciodată. Și de-a lungul istoriei, de câteva ori „ sabia dreptății” a sărit singură din teacă, și Junii au cam dărâmat porțile cetății și au intrat călare și cu sabia în mână ca să își ceară drepturile.

Dragi USR-iști „ fierți” pe binefacerile Bruxellesului. Rețineți, vă rog, acest aspect. Junii Brașovului, români, au intrat călare și cu sabia în mână în cetate dărâmând porțile pentru a-și cere drepturile. Ori acest aspect nu este discutabil! Parada Junilor este de fapt DREPTUL CELUI ASUPRIT ȘI MARGINALIZAT de a-și face vocea auzită. Drept câștigat prin luptă cu sabia în mână! Sună cunoscut ceea ce am scris aici, sau hipstereala bulevardieră nu poate fi deranjată? Nu sună cumva a 15 Noiembrie 1987 sau 21 – 22 Decembrie 1989? Sau nu contează pentru voi decât lumina de la Bruxelles?

Așa că faceți voi bine și reconfigurați traseul aroganței hipsterești, că așa se întorc tradițiile la realitate uneori de nici nu apuci să vezi când bate calul cu copita în poarta primăriei.

P.S. Când am văzut și ce semnături poartă documentul atașat, m-a luat cu frig.

 

Dan VÂJU

#InformatiaBrasovului

informatiabraovului.ro

Foto – ravanpascu.ro

One thought on “În viziunea administrației USR-iste, între sărbătorile Junilor Brașoveni și un concurs de desen cu cretă pe asfalt nu e nici o diferență

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *